Η κατάχρηση αλκοόλ, η προέλευση από χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, η μοναξιά και η βαρηκοΐα είναι μεταξύ των 15 παραγόντων που βρέθηκαν να αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας σε πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με μια «πρωτοποριακή» μελέτη.
Σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εμφανίζουν συμπτώματα άνοιας πριν από τα 65 τους χρόνια, ενώ 370.000 άτομα διαγιγνώσκονται με την ασθένεια κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Guardian.
Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας μεταξύ των ηλικιωμένων, οι συγγραφείς της νέας μελέτης δήλωσαν ότι αυτό είναι το πρώτο εύρημα που υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος άνοιας πρώιμης έναρξης μπορεί να μειωθεί με τον ίδιο τρόπο.
Η έρευνα εξέτασε 350.000 άτομα κάτω των 65 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη UK Biobank. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Έξετερ και του Μάαστριχτ εξέτασαν τι θα μπορούσε να επηρεάσει την προδιάθεση ενός ατόμου για άνοια σε νεαρή ηλικία, συμπεριλαμβανομένων γενετικών παραγόντων, παραγόντων σχετικών με τον τρόπο ζωής και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Το αποτέλεσμα ήταν να βρουν 15 παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο, όπως η χαμηλή εκπαίδευση ή η χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, παράγοντες υγείας όπως η έλλειψη βιταμίνης D, η εξασθένηση της ακοής και η κατάθλιψη, καθώς και παράγοντες του τρόπου ζωής όπως ο αλκοολισμός και η κοινωνική απομόνωση.
«Η μελέτη μας εντόπισε 15 παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και την υγεία, οι οποίοι σχετίζονται με τη συχνότητα εμφάνισης άνοιας σε νεαρή ηλικία», δήλωσαν οι ερευνητές.
«Αν και είναι απαραίτητο να διερευνηθούν περαιτέρω αυτοί οι παράγοντες κινδύνου για τον εντοπισμό πιθανών υποκείμενων μηχανισμών, η αντιμετώπιση αυτών μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική για να μετριαστεί ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας νεαρής ηλικίας και μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στις τρέχουσες πρωτοβουλίες πρόληψης της άνοιας».
Οι 15 παράγοντες με βάση τον κίνδυνο
1. Ορθοστατική υπόταση
2. Κατάθλιψη
3. Μέθη από αλκοόλ
4. Εγκεφαλικό επεισόδιο
5. Γενετικός κίνδυνος
6. Υψηλή (κοινωνικοοικονομική) στέρηση
7. Διαβήτης
8. Καρδιακή νόσος
9. Ανεπάρκεια βιταμίνης D
10. Προβλήματα ακοής
11. Υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης
12. Κοινωνική απομόνωση
13. Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ
14. Τυπική εκπαίδευση
15. Υψηλότερη δύναμη λαβής (μέτρο της μυϊκής δύναμης που σχετίζεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση)
Οι τρείς τελευταίοι παράγοντες αποτελούν μικρότερο κίνδυνο για την πρώιμη εμφάνιση της νόσου.
Η άνοια είναι μία από τις μεγαλύτερες ασθένειες παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, οι ασθενείς ξεπερνούν τις 200.000 και αναμένεται αύξηση 45% μέχρι το 2050.
Ο Σεμπάστιαν Κόλερ, καθηγητής νευροεπιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς της έρευνας, δήλωσε: «Γνωρίζαμε ήδη από την έρευνα σε άτομα που αναπτύσσουν άνοια σε μεγαλύτερη ηλικία ότι υπάρχει μια σειρά παραγόντων κινδύνου που μπορούν να τροποποιηθούν».
«Εκτός από τους φυσικούς παράγοντες, η ψυχική υγεία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής του χρόνιου στρες, της μοναξιάς και της κατάθλιψης. Το γεγονός ότι αυτό είναι εμφανές και στην άνοια νεαρής ηλικίας με εξέπληξε».
Η Δρ. Λία Μουρσαλίν, επικεφαλής της κλινικής έρευνας στο Alzheimer’s Research UK, το οποίο συγχρηματοδότησε τη μελέτη, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αυξανόμενη παραδοχή ότι η άνοια συνδέεται με 12 συγκεκριμένους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η αρτηριακή πίεση. Είναι πλέον αποδεκτό ότι έως και 4 στις 10 περιπτώσεις άνοιας παγκοσμίως συνδέονται με αυτούς τους παράγοντες.
«Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη ρίχνει σημαντικό και αναγκαίο φως στους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε νεαρή ηλικία. Αυτό αρχίζει να καλύπτει ένα σημαντικό κενό στις γνώσεις μας. Θα είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν αυτά τα ευρήματα σε ευρύτερες μελέτες».
Πηγή: Guardian