Τρελαινόμαστε να φοράμε πλεκτά πουλόβερ τους πιο δροσερούς μήνες. Το πλύσιμό τους μάλλον δεν μας τρελαίνει τόσο πολύ. Είτε το πουλόβερ μας είναι κατασκευασμένο από μαλλί, κασμίρι ή ακόμα και βαμβάκι, το καθάρισμά του μπορεί να μοιάζει σαν παιχνίδι ρουλέτας. Θα συρρικνωθεί τόσο ώστε να μην φοριέται; Θα ξεχειλώσει παράξενα;
Για όλους αυτούς τους λόγους και για περισσότερους, το πλύσιμο ενός ολοκαίνουργιου πουλόβερ μπορεί να αποβεί εξαιρετικά αγχωτικό. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι! Για να μας βοηθήσει με το άγχος για το πλύσιμο των πουλόβερ, η HuffPost συμβουλεύτηκε επαγγελματίες στεγνοκαθαριστές και ειδικούς στο πλυντήριο ρούχων για να λάβει τις καλύτερες συμβουλές και προτάσεις προϊόντων.
Ας διαβάσουμε τι λέει η ετικέτα
Όσον αφορά το πλύσιμο των πλεκτών πουλόβερ, δεν είναι η πιο έξυπνη ιδέα το να τα πετάξουμε στο πλυντήριο με όλα τα άλλα ρούχα μας και να ελπίζουμε για το καλύτερο.
«Τα πλεκτά πουλόβερ είναι ευαίσθητα λόγω του τρόπου με τον οποίο οι βελονιές ενώνονται ως μια σειρά από θηλιές», δηλώνει η Αλεξάνδρα Βογιένσκι, ειδική στον αειφόρο καθαρισμό που εργάζεται στο Grove Collaborative. «Σε σύγκριση με ένα ραμμένο υλικό, οι πλεκτές θηλιές είναι συχνά πιο χαλαρές και μπορούν εύκολα να ξεχειλώσουν». Πρόσθεσε ότι ένα πλυντήριο ρούχων μπορεί να τραβήξει τις ίνες των πλεκτών πουλόβερ, αφήνοντάς τα παραμορφωμένα, ξεχειλωμένα και πιο γρήγορα φθαρμένα. «Ιδιαίτερα για πλεκτά από μαλλί ή από μαλλί και άλλο υλικό, η θερμότητα από ένα πλυντήριο μπορεί να είναι επικίνδυνη και να προκαλέσει μη αναστρέψιμη συρρίκνωση».
Για να βοηθήσουμε στην αποφυγή ατυχιών στο πλύσιμο των ρούχων, το πρώτο βήμα πριν πλύνουμε ένα πλεκτό πουλόβερ είναι να συμβουλευτούμε την ετικέτα φροντίδας - αυτό το μικρό κομμάτι υφάσματος με σύμβολα που πιθανότατα δεν μπήκαμε ποτέ στον κόπο να αναζητήσουμε.
«Ας διαβάσουμε την ετικέτα φροντίδας των ενδυμάτων», λέει ο Ζάκαρι Πόσνιακ, αντιπρόεδρος της Jeeves New York, ο οποίος μίλησε επίσης εκ μέρους του Τζέρι Πόσνιακ, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας στεγνού καθαρισμού. Εκτός από το να σας καθοδηγήσει ως προς τον καλύτερο τρόπο να το πλύνουμε, η ετικέτα θα μας ενημερώσει και το υλικό του πουλόβερ. «Τα πλεκτά από μαλλί, βισκόζη, ρεγιόν (ημί-συνθετικό ύφασμα) και ανγκορά (μεσαίου βάρους μάλλινο ύφασμα) πρέπει να καθαρίζονται με στεγνό καθάρισμα λόγω προβλημάτων συρρίκνωσης».
Πρόσθεσαν ότι ορισμένα πουλόβερ από μαλλί μερινός και τα περισσότερα πουλόβερ από κασμίρ μπορούν να πλυθούν στο χέρι και να στεγνώσουν στον αέρα, ενώ τα περισσότερα βαμβακερά πλεκτά μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο ή στο χέρι και να στεγνώσουν στο πλυντήριο. «Τα πλεκτά μπορεί να είναι ζόρικα, κι αν το πουλόβερ είναι ακριβό, δεν θα διακινδύνευα να το πλύνω στο χέρι και να καταστρέψω το ρούχο», λέει ο Πόζνιακ. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ας το φέρουμε στο στεγνοκαθαριστήριο.
Όσον αφορά τα υλικά του πουλόβερ, η Βογιένσκι σημειώνει ότι σε σύγκριση με το βαμβάκι ή τα συνθετικά υλικά, το μαλλί και το κασμίρι είναι πιο ευαίσθητα στη θερμότητα και την κίνηση λόγω των κοντών ινών τους. «Ένα πουλόβερ από 100% βαμβάκι θα είναι πιο ανθεκτικό και ανάλογα με τη συχνότητα που το φοράμε, μπορούμε να το πετάξουμε στο πλυντήριο σε έναν κύκλο πλυσίματος για ευαίσθητα ρούχα από καιρό σε καιρό μέσα σε σακούλα ρούχων για να το προστατεύσουμε από σκουπίδια και τυχόν αναποδιές», λέει.
Εάν μια ετικέτα πουλόβερ λέει «μόνο στεγνό καθάρισμα», είναι πιθανώς καλύτερο να λάβουμε υπόψη αυτή τη συμβουλή. «Κινδυνεύουμε να ξεθωριάσει το χρώμα, να συρρικνωθεί, να καταστραφεί, να ξεχειλώσει και πολλά άλλα, αν δεν λάβουμε υπόψη τι εμφανίζεται στις ετικέτες του πουλόβερ μας», δηλώνει η Σάντρα Χαν, ιδιοκτήτρια και συνιδρύτρια του Sanda’s Cleaners.
Πλύσιμο στο χέρι
Το πλύσιμο στο χέρι των χεριών είναι ένας περισσότερο «ευγενικός» τρόπος για να καθαρίσουμε τα πουλόβερ μας από το πλυντήριο, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου για καλύτερα αποτελέσματα.
Αρχικά, ας μην χρησιμοποιούμε κανονικό απορρυπαντικό. «Το απορρυπαντικό δεν είναι καλό για τις φυσικές ίνες. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σαπούνι ή ένα ειδικό καθαριστικό για μάλλινα», λέει ο Πάτρικ Ρίτσαρντσον, επίσης γνωστός ως The Laundry Evangelist. Η Πόζνιακ συνιστά τη χρήση απορρυπαντικού που έχει σχεδιαστεί ειδικά για πλεκτά.
«Ας ακολουθήσουμε τις οδηγίες στο μπουκάλι για την ποσότητα του απορρυπαντικού που θα χρησιμοποιήσουμε», λέει η Πόζνιακ. «Ας μετρήσουμε το νερό και το απορρυπαντικό μας – ας μην μαντέψουμε».
Η Βογιένσκι παρουσιάζει τη γενική διαδικασία πλυσίματος των χεριών: «Ας γεμίσουμε ένα καθαρό σκεύος (όπως νεροχύτη ή μπανιέρα) με χλιαρό νερό κι ας προσθέσουμε μια μικρή ποσότητα από ένα απαλό σαπούνι πλυντηρίου», λέει «Ας ανακατέψουμε το σαπούνι στο νερό και μετά ας βάλουμε μέσα το πουλόβερ, πιέζοντάς το έτσι ώστε να βυθιστεί». Μόλις βυθιστεί, συνιστά να αφήνουμε το πουλόβερ να ”καθίσει” στο νερό έως και για 15 λεπτά, να ανακινήσουμε το νερό κάθε λίγα λεπτά με τα χέρια μας, στη συνέχεια να στραγγίξουμε το νερό και να ξεπλύνουμε το πουλόβερ.
Όταν στραγγίζουμε το νερό από τα φρεσκοπλυμένο πουλόβερ μας, ας είμαστε «ευγενικοί»... Για να στεγνώσει, η Χαν συνιστά να τοποθετήσουμε κάθε πουλόβερ πάνω από μια στεγνή πετσέτα και μετά να το τυλίγουμε όπως τυλίγουμε έναν υπνόσακο (sleeping bag)...
Ας παρατείνουμε το χρόνο μεταξύ των πλύσεων
Ανεξάρτητα από το πόσο ευγενικοί είμαστε μ′ αυτό, το πλύσιμο ενός πουλόβερ θα προκαλέσει αναπόφευκτα κάποια φθορά στο υλικό. Έτσι, εάν ελπίζουμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής του αγαπημένου μας πλεκτού, ας το πλύνουμε μόνο όταν είναι απαραίτητο.
Εάν το πουλόβερ μας χρειάζεται μια ανανέωση μεταξύ των πλύσεων, η Ρίτσαρντσον συνιστά να το ψεκάζουμε με βότκα. Ναι, βότκα. «Σκοτώνει όλες τις οσμές και στεγνώνει αμέσως», είπε.
Ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσουμε τα πουλόβερ καθαρότερα και για περισσότερο χρόνο είναι να φοράμε ένα εσώρουχο ή ένα μπλουζάκι από κάτω. Τα κασμιρένια πουλόβερ μπορούν επίσης να μπουν στο ”παιχνίδι”. «Το μαλλί απομακρύνει την υγρασία, επομένως μπορεί να αντέξει περισσότερο χρόνο μεταξύ πλυσιμάτων από το βαμβάκι», λέει η Βογιένσκι. Για το πλύσιμο των πουλόβερ, ο εμπειρικός κανόνας της είναι να τα πλένει όταν αρχίσουν να φαίνονται ή να μυρίζουν βρώμικα και πριν τα αποθηκεύσουμε λόγω αλλαγή εποχής, ώστε να μην δημιουργηθούν λεκέδες και μυρωδιές.
«Ο χειρισμός και η αποθήκευση των πουλόβερ εκτός εποχής είναι κρίσιμης σημασίας», λέει η Χαν. Συνιστά να διπλώνουμε τα καθαρά πουλόβερ με χαρτομάντιλα και να τα αποθηκεύουμε σε χώρους αποθήκευσης που «αναπνέουν» (όπως ντουλάπες, συρτάρια ή συρτάρια) με θήκες λεβάντας για να απομακρύνουμε τους σκώρους και να αποτρέψουμε τις άσχημες μυρωδιές ή οσμές.
Ας πάρουμε μερικές ιδέες για προϊόντα καθαρισμού εδώ: