Η Ινδία είναι αντιμέτωπη με έντονες διπλωματικές αντιδράσεις από μουσουλμανικές χώρες αφού κορυφαίοι αξιωματούχοι στο κυβερνών ινδουϊστικό εθνικιστικό κόμμα προέβησαν σε απαξιωτικές αναφορές στο Ισλάμ και τον Μωάμεθ, προκαλώντας κατηγορίες για βλασφημία από κάποιες αραβικές χώρες, με το Νέο Δελχί να προσπαθεί να διαχειριστεί τις επιπτώσεις.
Τουλάχιστον πέντε αραβικές χώρες έχουν προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες σε βάρος της Ινδίας, με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν να αντιδρούν επίσης έντονα τη Δευτέρα στα σχόλια από δύο επιφανείς εκπροσώπους του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Σε κάποιες αραβικές χώρες σημειώθηκαν κύματα οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπήρξαν εκκλήσεις για μποϊκοτάζ σε ινδικά προϊόντα.
Τα αμφιλεγόμενα σχόλια έρχονται μετά από αυξημένα περιστατικά βίας σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας της Ινδίας από ινδουϊστές εθνικιστές που φαίνονται να αποθρασύνονται από την σιωπή του Μόντι όσον αφορά σε τέτοιες επιθέσεις από τότε που εξελέγη το 2014.
Στο πέρασμα των χρόνων οι Ινδοί μουσουλμάνοι στοχεύονται συχνά για διάφορα θέματα, από το φαγητό και τον τρόπο ένδυσης μέχρι τους γάμους μεταξύ ομόθρησκων. Οργανώσεις όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία έχουν προειδοποιήσει πως οι επιθέσεις θα μπορούσαν να κλιμακωθούν.
Οργανώσεις δικαιωμάτων έχουν επίσης κατηγορήσει το κυβερνών κόμμα το Μόντι πως «κοιτά από την άλλη πλευρά» και κάποιες φορές επιτρέπει τη ρητορική μίσους εναντίον των μουσουλμάνων, που είναι το 14% των 1,4 δισ. πολιτών της Ινδίας, μα και πάλι αρκετά μεγάλη για να αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό.
Το κόμμα του Μόντι αρνείται τις κατηγορίες μα οι μουσουλμάνοι της Ινδίας λένε πως οι επιθέσεις εναντίον αυτών και της πίστης τους έχουν γίνει ασταμάτητες.
Η οργή αυξάνεται από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι δύο εκπρόσωποι, Νουπούρ Σάρμα και Ναβίν Τζιντάλ, έκαναν σχόλια που θεωρήθηκε ότι προσβάλλουν τον προφήτη Μωάμεθ και τη σύζυγό του Αϊσά.
Το κόμμα του Μόντι δεν αντέδρασε, μέχρι που την Κυριακή άρχισε μια ξαφνική διπλωματική «χορωδία», με το Κατάρ και το Κουβέιτ να καλούν τους Ινδούς πρεσβευτές για να διαμαρτυρηθούν. Το BJP έθεσε σε διαθεσιμότητα τη Σάρμα και διέγραψε τον Τζιντάλ, βγάζοντας παράλληλα μια σπάνια ανακοίνωση όπου υποστήριζε ότι «καταδικάζει έντονα οποιαδήποτε προσβολή θρησκευτικών προσωπικοτήτων», μια κίνηση που επιδοκιμάστηκε από το Κατάρ και το Κουβέιτ.
Αργότερα υπέβαλαν διαμαρτυρίες η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, ενώ ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, που εδρεύει στη Τζέντα, είπε πως τα σχόλια έλαβαν χώρα σε ένα «πλαίσιο εντεινόμενου μίσους προς το Ισλάμ στην Ινδία και συστηματικές πρακτικές κατά μουσουλμάνων».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας απέρριψε τα σχόλια ως αβάσιμα και «στενόμυαλα», ενώ οι πρεσβείες σε Ινδία και Κατάρ έβγαλαν ανακοίνωση πως οι απόψεις αυτές δεν είναι της ινδικής κυβέρνησης μα «περιθωριακών στοιχείων».
Με πληροφορίες από Associated Press