Μνημείο προς τιμήν των Τούρκων διπλωματών και των μελών των οικογενειών τους που δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες στην Αθήνα εγκαινιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη 21 Μαρτίου η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. Πρόκειται για μια κίνηση η οποία σημειολογικά δεν περνά απαρατήρητη και εύλογα προκαλεί προβληματισμό, δεδομένης της χρονικής συγκυρίας που επιλέχθηκε για την υλοποίησή της.
Σημειώνεται ότι το 1991 είχε δολοφονηθεί από την 17 Νοέμβρη ο Τσετίν Γκιοργκιού, διπλωματικός υπάλληλος της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα και το 1994 ο Χαλούκ Σιπαχίογλου, σύμβουλος της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Για τις επιθέσεις αυτές οι υπαίτιοι εκτίουν ποινή φυλάκισης. Ωστόσο δεν ήταν λίγοι εκείνοι στην Τουρκία που συνέδεσαν τις αιματηρές επιθέσεις με την ASALA (Αρμενικός Μυστικός Στρατός για την Απελευθέρωση της Αρμενίας) μια οργάνωση που έκανε την εμφάνισή της την ίδια χρονιά με τη 17N, το 1975. H μαρξιστική-λενινιστική οργάνωση ASALA είχε βασική της επιδίωξη την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 από τους Τούρκους. Η ASALA το 1981 είχε αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία στην Αθήνα του Τούρκου διπλωμάτη Γκαλίπ Οσμάν και της κόρης του Νεσκίν.
Δεν είναι λίγες οι φορές που η τουρκική ηγεσία έχει κατηγορήσει τις ελληνικές κυβερνήσεις για υπόθαλψη τρομοκρατών και για στρατόπεδα εκπαίδευσης Κούρδων μελών του PKK.
Τα εγκαίνια του μνημείου, εάν αυτά πράγματι γίνουν, θα πραγματοποιηθούν ενώ δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται στην Ανδριανούπολη και τη στιγμή που η Τουρκία ζητεί επίμονα την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας και φέρονται από τις τουρκικές αρχές να εμπλέκονται στο αποτυχημένο πραξικόπημα που αποπειράθηκε στην γείτονα χώρα. Υπενθυμίζεται δε πως αντιδράσεις υπήρξαν και για την μη έκδοση ενός Κούρδου μέλος του DHKP-C, το οποίο είναι παράνομο στην Τουρκία.