Μουντιάλ σε ζόρικη έδρα: Τι συμβαίνει στο αμφιλεγόμενο Κατάρ που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο

Ενα αυταρχικό εμιράτο με σκληρό ισλαμικό νόμο υποδέχεται εκατομμύρια φιλάθλους με δυτικά ήθη και πάθη.
Marko Djurica via Reuters

Συζητήσεις επί συζητήσεων έχει πυροδοτήσει όλα αυτά τα χρόνια η επιλογή του Κατάρ για την διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022 ενώ τώρα που φτάσαμε στην έναρξη του υπέρτατου ποδοσφαιρικού θεσμού (20 Νοεμβρίου) κορυφώνεται η κουβέντα για τις αμφιλεγόμενες πρακτικές που ακολουθεί το μικροσκοπικό, συντηρητικό μουσουλμανικό έθνος ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα σημαντικά κοινωνικά ζητήματα.

Marko Djurica via Reuters

Πάνω από ένα εκατομμύριο φίλαθλοι από όλο τον πλανήτη θα βρεθούν στο Κατάρ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο - ένα θέαμα που συνήθως μετατρέπει τις χώρες υποδοχής σε ένα ατελείωτο πάρτι. Αλλά φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η αραβική χώρα δείχνει ελάχιστη έως μηδενική ανοχή στον χουλιγκανισμό, που τροφοδοτείται κυρίως από το ποτό όπως έχει αποδειχτεί σε προηγούμενα τουρνουά.

via Associated Press

Το Κατάρ έχει προσπαθήσει πολύ να παρουσιάσει προς τα έξω την εικόνα ενός φιλόξενου στους ξένους κράτους, αλλά οι παραδοσιακές μουσουλμανικές αξίες παραμένουν ισχυρές στο κληρονομικά διοικούμενο εμιράτο. Το δικαστικό σύστημα του Κατάρ, που βασίζεται σε μια ερμηνεία του ισλαμικού νόμου (Σαρία) έχει προκαλέσει έντονες δυτικές επικρίσεις εξαιτίας της τάσης του να ευνοεί τους εισαγγελείς και την αστυνομία.

via Associated Press

Η αυταρχική χώρα ισχυρίζεται ότι θα χαλαρώσει κάπως, στο πλαίσιο της πρωτοφανούς εισροής τουριστών. Αλλά οι οπαδοί που θα παρακολουθήσουν από κοντά το Παγκόσμιο Κύπελλο θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τους νόμους και τα πολιτιστικά έθιμα του Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών για το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τη σεξουαλικότητα και τον κώδικα ενδυμασίας.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ σερβίρεται μόνο σε εστιατόρια και μπαρ ξενοδοχείων που έχουν άδειες στο Κατάρ. Είναι παράνομο να το καταναλώνει κανείς οπουδήποτε αλλού. Οι μη μουσουλμάνοι κάτοικοι της Ντόχα που έχουν άδεια κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών, ωστόσο, μπορούν να πίνουν και στο σπίτι. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι οι οπαδοί θα μπορούσαν να αγοράσουν μπύρα εντός των γηπέδων πριν και μετά τους αγώνες. Μετά ανακοινώθηκε ότι οι μπύρες θα πωλούνταν σε ειδικά διαμορφωμένα κιόσκια εκτός σταδίων. Μέχρι που η FIFA, μόλις δύο ημέρες πριν το εναρκτήριο λάκτισμα του πρεμιέρας (Κατάρ-Ισημερινός), έριξε τη «βόμβα» ότι απαγορεύεται τελικά η μ μπύρα και το αλκοόλ σε οποιοδήποτε χώρο των γηπεδικών εγκαταστάσεων - ούτε στον περιβάλλοντα χώρο.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά, οι φίλαθλοι θα μπορούν μόνο να πίνουν τα βράδια σε μια καθορισμένη «fan zone» στο κέντρο της Ντόχα.

Hamad I Mohammed via Reuters
Hamad I Mohammed via Reuters

Γενικά στο Κατάρ, η δημόσια μέθη τιμωρείται με βαριά πρόστιμα και φυλάκιση. Ωστόσο, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων ασφαλείας του Κατάρ είπε ότι κατά τη διάρκεια του τουρνουά, η αστυνομία θα κάνει τα στραβά μάτια στα περισσότερα αδικήματα, αλλά ενδέχεται να προβεί σε συλλήψεις εάν κάποιος εμπλακεί σε καβγά σε κατάσταση μέθης ή καταστρέψει δημόσια περιουσία. Η νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ είναι τα 21 και οι πορτιέρηδες στα μπαρ συχνά ζητούν ταυτότητα με φωτογραφία ή διαβατήριο κατά την είσοδο.

Ναρκωτικά

Το Κατάρ είναι ένα από τα πιο αυστηρά έθνη στον κόσμο όσον αφορά τα ναρκωτικά, απαγορεύοντας την κάνναβη ή ακόμη και φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ηρεμιστικά και αμφεταμίνες. Η πώληση, η διακίνηση και η κατοχή παράνομων ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε εξοντωτικές ποινές, συμπεριλαμβανομένων μακροχρόνιων ποινών φυλάκισης που ακολουθούνται από απέλαση και βαριά πρόστιμα.

via Associated Press

Οι κατηγορίες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών μπορεί να επισύρουν τη θανατική ποινή. Οι οπαδοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους νόμους όταν φτάνουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad, όπου οι αρχές ελέγχουν εξονυχιστικά αποσκευές και επιβάτες με νέα τεχνολογία ασφαλείας.

Σεξουαλικότητα

Το Κατάρ θεωρεί έγκλημα τη συμβίωση ανύπαντρων γυναικών και ανδρών, χρησιμοποιώντας τους λεγόμενους νόμους περί απρέπειας για να τιμωρήσει το σεξ εκτός γάμου. Ωστόσο, οι αρχές λένε ότι τα ανύπαντρα ζευγάρια μπορούν να μοιράζονται δωμάτια ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου χωρίς προβλήματα.

Στους δρόμους, οι δημόσιες εκδηλώσεις στοργής «απαγορεύονται», αναφέρει η κυβερνητική ιστοσελίδα για τον τουρισμό. Το να κρατάει κάποιος/α το χέρι της/του συντρόφου του δεν θα τον/την οδηγήσει στη φυλακή, αλλά οι επισκέπτες θα πρέπει να αποφεύγουν να δείχνουν οικειότητα δημόσια.

Ο νόμος του Κατάρ απαιτεί ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία χρόνια για ενήλικες που έχουν καταδικαστεί για συναινετικό ομοφυλόφιλο ή λεσβιακό σεξ. Το crossdressing (παρενδυσία) ποινικοποιείται επίσης. Οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου δήλωσαν στο Associated Press ότι οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, μπορεί να έρθει «χωρίς να φοβάται οποιουδήποτε είδους επιπτώσεις».

Ενδυματολογικός κώδικας

Ο τουριστικός ιστότοπος της κυβέρνησης του Κατάρ προτρέπει τους άνδρες και τις γυναίκες να «δείξουν σεβασμό στην τοπική κουλτούρα, αποφεύγοντας την υπερβολικά αποκαλυπτική ένδυση δημοσίως». Ζητάει, μεταξύ άλλων, από τους επισκέπτες να καλύπτουν τους ώμους και τα γόνατά τους.

via Associated Press

Οσοι φορούν με σορτς και αμάνικα μπλουζάκια μπορεί να απομακρυνθούν από κυβερνητικά κτίρια και εμπορικά κέντρα. Οι γυναίκες που επισκέπτονται τα τζαμιά της πόλης θα πρέπει να φέρουν μαντίλα για να καλύπτουν το κεφάλι τους. Ωστόσο, η ιστορία είναι εντελώς διαφορετική στα ξενοδοχεία, όπου τα μπικίνι είναι συνηθισμένα στις πισίνες τους.

Amr Abdallah Dalsh via Reuters

Προκλήσεις και προσβολές

Το να σηκώνει κανείς το μεσαίο δάχτυλο ή οι βρισιές, ιδιαίτερα όταν συναλλάσσεται με την αστυνομία ή άλλες αρχές, μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη. Οι περισσότερες ποινικές υποθέσεις στο Κατάρ, στις οποίες εμπλέκονται απρόσεκτοι αλλοδαποί, περιλαμβάνουν τέτοια αδικήματα.

Marko Djurica via Reuters

Πολλές γυναίκες και άνδρες από το Κατάρ δεν κάνουν χειραψία με το αντίθετο φύλο. Επίσης, η μαγνητοσκόπηση και η φωτογράφιση ατόμων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, καθώς και η λήψη φωτογραφιών από ευαίσθητους στρατιωτικούς ή θρησκευτικούς χώρους μπορεί να οδηγήσει σε δίωξη.

Imad Creidi via Reuters

Είναι εξίσου σημαντικό να για τον επισκέπτη να είναι προσεκτικός όταν συζητάει για τη θρησκεία και την πολιτική με τους ντόπιους. Η προσβολή της βασιλικής οικογένειας μπορεί να οδηγήσει στη φυλακή. Ελάχιστοι Καταριανοί θα ανεχτούν την κριτική του συστήματος διακυβέρνησής τους από έναν τουρίστα. Τέλος, η διάδοση ψευδών ειδήσεων και η «βλάβη των συμφερόντων της χώρας» είναι ένα σοβαρό και αόριστα καθορισμένο έγκλημα, επομένως είναι προτιμότερη η αποχή από τέτοιου είδους σχόλια ακόμη και στα social media κατά την παραμονή στην χώρα.

Δημοφιλή