Το Ισραήλ και ο Λίβανος αποδέχτηκαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για να σταματήσει η σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Η συμφωνία, όπως είπε, θα ετίθετο σε ισχύ από τις 4 τοπική ώρα.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι η συμφωνία εγκρίθηκε από το συμβούλιο με 10 ψήφους έναντι μίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως το Ισραήλ «εκτιμά τη συμβολή των ΗΠΑ στη διαδικασία και διατηρεί το δικαίωμα να δράσει εναντίον οποιασδήποτε απειλής στην ασφάλειά του». Ο μόνος που ψήφισε κατά της συμφωνίας ήταν ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Ίταμαρ Μπεν Γκβιρ (νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία «ιστορικό λάθος»).
«Ας είμαστε ξεκάθαροι, το Ισραήλ δεν άρχισε αυτόν τον πόλεμο. Ο λαός του Λιβάνου δεν επιδίωξε αυτόν τον πόλεμο, ούτε οι ΗΠΑ» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως έστελνε δυνάμεις στην περιοχή «για να υπερασπιστούν το Ισραήλ και να αποτρέψουν τον κοινό μας εχθρό σε μια κρίσιμη στιγμή».
Από την έναρξη του πολέμου πάνω από 70.000 Ισραηλινοί έχουν αναγκαστεί να ζουν σαν πρόσφυγες, είπε ο Μπάιντεν, βλέποντας τις κοινότητές τους να «καταστρέφονται», ενώ πάνω από 300.000 πολίτες του Λιβάνου έχουν και αυτοί αναγκαστεί να γίνουν πρόσφυγες. «Αυτή είναι η φονικότερη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ εδώ και δεκαετίες», τόνισε, συμπληρώνοντας πως μόλις τεθεί σε ισχύ η συμφωνία «οι μάχες θα σταματήσουν...αυτό είναι σχεδιασμένο να αποτελέσει μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών».
Επανέλαβε πως οι άμαχοι και στις δύο πλευρές σύντομα θα είναι σε θέση να γυρίσουν με ασφάλεια στις κοινότητές τους. Οι ΗΠΑ, με τη Γαλλία και συμμάχους, δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με το Ισραήλ και τον Λίβανο για να διασφαλιστεί πως η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως, είπε, τονίζοντας ότι δεν θα εμπλακούν αμερικανικά στρατεύματα.
Ως προς τη Γάζα, είπε πως αξίζει στον λαό να σταματήσουν οι μάχες: «Ο λαός της Γάζας έχει περάσει από την κόλαση. Ο κόσμος του καταστράφηκε» ανέφερε, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να πιέζει και για κατάπαυση πυρός στη Γάζα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως μέσα στις επόμενες 60 ημέρες το Ισραήλ θα αποσύρει σταδιακά τις δυνάμεις που παραμένουν στον Λίβανο και οι άνθρωποι τόσο στον Λίβανο όσο και στο Ισραήλ θα είναι σύντομα σε θέση να επιστρέψουν με ασφάλεια στις κοινότητές τους και να αρχίσουν να ξαναφτιάχνουν τις ζωές τους. Τόνισε επίσης ότι αν η Χεζμπολάχ παραβιάσει τη συμφωνία, το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας o στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου θα αναπτυχθούν και θα πάρουν τον έλεγχο της επικράτειάς τους.
Οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες για «ιστορικές συμφωνίες» για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι θα περάσει τις μέρες που του απομένουν στο πόστο εργαζόμενος προς αυτή την κατεύθυνση.
«Πολύ ενθαρρυντικά νέα» οι ειδήσεις για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, πρώτα και κύρια για τον Λιβανέζικο και Ισραηλινό λαό που επλήγησαν από τις μάχες. σημειώνει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.
Αναφέρει ότι ο Λίβανος θα έχει την ευκαιρία να αυξήσει την εσωτερική ασφάλεια και σταθερότητα χάρη στη μειωμένη επιρροή της Χεζμπολάχ.
Από την πλευρά του, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζει ότι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο είναι μια ανακούφιση στην καταστροφική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, επαινώντας ταυτόχρονα τη Γαλλία και τις ΗΠΑ για τη μεσολάβησή τους.
«Είναι πλέον κρίσιμο να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, για να εγγυηθεί την ασφάλεια τόσο των πολιτών του Λιβάνου όσο και του Ισραήλ, καθώς και την επιστροφή των εκτοπισμένων» σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ και επανέλαβε την «έκκληση» προς τους ηγέτες του Λιβάνου να αναλάβουν την πολιτική τους ευθύνη εκλέγοντας πρόεδρο.
«Οι Λιβανέζοι έχουν το δικαίωμα να ανακτήσουν την πλήρη κυριαρχία στα θέματα της χώρας, χωρίς εξωτερική παρέμβαση» καταλήγει ο ύπατος εκπρόσωπος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία θα συνεργαστούν με το Ισραήλ και τον Λίβανο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία εκεχειρίας θα εφαρμοστεί πλήρως, υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι πρόεδροι των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες δηλώνουν αποφασισμένοι «να διασφαλίσουν ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα προκαλέσει ένα νέο κύκλο βίας», συμπληρώνουν.
Με πληροφορίες από BBC, Guardian, Times of Israel, Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ