Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, συμφώνησαν την Πέμπτη να εμβαθύνουν τους στενούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών τους, να επιταχύνουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και να ενισχύσουν τις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών πόρων.
Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν επίσης την ”ακλόνητη υποστήριξή τους προς τον λαό της Ουκρανίας”, όπως δήλωσε ο κ. Μπάιντεν στους δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Σούνιακ.
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός παρουσίασαν την ”Ατλαντική Διακήρυξη”, την οποία ο Σούνακ περιέγραψε ως μια πρωτοφανής οικονομική εταιρική σχέση σε θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή και την προστασία τεχνολογιών που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος.
″Ξέρω ότι κάποιοι αναρωτήθηκαν τι είδους εταίρος θα ήταν η Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ”, δήλωσε ο Σούνακ. ”Θα έλεγα, κρίνετε μας από τις πράξεις μας. Είμαστε τόσο αφοσιωμένοι στις αξίες μας όσο ποτέ, τόσο αξιόπιστοι σύμμαχοι όσο ποτέ, τόσο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός όσο ποτέ”.
Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την ενίσχυση της οικονομικής σχέσης των δύο χωρών ως ”τεράστια πηγή δύναμης” που στηρίζει τους ευρύτερους δεσμούς μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. ”Συζητήσαμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να προσαρμόζουμε και να αναβαθμίζουμε την εταιρική μας σχέση για να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες μας θα παραμείνουν στην αιχμή του δόρατος ενός ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου”.
Μπάιντεν και Σούνακ επαναβεβαίωσαν πως θα υποστηρίξουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί
Οι δύο ηγέτες παρουσιάστηκαν πιο χαλαροί και χαμογελαστοί κατά τη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο σχετικά με τις στενές σχέσεις μεταξύ προηγούμενων ηγετών των δύο χωρών, καθώς προετοίμασαν την ατζέντα για τη συνάντηση με θέματα την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και κοινά οικονομικά συμφέροντα αλλά και συμφέροντα ασφαλείας, μεταξύ άλλων στην Ασία.
Η συνάντηση, η τέταρτη συνάντησή τους μέσα σε λίγους μήνες, έγινε καθώς δυτικοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να εξακριβώσουν αν η Ρωσία ευθύνεται για την καταστροφή του φράγματος Nόβα Καχόβκα, το οποίο έχει εκτοπίσει χιλιάδες ανθρώπους και έχει προκαλέσει μεγάλες οικονομικές και περιβαλλοντικές ζημιές. Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν ανταλλάξει κατηγορίες για την καταστροφή του φράγματος.
Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Σουνάκ υπογράμμισαν τη συνεχή υποστήριξη προς την Ουκρανία για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ασφάλειάς της και την αποτροπή της επιθετικότητας μετά το τέλος του πολέμου.
Ο Σούνακ δήλωσε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πρέπει να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η υποστήριξή τους προς το Κίεβο δεν θα εξασθενίσει καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.
″Δεν πρόκειται να πάμε πουθενά. Θα είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί”, είπε. ”Και ελπίζουμε ότι αυτό θα επιταχύνει την σκέψη στο μυαλό του ότι θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του”.
Σούνακ: ”Διεθνής συντονισμένη δράση για τους κινδύνους A.I”
Η συζήτηση της Πέμπτης επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στη διασφάλιση της ασφάλειας της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών, δήλωσε ο Σούνακ στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι η Βρετανία θα φιλοξενήσει την πρώτη σύνοδο κορυφής για το θέμα αυτό το φθινόπωρο για να συζητηθεί πώς μπορούν να μετριαστούν οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης μέσω διεθνώς συντονισμένης δράσης.
Ερωτηθείς σχετικά με την απουσία μιας ευρύτερης εμπορικής συμφωνίας, ο κ. Σούνακ δήλωσε ότι στα ”συγκεκριμένα, στοχευμένα μέτρα” που συζητούνται τώρα πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή, δεδομένου ότι θα καταργήσουν τη γραφειοκρατία και θα διευκολύνουν δισεκατομμύρια λίρες νέων επενδύσεων στη Βρετανία.
Ο κ. Σούνακ ζήτησε επίσης την υποστήριξη του κ. Μπάιντεν για την υποψηφιότητα του υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι μένει να φανεί αν ήρθε η ώρα για έναν Βρετανό ηγέτη του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι τα μέλη του οργανισμού πρέπει να οικοδομήσουν συναίνεση για τον μελλοντικό ηγέτη της συμμαχίας.