Μνημείο υπέρ των Ελλήνων μαρτύρων του Άουσβιτς εγκαινιάζει η Βουλή τον Μάιο

Στο άμεσο μέλλον πρόκειται να εγκριθεί και το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
© Ira Nowinski/Corbis/VCG via Getty Images

Στις 2 Μαΐου, η Βουλή των Ελλήνων θα εγκαινιάσει στο Άουσβιτς μόνιμο μνημειακό χώρο προς τιμήν των Ελλήνων που μαρτύρησαν στο διαβόητο αυτό στρατόπεδο, ενώ σε λίγες εβδομάδες πρόκειται και να εγκρίνει και το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις-επανορθώσεις «σε όλα τα επίπεδα».

Τα παραπάνω ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εγκαινιάζοντας την έκθεση «Χαράγματα Μνήμης 1941- 1944, από την συλλογή του Χρ. Μοσχανδρέου» που λειτουργεί στην Βίλα Ζωγράφου υπό την αιγίδα του δήμου Ζωγράφου.

Ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε πως στις 2 Μαΐου, στο Άουσβιτς Μπιλκενάου, η Βουλή θα εκπροσωπηθεί στην πορεία που γίνεται κάθε χρόνο στον χώρο, και η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα. «Θα συμμετέχουν 15 χιλιάδες άνθρωποι από 57 διαφορετικές χώρες προκειμένου να διατηρήσουμε ζωντανή την υπόθεση αυτού του εγκλήματος για όλη την ανθρωπότητα. Και θα εγκαινιάσουμε την πρώτη φορά το μνημείο που θα υπάρχει εκεί, ένα ολόκληρο μπλοκ, δύο αίθουσες του Μουσείου για τα θύματα των Ελλήνων στο Άουσβιτς.

Περάσανε 70 χρόνια για να κάνουμε αυτό που έχουνε κάνει όλες οι άλλες χώρες που είχανε και λιγότερα θύματα» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής. Παράλληλα, ο κ. Βούτσης ανέφερε πως «σε πολύ λίγες εβδομάδες» η Βουλή θα εγκρίνει το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις- επανορθώσεις «σε όλα τα επίπεδα» και θα χαραχθεί η στρατηγική της διακοινοβουλευτικής- διακρατικής και νομικής διεκπεραίωσης της υπόθεσης αυτής. «Είναι ηθικό, ιστορικό και πολιτικό καθήκον όλων μας, αυτή η διεκδίκηση να βρει τις ράγες της με τον πιο επίσημο, διαφανή και διεθνή δρόμο τις επόμενες εβδομάδες στην ελληνική Βουλή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης «Χαράγματα Μνήμης 1941- 1944, από την συλλογή του Χρ. Μοσχανδρέου», ο κ. Βούτσης τόνισε πως η Βουλή έχει επιλέξει να είναι παρούσα «όπου υπάρχουν οι ελάχιστες καταγεγραμμένες ευαισθησίες για να γίνουν τέτοιες εκδηλώσεις».

Η συμβολή της σ’ αυτές δεν είναι επετειακή, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, αλλά «εγγράφεται στις σημερινές ανάγκες, στις σημερινές αντιπαραθέσεις όπου γης, όπου αναφύονται ξανά, δυστυχώς, και βλαστάνουν, εστίες ρατσιστικές, ξενοφοβικές, φιλοφασιστικές, εστίες βίας, καταδυνάστευσης, αναθεωρητικές της ίδιας της ιστορίας».

Αναφερόμενος δε, στα έργα της έκθεσης, τόνισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να τα φέρουμε στην επιφάνεια, να τα μοιραστούμε, να πούμε σε όλους ότι αυτά που γίνονται σε χώρες ολόκληρες, που συνιστούν μια αναδίπλωση σε τέτοιες ιδέες και στη βία που αυτές προκαλούν, δεν πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται. Ο φασισμός έχει πολλά πρόσωπα, είναι πάντα παρών, και είναι στο χέρι μας να μην σφραγίσει εξελίξεις, να μην μπορεί να μπει στα μυαλά τω παιδιών, να μην μπορεί να οπλίσει χέρια για να ασκηθεί βία».

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Βουλή των Ελλήνων και τον δήμο Ζωγράφου και αφορά τη συλλογή του Ζωγραφιώτη Χρήστου Μοσχανδρέου με σπάνια εικαστικά και εκδοτικά τεκμήρια, που αποτυπώνουν την περίοδο της Κατοχής, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης. Την εκδήλωση χαιρέτησαν η δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη και ο συλλέκτης Χρήστος Μοσχανδρέου. Παραβρέθηκαν υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές, ο γ.γ. της Βουλής, Κωνσταντίνος Αθανασίου και αρκετοί δημότες του δήμου Ζωγράφου.

Η έκθεση θα λειτουργήσει στην Βίλα Ζωγράφου μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2019, με ελεύθερη είσοδο.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή