Μπάιντεν σε Ρωσία: «Η εισβολή στην Ουκρανία παραμένει εμφανώς πιθανή, δεν θα μείνει αναπάντητη»

Αυστηρό μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου στη Μόσχα και προειδοποίηση για δυναμική απάντηση.
via Associated Press

«Μην εισβάλλετε στην Ουκρανία, γιατί θα υποστείτε τις συνέπειες» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τζο Μπάιντεν στη Ρωσία, με μια άκρως επιθετική δήλωση στην οποία προέβη από τον Λευκό Οίκο το βράδυ της Τρίτης (22.30 ώρα Ελλάδας).

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «εμφανώς» πιθανή, τονίζοντας ότι οι αναφορές πως ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τα ουκρανικά σύνορα δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη από τις ΗΠΑ.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αποφασιστικά σε μία ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία παραμένει πολύ πιθανή», διεμήνυσε ο Μπάιντεν στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, κάνοντας λόγο για συγκέντρωση 150.000 ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε με κατηγορηματικό τόνο την προτροπή του προς τους Αμερικανούς πολίτες που παραμένουν εκεί να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ξανά ότι εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ «θα συσπειρώσουν τον κόσμο για να αντιταχθεί στην επιθετικότητά της».

Οπως είπε, η χώρα του είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο, δίνοντας προτεραιότητα στη διπλωματία, με μοναδικό στόχο την εξασφάλιση της σταθερότητας στην Ευρώπη.

«Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία» συνέχισε, ξεκαθαρίζοντας πως η Αμερική και η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν διαθέτουν πυραύλους σε ουκρανικό έδαφος ούτε έχουν σκοπό να αναπτύξουν εκεί τέτοιον οπλισμό μελλοντικά. «Δεν θέλουμε να αποσταθεροποιήσουμε ούτε να βάλουμε στο στόχαστρο τον λαό της Ρωσίας» εξήγησε.

Αλλά επισήμανε σε αυστηρό τόνο ότι αν η Ρωσία επιτεθεί στην γειτονική της χώρα, αυτό θα συνιστά «επιλογή πολέμου». «Δεν προσπαθώ να προβοκάρω με αυτό, απλά λέω την αλήθεια» υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Τα έθνη έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν με ποιον θα συμμαχήσουν, πρόσθεσε.

Αίσθηση προκάλεσε, μεταξύ άλλων, η αναφορά του στον φυσικό αγωγό Nordstream 2, για τον οποίον είπε χαρακτηριστικά και απόλυτα ότι «δεν θα γίνει» σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης σε ουκρανικό έδαφος.

Την ίδια ώρα, όμως, ο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων στη Ρωσία ως αντίποινα σε ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία θα έχουν σημαντικό πλήγμα και στην αμερικανική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αυξήσεων τιμών και αναστάτωση στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας.

«Ο αμερικανικός λαός κατανοεί ότι η υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας δεν είναι ποτέ χωρίς κόστος», είπε ο Μπάιντεν. «Δεν θα προσποιηθώ ότι αυτό θα είναι ανώδυνο».

Γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι η κυβέρνησή του εργάζεται προληπτικά για να προσπαθήσει να προλάβει τα προβλήματα εφοδιασμού, συνεργαζόμενη με παραγωγούς ενέργειας ενώ είπε ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για απροσδιόριστα «πρόσθετα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των τιμών στις αντλίες».

Η τοποθέτηση του Προέδρου των ΗΠΑ έρχεται μετά από εκείνη που είχε προηγηθεί νωρίτερα από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος στη συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο, Ολαφ Σόλτς, διεμήνυσε ότι η Μόσχα «δεν επιθυμεί πόλεμο στην Ευρώπη» αλλά παράλληλα έκανε λόγο για «γενοκτονία» στην ανατολική Ουκρανία και για «ανεπαρκείς απαντήσεις» της Δύσης αναφορικά με την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, του είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνεχείς ανησυχίες για την ικανότητα της Ρωσίας να ξεκινήσει μια εισβολή στην Ουκρανία και ότι χρειάζονται να δουν μια «επαληθεύσιμη, αξιόπιστη, ουσιαστική αποκλιμάκωση».

Ο Λαβρόφ, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να συνεχισθεί ο διάλογος για τις εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την επιθετική ρητορική που χρησιμοποιεί η Ουάσιγκτον. Παράλληλα, τον κάλεσε σε μια ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος αυτού.

Ο Μπλίνκεν ξεκαθάρισε στον Ρώσο ΥΠΕΞ ότι η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί να επιδιώξει μια διπλωματική λύση στην «κρίση που έχει εντείνει η Μόσχα» και πώς προσβλέπει στην γραπτή απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Δημοφιλή