Moody's: Σε καλό δρόμο οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια

Moody's: Σε καλό δρόμο οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
Eurokinissi/

Tα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας για τις τράπεζες έδειξαν ότι οι στόχοι για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) επετεύχθησαν, καθώς σταδιακά μειώνεται το μέγεθος των NPEs που βαραίνει τον ισολογισμό τους. Αυτό εκτιμά ο οίκος Moody’s ο οποίος αναφέρει πως τα NPEs αντιστοιχούν σε 99,1 δισ. ευρώ, περίπου 56% του ΑΕΠ. Είναι, όμως, περίπου 800 εκατ. ευρώ λιγότερα από το στόχο που είχε τεθεί για το Σεπτέμβριο του 2017, παρά τις χειρότερες μακροοικονομικές προβλέψεις.

Ο οίκος αναφέρεται στην έκθεση που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος την περασμένη Τρίτη, με βάση την οποία οι ελληνικές τράπεζες - περιλαμβανομένων της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και της Attica Bank, που αποτελούν περίπου το 97% του τραπεζικού συστήματος - πέτυχαν τους στόχους τους για το τρίτο τρίμηνο αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. «Αυτό είναι credit positive για τις τράπεζες, επειδή μειώνει σταδιακά το μεγάλο βάρος των NPEs, το οποίο επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους», σημειώνει.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του συστήματος ανέρχονταν σε περίπου 99,1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017, ποσό χαμηλότερο κατά 800 εκατ. ευρώ από τον στόχο των τραπεζών (99,9 δισ. ευρώ). Οι τράπεζες μείωσαν το απόθεμα των NPEs τους κατά 7,6% από το απόγειό του τον Μάρτιο του 2016, σημειώνοντας καλύτερη επίδοση κατά περίπου 2,9 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο τους για τα NPEs, που είχε τεθεί το 2016, και κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs).

Η έκθεση, σημειώνει ο Moody’s, προβλέπει μία μείωση των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων δανείων (nonperforming loans, NPLs) κατά περίπου 45% έως το τέλος του 2019 και μία μείωση των NPEs κατά περίπου 35% στην ίδια περίοδο.

«Η μείωση των NPLs και τελικά των NPEs αποτελεί την πιο σημαντική πρόκληση των ελληνικών τραπεζών και θα απαιτήσει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη τα δύο επόμενα χρόνια. Η μείωση των προβληματικών δανείων είναι αναγκαία για τη βελτίωση της οικονομικής υγείας των ελληνικών τραπεζών και την απελευθέρωση κεφαλαίων για τη στήριξη παραγωγικών οικονομικών τομέων», αναφέρει ο Moody’s.

H συντονισμένη προσπάθεια των τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους και να βελτιώσουν την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού του συστήματος είναι κρίσιμης σημασίας για να συμβάλλουν πιο αποτελεσματικά στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της Ελλάδας.

«Ωστόσο, σημειώνουμε τον εγγενή κίνδυνο υλοποίησης για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων λειτουργικών στόχων, εν μέσω ενός δύσκολου περιβάλλοντος και με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των NPEs θα σημειωθεί κατά τη διάρκεια της διετίας 2018-19», σημειώνει ο οίκος. Ακόμη και αν οι ελληνικές τράπεζες επιτύχουν τον στόχο τους για μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους στο 21% στο τέλος του 2019, θα συνεχίσουν να έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προβληματικών δανείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίζοντας τη δυνατότητα αναβάθμισης της ποιότητας των πιστώσεων και της πιστοληπτικής αξιολόγησής τους, προσθέτει ο Moody’s.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΤτΕ)

Δημοφιλή