Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Η αρχαιολατρεία και ο Φιλελληνισμός μέσα από μία σπάνια έκθεση

Τα έργα προέρχονται από τη Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου και εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.
Peter von Hess (1792-1871). Έλληνες μάχονται ανάμεσα σε αρχαία ερείπια, 1829. Ελαιογραφία σε μουσαμά. 33 χ 27 εκ. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου
Peter von Hess (1792-1871). Έλληνες μάχονται ανάμεσα σε αρχαία ερείπια, 1829.
Ελαιογραφία σε μουσαμά. 33 χ 27 εκ. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου
L.KOURGIANTAKIS

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα διοργανώσει από 10 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι 5 Απριλίου 2021, την έκθεση με τίτλο «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου», στο Μέγαρο Σταθάτου.

Πρόκειται για μια σπάνια, πρωτότυπη έκθεση που περιλαμβάνει σημαντικά ευρωπαϊκά έργα (ελαιογραφίες και γλυπτά) του 19ου αιώνα και του ελληνικού Νεοκλασικισμού σε διάλογο με αρχαία αριστουργήματα, υπό την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Φανής Μαρίας Τσιγκάκου και του καθηγητή Ν. Χρ. Σταμπολίδη.

Τα έργα προέρχονται από τη Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, μία μοναδική Φιλελληνική Πινακοθήκη καλλιτεχνικών έργων και αριστουργημάτων, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.

Πρόκειται για ευρωπαϊκές, φιλελληνικές, καλλιτεχνικές δημιουργίες καθώς και έργα Ελλήνων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από θέματα της αρχαιότητας, τα οποία παρουσιάζονται δίπλα σε σημαντικές αρχαιότητες που προέρχονται από μεγάλα Μουσεία της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Οι αρχαιολατρικές πτυχές του φιλελληνικού κινήματος

Η έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη των αρχαιολατρικών πτυχών του φιλελληνικού κινήματος, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση του 1821. Η αρχαιολατρεία υπήρξε ο μακροβιότερος σύνδεσμος των Ευρωπαίων με την Ελλάδα. Κατά την Επανάσταση μετασχηματίστηκε σε φιλελληνισμό και αποτυπώθηκε εικαστικά σε ευρωπαϊκα έργα τέχνης. Μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους υιοθετήθηκε από τους Έλληνες νεοκλασικούς καλλιτέχνες με στόχο την ανάδειξη της αδιάρρηκτης συνέχειας της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς.

Charles-Henri-Joseph Cordier (1827-1905)Ελληνίδα, 1873. Μπρούντζος επιχρυσωμένος, επαργυρωμένος και επισμαλτωμένος. Yψος 75 εκ., μήκος 45 εκ., διάμετρος βάσης 21 εκ.Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου
Charles-Henri-Joseph Cordier (1827-1905)Ελληνίδα, 1873. Μπρούντζος επιχρυσωμένος, επαργυρωμένος και επισμαλτωμένος. Yψος 75 εκ., μήκος 45 εκ., διάμετρος βάσης 21 εκ.Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου
L.KOURGIANTAKIS

Στην έκθεση, τα αρχαία αριστουργήματα θα συνομιλήσουν με τις νεοκλασικές εκδοχές τους, μέσα σε ένα σκηνογραφημένο περιβάλλον.

Ο επισκέππτης θα βιώσει μια θεατρική εμπειρία καθώς το Μέγαρο Σταθάτου, ένα εμβληματικό δείγμα του ελληνικού αρχιτεκτονικού Νεοκλασικισμού, θα μεταμορφωθεί σε εσωτερικό μιας μεγαλοαστικής ευρωπαϊκής κατοικίας του 19ου αιώνα, υπό τη σκηνογραφική επιμέλεια της Χλόης Ομπολένσκυ και του Ανδρέα Γεωργιάδη.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη χρηματοδότηση της «Αιγέας» Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου.

Info

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1
106 74, Αθήνα
Τηλ.: (+30) 210 7228321-3
W: www.cycladic.gr
Facebook: CycladicArtMuseum

Instagram: Cycladic_museum

Δημοφιλή