Μπάιντεν: Η Τουρκία απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

«Οι πράξεις της Τουρκίας στη ΒΑ Συρία απειλούν να υπονομεύσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή»
Kevin Lamarque via Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος με επιστολή του προς την πρόεδρο του Κογκρέσου Νάνσι Πελόσι κατακεραυνώνει την κυβέρνηση του Ερντογάν κατηγορώντας τη ότι με τη στρατιωτική της δράση στη βορειοανατολική Συρία υπονομεύει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) όπως και την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή και ως εκ τούτου η Τουρκία αποτελεί απειλή και για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η επιστολή του κ. Μπάιντεν προς την Πελόσι αφορά την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Συρία και πέραν της 14ης Οκτωβρίου του 2021 καθώς εξακολουθούν να απειλούνται τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

«Η κατάσταση αναφορικά με τη Συρία και ειδικότερα οι πράξεις της τουρκικής κυβέρνησης που διεξάγει στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, υπονομεύουν την εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους, ή ISIS, θέτουν τους πολίτες σε κίνδυνο και απειλούν περαιτέρω να υπονομεύσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και εξακολουθούν να συνιστούν ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή στην εθνική ασφάλεια και εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ» τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος στην επιστολή του και καταλήγει υποστηρίζοντας πως βάσει όλων αυτών θεωρεί απαραίτητο να εξακολουθήσει να ισχύει το καθεστώς έκτακτης εθνικής ανάγκης αναφορικά με την κατάσταση στη Συρία.

Διαβάστε εδώ την επιστολή του Αμερικανού Προέδρου στα αγγλικά

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία το 2019 επιτέθηκε στους Κούρδους της Συρίας οι οποίοι είχαν πολεμήσει στο πλευρό των Αμερικανών κατά του Ισλαμικού Κράτους. Τότε όλοι είχαν νιώσει και περισσότερο οι Κούρδοι ότι οι σύμμαχοί τους τους εγκατέλειψαν. Η επιστολή Μπάιντεν φαίνεται να επαναπροσδιορίζει τη σχέση των ΗΠΑ με τους Κούρδους που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της Τουρκίας.

Επίσης η επιστολή Μπάιντεν είναι ακόμη ένα πλήγμα για τον Ερντογάν ο οποίος βλέπει τα αναθεωρητικά σχέδιά του και τις προσπάθειες να καταστεί η χώρα του κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη στην περιοχή να μην αποδίδουν.

Μεγάλο πλήγμα για την Τουρκία είναι και η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας που εξόργισε την τουρκική κυβέρνηση αφού ανατρέπει τα δεδομένα στην περιοχή και καθιστά τη Γαλλία και πάλι σημαντικό παίκτη στη Μεσόγειο μαζί με την Ελλάδα. Και αυτό με τις «ευλογίες» της αμερικανικής διοίκησης η οποία βλέπει στη Γαλλία τον αντικαταστάτη της ως επιτηρητή στην περιοχή μετά τη στροφή των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό έπειτα και τη συμφωνία AUKUS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή Μπάιντεν έρχεται λίγο μετά το επίσημο αίτημα που φέρεται να υπέβαλε ο Ερντογάν προς την αμερικανική διοίκηση και στο οποίο, όπως μεταδίδει το Reuters, ζητάει 40 F-16 και την αναβάθμιση για 80 μαχητικά που ήδη έχει.

Πρόκειται για αίτημα που κατέθεσε έπειτα και από την ελληνο-γαλλική συμφωνία για την αγορά από μέρους της Ελλάδας φρεγατών Belharra και αεροσκαφών Rafale.

Το αίτημα του Ερντογάν θα περάσει από το Κογκρέσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, αλλά είναι αβέβαιο εάν θα εγκριθεί καθώς οι ΗΠΑ αντιδρούν στον εξοπλισμό της Τουρκίας από τη Ρωσία και ιδίως στην αγορά των S-400. Την ίδια ώρα η Τουρκία επιδιώκει να έχει εναλλακτική, όσον αφορά το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, τη Ρωσία όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του στο Σότσι όπου είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του.

Επίσης να μην ξεχνάμε ότι ο Ερτογάν έχει ή είχε και τη στήριξη της Γερμανίας όσον αφορά τα εξοπλιστικά. Υπάρχει το πρόγραμμα κατασκευής έξι υποβρυχίων για το οποίο ο ίδιος δήλωσε ότι δεν προχωρά τόσο γρήγορα όσο θα ήθελε.

Εν τω μεταξύ η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στη Γερμανία δεν είναι τόσο σίγουρο ότι θα είναι τόσο κατευναστική με την Αγκυρα δεδομένου ότι οι Πράσινοι, οι οποίοι όπως φαίνεται θα είναι βασικός πυλώνας της νέας κυβέρνησης, είχαν ζητήσει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία δεδομένου ότι δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η επεκτατική της πολιτική έχει θύματα αθώους πολίτες.

Δημοφιλή