Μεγάλο είναι το πρόβλημα για την Αττική από την υποχώρηση της στάθμης του νερού στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου. Οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι συγκλονιστικές, καθώς αποκαλύπτονται σπίτια, η εκκλησία και το Δημοτικό Σχολείο του χωριού Κάλλιο, εξαιτίας της λειψυδρίας.
Η λίμνη κατασκευάστηκε το 1980 με στόχο να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες ύδρευσης της Αθήνας. Όταν ολοκληρώθηκε η λίμνη στον Μόρνο, οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε υψόμετρο 390 μέτρων και να δημιουργήσουν νέο οικισμό.
Στο νέο οικισμό Κάλλιο, μένουν περίπου 60 άνθρωποι και παρατηρούν με ιδιαίτερη προσοχή την υποχώρηση της στάθμης του νερού, κάτι που φέρνει στην επιφάνεια σπίτια και οικίσματα που είχαν διαφραφεί από την μνήμη τους.
Οι κάτοικοι βλέπουν από μακριά το παλιό Δημοτικό Σχολείο, τους δρόμους και τα σοκάκια της παλιάς τους γειτονιάς. Εικόνες που αν μη τι άλλο είναι συγκλονιστικές για τους ίδιους.
Πρόσφατα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησε από τους εισαγγελείς της χώρας να μην διστάζουν να προβαίνουν σε ποινικές διώξεις σε περιπτώσεις ακαταλόγιστης χρήσης νερού.
Η λίμνη του Μόρνου δεν είναι η μοναδική που έχει επηρεαστεί αρνητικά από την λειψυδρία των τελευταίων ετών, καθώς ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλα σημεία όπως, ο Εύηνος, η Κωπαΐδα και η Υλίκη.