Μοργκερίνι: Παραμένουμε εταίροι του ΝΑΤΟ αλλά αναλαμβάνουμε την ευθύνη της δική μας ασφάλειας

Μοργκερίνι: Παραμένουμε εταίροι του ΝΑΤΟ αλλά αναλαμβάνουμε την ευθύνη της δική μας ασφάλειας
Ints Kalnins / Reuters

Υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, έκθεση του Ιοάν Μιρτσέα Πάτσου, (S&D, Ρουμανία) για τις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Ο εισηγητής υπογράμμισε ότι από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 η συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ έγινε ουσιαστικότερη και πιο εντατικοποιημένη, με 74 κοινές δράσεις. Ο έλεγχος των υβριδικών απειλών, η καταπολέμηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, η οικοδόμηση ανθεκτικότητας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η βελτίωση της συνεργασίας σε αποστολές και επιχειρήσεις, καθώς και η στρατιωτική κινητικότητα, αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένους τομείς περαιτέρω συνεργασίας.

Η Φ. Μογκερίνι, (αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας) υπενθύμισε πως σχεδόν το 95% των πολιτών της ΕΕ ζουν σε χώρες του ΝΑΤΟ, οπότε η προστασία αυτών των ανθρώπων είναι το πρώτο από τα κοινά μας συμφέροντα. Ωστόσο υπογράμμισε, ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι δύο διαφορετικοί οργανισμοί.

«Eμείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είμαστε στρατιωτική συμμαχία και δεν σκοπεύουμε να γίνουμε. Ο ευρωπαϊκός τρόπος μας για την ειρήνη και την ασφάλεια είναι μοναδικός και είμαστε περήφανοι για το έργο που επιτελούμε και τον τρόπο με τον οποίο το κάνουμε. Οι φίλοι μας στο ΝΑΤΟ το εκτιμούν. Οι αποστολές μας, τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές, εκτελούν ορισμένα πολύ διαφορετικά καθήκοντα σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, επομένως η συμπληρωματικότητα είναι στη φύση της εταιρικής μας σχέσης. Κάνουμε διαφορετικά πράγματα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εργαζόμαστε όλο και περισσότερο επιτόπου, εκμεταλλευόμενοι τη συμπληρωματικότητά μας. Από την πλευρά μας, εμείς οι Ευρωπαίοι επιτέλους αποφασίσαμε να αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη για την δική μας ασφάλεια, και αυτό είναι προς το συμφέρον των εταίρων μας στο ΝΑΤΟ. Είμαστε αυτόνομοι, αλλά είμαστε εταίροι - πολύ καλοί. Είμαστε διαφορετικοί, αλλά μοιραζόμαστε τα ίδια συμφέροντα και δεν θα μπορούσαμε να κινούμαστε σε αντίθετες κατευθύνσεις. Δεν θα ήταν αποτελεσματικό, δεν θα ήταν ασφαλές και δεν θα ήταν έξυπνο και γι ’αυτό δεν το κάνουμε και δεν θα το κάνουμε ποτέ. Όπως σωστά επισημαίνει η έκθεσή σας, είναι καιρός για μια πιο ουσιαστική εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, και αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα στο μέλλον».

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές.

Ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης (NI) χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δυνάμεις ανασφάλειας για τους λαούς και αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, οι οποίες διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία και, μεταξύ πολλών άλλων, ευθύνονται για αλλαγές συνόρων και διάλυση κρατών, για μακελέματα λαών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ενισχύουν τη στρατιωτική τους ετοιμότητα στα πλαίσια του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα, ενισχύουν στρατιωτικές αποστολές και ασκήσεις με γενίκευση της λεγόμενης στρατιωτικής κινητικότητας».

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου (GUE/NGL) υπογράμμισε ότι εάν η ΕΕ ήθελε πραγματικά να γίνει ένας πόλος ειρήνης, ανεξάρτητος και διαφορετικός από άλλους στρατιωτικούς άξονες, θα έπρεπε να αναπτύξει την τάση της προς την κατεύθυνση της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μακριά από στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Ταυτόχρονα υποτίθεται ότι υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών που είναι ενταγμένα στο ΝΑΤΟ, είπε αναφερόμενος στο παράδειγμα Ελλάδας-Τουρκίας και Κύπρου-Τουρκίας.

Προς την ίδια κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση του Ν. Μαριά (ECR): «Συζητούμε για τις σχέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά δεν άκουσα τίποτε, ούτε από τον εισηγητή, ούτε από την κυρία Μογκερίνι σε σχέση με την επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Διότι είναι γνωστό ότι η Τουρκία απειλεί την πατρίδα μου συνεχώς. Έχουμε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι θα διεξάγουν και πόλεμο κατά της Ελλάδος, έχουμε συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών μας υδάτων από την Τουρκία και κυρίως έχουμε δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι συμπλήρωσαν πάνω από 100 ημέρες φυλακισμένοι παράνομα στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας. Και η Τουρκία συνεχίζει αυτή την πολιτική. Πρέπει να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και να καταγγελθεί η Τουρκία για αυτό. Σας καλώ κυρία Μογκερίνι, να κάνετε εδώ μια δήλωση επί του θέματος αυτού για άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών», είπε ο κ. Μαριάς.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή