Η τελευταία ”παράσταση” του Λιονέλ Μέσι σε Μουντιάλ. Η ευκαιρία του Kιλιάν Εμπαπέ να μιμηθεί τον Πελέ. Το τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο είτε για την Αργεντινή είτε για τη Γαλλία.
Ο τελικός της Κυριακής (17.00 ώρα Ελλάδος στον ANT1) είναι πλούσιος σε ιστορίες καθώς το 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο ολοκληρώνεται μ′ έναν αγώνα ανάλογο της περίστασης.
Ακολοθούν πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον τελικό.
Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΜΕΣΙ
Είναι ο Λιονέλ Μέσι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών; Η συζήτηση αυτή ποτέ δε θα σταματήσει γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να υπάρξει οριστική απάντηση. Κάποιοι - ειδικά οι νεότεροι οπαδοί του ποδοσφαίρου - το πιστεύουν, ενώ άλλοι θεωρούν τον Πελέ και τον Ντιέγκο Μαραντόνα, επειδή αμφότεροι κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο - το απόλυτο έπαθλο για κάθε ποδοσφαιριστή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, για πολλούς, ο Μέσι χρειάζεται να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο για να σταθεί δίπλα στον Πελέ και στον Μαραντόνα στο πάνθεον των σπουδαιότερων παικτών όλων των εποχών, ακόμα κι αν η απόφαση για το ποιος είναι το Νο. 1, 2 και 3 θα παραμείνει για πάντα μία υποκειμενική υπόθεση. Οι Αργεντινοί θα εξακολουθούν να είναι χωρισμένοι μεταξύ Μαραντόνα και Μέσι. Βέβαια υπάρχουν εντυπωσιακές ομοιότητες μεταξύ τους, καθώς ο Μέσι επιδεικνύει την ίδια επιμονή και το μαχητικό πνεύμα που έδειξε ο Μαραντόνα όταν οδήγησε την ”αλμπισελέστε” στον τίτλο το 1986 στο Μεξικό. Ο Μέσι θα παίξει στον δεύτερο τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου στην καριέρα του, έχοντας ηττηθεί το 2014 όταν τον περιόρισε για τα καλά η Γερμανία, εκτός από μια ευκαιρία στο δεύτερο ημίχρονο. Μπορεί να αρπάξει την ευκαιρία του αυτή τη φορά στην τελευταία του εμφάνιση στη μεγαλύτερη σκηνή του ποδοσφαίρου;
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ ΕΜΠΑΠΕ;
Ο Εμπαπέ μπορεί να μην είχε κερδίσει το μεγαλύτερο συλλογικό έπαθλο στο ποδόσφαιρο - το Champions League - αλλά σε επίπεδο εθνικών ομάδων σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και απέχει μία νίκη από το να κατακτήσει δύο διαδοχικά Παγκόσμια Κύπελλα, μόλις δύο μέρες πριν κλείσε τα 24 του χρόνια. Μπορεί να επαναλάβει το επίτευγμα του Πελέ, όχι μόνο κατακτώντας τα δύο του πρώτα του Παγκόσμια Κύπελλα, αλλά όντας και πρωταγωνιστής της ομάδας του. Ο Εμπαπέ είναι ο τελευταίος σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου και συνάμα αυτός που ηγείται του νέου κύματος ταλέντων στο παιχνίδι μετά από 15 χρόνια κυριαρχίας των Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο. Θα θεωρηθεί ως μια πραγματική αλλαγή σκυτάλης εάν ο Μπαπέ κερδίσει το Μουντιάλ εις βάρος του 35χρονου Μέσι.
ΤΡΙΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ
Τόσο η Αργεντινή όσο και η Γαλλία θέλουν να κατακτήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο για τρίτη φορά στην ιστορία τους. Η νικήτρια ομάδα θα είναι μόνη στην τέταρτη θέση στη λίστα όλων των εποχών, πίσω από τη Βραζιλία (πέντε κατακτήσεις), τη Γερμανία και την Ιταλία (αμφότερες από τέσσερις). Τρεις από τους τίτλους της Γερμανίας, κατέκτησε η Δυτική Γερμανία (1954, 1974 και 1990). Μια νίκη για τη Γαλλία θα την εδραιώσει ως η κυρίαρχη εθνική ομάδα αυτής της γενιάς, με τους προηγούμενους τίτλους της να έρχονται το 1998 και το 2018. Η Αργεντινή κέρδισε τους τίτλους της το 1978 και το 1986. Και οι δύο χώρες κέρδισαν τον πρώτο τους τίτλο στο Παγκόσμιο Κύπελλο όταν φιλοξένησαν το τουρνουά.
To τρεμπλ του Ντεσάμπ
Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ έχει ήδη κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ως παίκτης (1998) και ως προπονητής (2018), όπως ο Βραζιλιάνος Μάριο Ζαγκάλο και ο Γερμανός Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ούτε ο Zαγκάλο ούτε ο Μπεκενμπάουερ το κέρδισαν δύο φορές ως προπονητές, αν και ο Zαγκάλο πέτυχε αυτό το κατόρθωμα δύο φορές ως παίκτης στην καριέρα του (1958, 1962). Η ιστορία, λοιπόν, κλείνει το μάτι στον Ντεσάμπ. Ως παίκτης ήταν ένας εργατικός μέσος ως τον οποίο ο Γάλλος συμπαίκτης του στην Εθνική, Ερίκ Καντονά τον χαρακτήρισε ως «νεροκουβαλητή» λόγω της ικανότητάς του να καταπνίγει τις επιθέσεις των αντιπάλων αλλά και να πασάρει την μπάλα σωστά σε πιο δημιουργικούς παίκτες γύρω του. Ο πραγματισμός αποτελεί επίσης το σήμα-κατατεθέν του προπονητικού του στυλ, με τη Γαλλία να διακρίνεται τόσο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 όσο και σε αυτό του 2022 επειδή αμύνεται συμπαγώς, χτυπάει τους αντιπάλους της στις αντεπιθέσεις και είναι αποτελεσματική στα τελειωμάτα της. Στη Ρωσία πριν από τέσσερα χρόνια, η Γαλλία είχε κατά μέσο όρο 48% κατοχή της μπάλας στους αγώνες της και κατά μέσο όρο έξι σουτ προς την εστία ανά αγώνα - το δεύτερο χαμηλότερο στη διοργάνωση. Στο Κατάρ, η Γαλλία - πληγωμένη από τραυματισμούς βασικών παικτών της - μπορεί να μην είναι η καλύτερη ομάδα, αλλά παραμένει η πιο αποτελεσματική. «Δεν είμαι εγώ το πιο σημαντικό άτομο, αλλά η ομάδα», δηλώνει ο Ντεσάμπ.
ΧΡΥΣΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ
Τέσσερις παίκτες διεκδικούν το Χρυσό Παπούτσι, το βραβείο που απονέμεται στον πρώτο σκόρερ του Μουντιάλ, μεταξύ των οποίων είναι φυσικά ο Μέσι και ο Εμπαπέ. Εκαστος μετρά από πέντε γκολ μέχρι στιγμής, ένα περισσότερα από τον Αργεντινό επιθετικό Χουλιάν Αλβαρες και τον Γάλλο σέντερ φορ Ολιβιέ Ζιρού. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του τουρνουά, εάν δύο ή περισσότεροι παίκτες έχουν πετύχει τα ίδια γκολ και έχουν παίξει τον ίδιο αριθμό αγώνων, αυτός με τις περισσότερες ασίστ παίρνει το έπαθλο. Από τους τέσσερις παίκτες που προαναφέραμε, ο Μέσι προηγείται αυτή τη στιγμή με τρεις ασίστ, μία περισσότερη από τον Εμπαπέ. Κανένας παίκτης δεν έχει σκοράρει περισσότερα από έξι γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο από το 2002 όταν ο Βραζιλιάνος επιθετικός Ρονάλντο σημείωσε οκτώ.