Μουντιάλ Κατάρ: Οι αρχηγοί των ομάδων ζητούν να φορούν περιβραχιόνια με ουράνιο τόξο

H ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Κατάρ και η FIFA απαγορεύει στις ομάδες να φέρουν τα δικά τους σχέδια περιβραχιόνων στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ο Χάρι Κέιν φορώντας το περιβραχιόνιο αρχηγού της Αγγλίας στα χρώματα του ουράνιου τόξου για την υποστήριξη του μήνα υπερηφάνειας κατά τη διάρκεια του αγώνα του UEFA Nations League A Group 3 μεταξύ Ουγγαρίας και Αγγλίας στο Puskas Arena στις 4 Ιουνίου 2022 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.
Ο Χάρι Κέιν φορώντας το περιβραχιόνιο αρχηγού της Αγγλίας στα χρώματα του ουράνιου τόξου για την υποστήριξη του μήνα υπερηφάνειας κατά τη διάρκεια του αγώνα του UEFA Nations League A Group 3 μεταξύ Ουγγαρίας και Αγγλίας στο Puskas Arena στις 4 Ιουνίου 2022 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.
James Williamson - AMA via Getty Images

Νέους πονοκεφάλους προκαλεί στη FIFA το αίτημα αρκετών ευρωπαϊκών ομοσπονδιών ποδοσφαίρου οι αρχηγοί τους να φορούν περιβραχιόνια με τα χρώματα του ουράνιου τόξου κατά τη διάρκεια των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, για να εκστρατεύσουν κατά των διακρίσεων.

Η Γαλλία και η Γερμανία, οι δύο τελευταίες πρωταθλήτριες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήταν μεταξύ των οκτώ από τις 13 ευρωπαϊκές ομάδες που θα συμμετέχουν στο Μουντιάλ και που εντάχθηκαν στην εκστρατεία «One Love», η οποία ξεκίνησε στην Ολλανδία.

Οι κανόνες της FIFA απαγορεύουν στις ομάδες να φέρουν τα δικά τους σχέδια περιβραχιόνων στο Παγκόσμιο Κύπελλο και επιμένουν ότι πρέπει να χρησιμοποιούν εξοπλισμό που εγκρίνεται από την ίδια.

Τα περιβραχιόνια αποτελούν το πιο πρόσφατο πεδίο μάχης για τους παίκτες για να προωθήσουν πολιτικά μηνύματα που συνδέονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο που φιλοξενείται στο Κατάρ, όπου οι ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι παράνομες και η μεταχείριση των μεταναστών εργατών που κατασκευάζουν τα έργα υποδομής για το τουρνουά έχει κατακριθεί ως απάνθρωπη και βάναυση. Εικάζεται ότι περισσότεροι από 6.500 μετανάστες εργαζόμενοι από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα έχουν πεθάνει στο Κατάρ από τότε που η χώρα ανέλαβε το τουρνουά.

«Με το να φοράμε όλοι μαζί το περιβραχιόνιο για λογαριασμό των ομάδων μας στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα όταν ο κόσμος παρακολουθεί», δήλωσε ο αρχηγός της Αγγλίας Χάρι Κέιν.

Η ελβετική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανέφερε ότι ήθελε ο αρχηγός της ομάδας Γκρανίτ Τζάκα να φορά ένα περιβραχιόνιο στο οποίο «θα απεικονίζεται μια καρδιά με διαφορετικά χρώματα που αντιπροσωπεύουν την ποικιλομορφία της ανθρωπότητας».

via Associated Press

Οι ποδοσφαιριστές προβαίνουν όλο και πιο συχνά σε κινήσεις με κοινωνικό μύνημα τα τελευταία χρόνια. Το να γονατίζεις στο γήπεδο ήταν ρουτίνα πριν από τους αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ για δύο σεζόν μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, που σκοτώθηκε από αστυνομικό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η FIFA υποστήριξε αυτή την πρωτοβουλία και τώρα πρέπει να αποφασίσει αν θα στηρίξει ορισμένες από τις πιο σημαίνουσες ομοσπονδίες-μέλη της σε μια χειρονομία που θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση το Κατάρ.

«Έχει υποβληθεί αίτημα στη FIFA ζητώντας να παραχωρηθεί άδεια για τα περιβραχιόνια που θα φορεθούν κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ουαλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Η FIFA δεν σχολίασε αμέσως το αίτημα.

Η εκστρατεία για τα περιβραχιόνια ξεκίνησε μια μέρα αφότου ο Εμίρης του Κατάρ μίλησε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη υποσχόμενος ένα Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς διακρίσεις.

«Ο λαός του Κατάρ θα δεχθεί με ανοιχτές αγκάλες τους οπαδούς του ποδοσφαίρου από όλα τα κοινωνικά στρώματα», δήλωσε ο Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι.

Οι οκτώ ευρωπαϊκές ομάδες που υποστήριξαν την εκστρατεία «One Love» για τα ανθρώπινα δικαιώματα περιελάμβαναν επίσης το Βέλγιο και τη Δανία. Μέχρι στιγμής στην εν λογω εκστρατεία δεν λαμβάνουν μέρος η Κροατία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σερβία και η Ισπανία.

Ωστόσο, ο αρχηγός της Πολωνίας Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι - δύο φορές παίκτης της χρονιάς από τη FIFA - είπε αυτή την εβδομάδα ότι θα φορέσει ένα περιβραχιόνιο στα μπλε και κίτρινα χρώματα της Ουκρανίας στο Κατάρ.

Η Πολωνία αρνήθηκε να παίξει με τη Ρωσία, την διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, σε έναν αγώνα πλέι οφ τον Μάρτιο. Πριν από τον αγώνα, η FIFA και η UEFA απαγόρευσαν τις ρωσικές ομάδες από τις διεθνείς διοργανώσεις επειδή η χώρα εισέβαλε στην Ουκρανία.

Δημοφιλή