Η εταιρεία που δημιούργησε το πρώτο μοσχαρίσιο μπιφτέκι που έχει κατασκευαστεί σε εργαστήριο, ανακοίνωσε ότι μπορεί να το δούμε σε μενού εστιατορίων σε λίγα μόνο χρόνια.
Η Mosa Meat επιβεβαίωσε ότι έλαβε χρηματοδότησή 6.7 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (7.5 εκατομμύρια ευρώ), με σκοπό να επιχειρήσει να υλοποιήσει το σχέδιό της να φέρει στα εστιατόρια το τεχνητά δημιουργημένο κρέας της από το 2021.
Η ολλανδική εταιρεία έχει λάβει παλιότερα περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ από τον συν-ιδρυτή της Google Sergey Brin. Σκοπός της εταιρείας είναι να καταφέρει να φτάσει σε βιομηχανικής κλίμακας παραγωγή σε 2 με 3 χρόνια, η οποία θα επιτρέψει το κόστος ενός μπιφτεκιού να είναι περίπου 1 δολάριο Αμερικής.
Η μεγάλη πρόκληση είναι να κατασκευαστεί κρέας που να μοιάζει και να έχει υφή και γεύση αληθινού κρέατος. Η Mosa Meat κατασκευάζει τα μπιφτέκια της χρησιμοποιώντας ένα μικρό δείγμα κυττάρων, το οποίο έχει παρθεί από ένα ζωντανό ζώο.
Τα κύτταρα αυτά «ταΐζονται» με θρεπτικά στοιχεία, έτσι ώστε να εξελιχθούν σε δεσμίδες μυϊκού ιστού. Η εταιρεία μάλιστα ισχυρίζεται ότι μπορεί να δημιουργήσει 80.000 μπιφτέκια από ένα μόνο δείγμα κυττάρων.
Με μεγάλο αριθμό νεοφυών αλλά και παλαιότατων εταιρειών να συναγωνίζονται για να δημιουργήσουν τεχνητό κρέας σε μεγάλη κλίμακα μέσα στα επόμενα χρόνια, μια διαμάχη έχει ξεσπάσει και για τους όρους που θα χρησιμοποιούνται για τα αντίστοιχα προϊόντα.
Κάποιοι, κυρίως φίλοι της ιδέας, υποστηρίζουν τον όρο «καθαρό κρέας», ενώ πολέμιοί της, κυρίως από τον παραδοσιακό κτηνοτροφικό χώρο, υποστηρίζουν ότι ο όρος «συνθετικό κρέας» είναι πιο κατάλληλος.
Οι περιβαλλοντολόγοι στο μεταξύ έχουν προειδοποιήσει ότι η αυξανόμενη κατανάλωση κρέατος -που παρατηρείται παγκοσμίως και ιδιαίτερα στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα- δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, καθώς η παραγωγή μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος, όπως και του κρέατος από πουλερικά απαιτεί πολύ μεγαλύτερους πόρους από τις αντίστοιχες φυτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη. Τα βοοειδή παράγουν επίσης και μεγάλες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου που συμβάλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.