Εγινε η αρχή της πολυαναμενόμενης συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας σε εξοχική κατοικία που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από το Σαν Φρανσίσκο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτησε με μια ζεστή χειραψία τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ μόλις βγήκε από το αυτοκίνητό του, λέγοντας «χαίρομαι που σας ξαναβλέπω».
Το τετ-α-τετ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) είναι το πρώτο μεταξύ των δύο ηγετών μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών της G20 στην Ινδονησία πριν από έναν χρόνο. Αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες και έχει σαν στόχο την εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να διασφαλίσουν πως «η αντιπαλότητα δεν θα εξελιχθεί σε σύγκρουση», εκφράζοντας την επιθυμία για αναθέρμανση του διαλόγου μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.
«Δύο μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, δεν μπορούν να γυρίσουν την πλάτη η μία στην άλλη». «Γνωριζόμαστε εδώ και πολύ καιρό, οι συναντήσεις μας ήταν πάντα ειλικρινείς, άμεσες και χρήσιμες», τόνισε ο πρόεδρος Μπάιντεν και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι υψίστης σημασίας να κατανοούμε ο ένας τον άλλον με σαφήνεια, ως αρχηγός προς αρχηγό».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε «κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις», όπως η κλιματική αλλαγή, τα ναρκωτικά και η τεχνητή νοημοσύνη, τις οποίες οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν από κοινού με την Κίνα.
Σιν Τζινπίνγκ: «Είναι η πιο σημαντική διμερής σχέση στον κόσμο».
Από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Αμερικανό πρόεδρο, τονίσε ότι οι η σύγκρουση και η αντιπαράθεση θα έχουν «αφόρητες συνέπειες για όλους».
Ο Κινέζος ηγέτης τόνισε ότι η τελευταία φορά που οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Μπαλί, πριν από ένα χρόνο και μία ημέρα.
«Έχουν συμβεί πολλά από τότε. Ο κόσμος βγήκε από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τις τεράστιες επιπτώσεις της».
Στάθηκε επίσης σε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, όπως τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο προστατευτισμός.
Η σχέση Κίνας-ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Σιν Τζινπίνγκ «είναι η πιο σημαντική διμερής σχέση στον κόσμο».
«Θα πρέπει να αναπτυχθεί με τρόπο που να ωφελεί τους δύο λαούς μας και να εκπληρώνει την ευθύνη μας για την ανθρώπινη πρόοδο».
Ο Σι αναγνώρισε εξάλλου ότι «ποτέ δεν ήταν ομαλή η πορεία» των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, αλλά, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, για τις δύο χώρες «το να γυρίσει η μία την πλάτη στην άλλη δεν αποτελεί επιλογή».
«Η σύγκρουση και η αντιπαράθεση θα έχει αφόρητες συνέπειες και για τις δύο πλευρές».
Ο Σι έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι πιστεύει ότι οι δύο πλευρές είναι ικανές να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να δημιουργήσουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτησε δια χειραψίας τον κινέζο ομόλογό του μόλις βγήκε από το αυτοκίνητό του, λέγοντας «χαίρομαι που σας ξαναβλέπω».
Το τετ-α-τετ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) είναι το πρώτο μεταξύ των δύο ηγετών μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών της G20 στην Ινδονησία πριν από έναν χρόνο. Η συνάντηση σε εξοχική κατοικία που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από το Σαν Φρανσίσκο αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες και έχει στόχο την εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-BBC