Τα τελευταία χρόνια ακούγονται και γράφονται πολλά για το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας και τα οφέλη αυτής για τους εργαζόμενους όπως επίσης για τα θετικά σε επίπεδο παραγωγικότητας και οικονομίας. Η αλήθεια όμως είναι πως το 4:3 μοιάζει ακόμη με άπιαστο όνειρο ακόμη και εάν πολλές δοκιμές που έχουν γίνει σε επιχειρήσεις αποδεικνύουν πως λειτουργεί.
Τώρα όμως ήρθε και η σειρά της Ισπανίας να δοκιμάσει αυτό το μοντέλο και πίσω από την σχετική πρόταση, όπως αναφέρει η Deutsche Welle είναι ο Ινίγο Ερεχόν, επικεφαλής του μικρού αριστερού κόμματος Más País. Ο Ερεχόν θέτει το ερώτημα: τονίζει πως «Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες της Ευρώπης, όπου οι άνθρωποι εργάζονται τις περισσότερες ώρες. Η χώρα μας ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγική. Γιατί δεν προσπαθούμε να ξοδεύουμε λιγότερο χρόνο στο γραφείο και περισσότερο χρόνο να έχουμε για εμάς;».
Παρουσίασε λοιπόν τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και των Podemos και η ανταπόκριση ήταν θετική.
Το νέο εργασιακό μοντέλο αναμένεται να δοκιμαστεί πιλοτικά από το φθινόπωρο και θα αφορά περίπου 6.000 εργαζόμενοι -σε 200 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις- οι οποίοι θα έχουν τη χαρά να εργάζονται μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα για τουλάχιστον έναν χρόνο αλλά με πλήρη μισθό.
Βασικό επιχείρημα υπέρ της εφαρμογής της τετραήμερης εργασίας στην περίπτωση της πρότασης του ισπανού πολιτικού, όπως και σε όλες τις όσες έχουν διατυπωθεί σε άλλες χώρες, είναι φυσικά -πέραν της αναμενόμενης αύξησης της παραγωγικότητας των εργαζόμενων- η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η καταπολέμηση της ανεργίας.
Μάλιστα το ισπανικό κράτος αναμένεται να στηρίξει αντίστοιχες εταιρείες με 50 εκατομμύρια ευρώ.
Βέβαια, όπως επισημαίνεται το ρεπορτάζ της DW, μόνος του ο κρατικός προϋπολογισμός της Ισπανίας δεν δύναται να καλύψει χρηματοδοτικά αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα αλλά τα αναγκαία κεφάλαια θα μπορούσαν να προκύψουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Ο καθηγητής Οικονομικών Χουάν Τόρες από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης βλέπει πάντως το όλο εγχείρημα μόνο θετικά: «Πράγματι, επενδύουμε χρήματα σε ένα πείραμα που δεν ξέρουμε καν αν θα αποδώσει. Αλλά το κόστος είναι διαχείρισμο και δεν ανταγωνίζεται άλλα κόστη που πρέπει να καλυφθούν για τη διαχείριση της πανδημίας. Συγκριτικά πρόκειται για ένα μικρό ποσό». Και ο Χουάν Τόρες εκτιμά ότι η εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων μπορεί να οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας, κάτι που η Ισπανία χρειάζεται επειγόντως.
Από την πλευρά του ο Ινίγο Ερεχόν πάντως είναι αισιόδοξος και κοιτά στο μέλλον. «Το πείραμά μας θα αποφέρει αποτελέσματα. Και τότε θα μπορέσουμε να ξαναμιλήσουμε για τις συνθήκες εργασίας στην Ισπανία. Είμαι βέβαιος ότι τα σχέδιά μας θα οδηγήσουν σε καλύτερες συνθήκες εργασίας για όλους», λέει χαρακτηριστικά.
Πηγή: Deustche Welle