Μπανγκλαντές: Στους 109 οι νεκροί από τα επεισόδια της Δευτέρας

«Οποιαδήποτε κυβέρνηση άλλη απ' αυτή που προτείνουμε δεν θα γίνει δεκτή»
Οι διαδηλώσεις κατά των ποσοστώσεων στις προσλήψεις στη δημόσια διοίκηση, που από τις αρχές Ιουλίου έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 366 ανθρώπους, οδήγησαν χθες, Δευτέρα, στη φυγή με ελικόπτερο της 76χρονης πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα.
Οι διαδηλώσεις κατά των ποσοστώσεων στις προσλήψεις στη δημόσια διοίκηση, που από τις αρχές Ιουλίου έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 366 ανθρώπους, οδήγησαν χθες, Δευτέρα, στη φυγή με ελικόπτερο της 76χρονης πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα.
via Associated Press

Ο επικεφαλής της κίνησης, που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος των διαδηλώσεων στο Μπανγκλαντές, εξέφρασε σήμερα την επιθυμία ο νομπελίστας της ειρήνης Μουχάμαντ Γιουνούς να ηγηθεί της προσωρινής κυβέρνησης, μια ημέρα αφότου ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας και η πρωθυπουργός διέφυγε στο εξωτερικό.

«Αποφασίσαμε να σχηματισθεί προσωρινή κυβέρνηση» με «κύριο σύμβουλο», δηλαδή επικεφαλής, «τον νομπελίστα δρα Μουχάμαντ Γιουνούς, ο οποίος χαίρει διεθνούς φήμης και είναι ευρέως αναγνωρισμένος», δηλώνει σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ο Ναχίντ Ισλάμ, επικεφαλής της συλλογικότητας Students Against Discrimination (Φοιτητές Κατά των Διακρίσεων).

Τουλάχιστον 109 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσων που συγκλόνισαν το Μπανγκλαντές, την Δευτέρα, 5 Αυγούστου, ημέρα που σηματοδοτήθηκε από τη φυγή της 76χρονης πρωθυπουργού Σείχ Χασίνα στο εξωτερικό, ανακοίνωσαν η αστυνομία και γιατροί, αναθεωρώντας προς τα πάνω ένα προηγούμενο απολογισμό.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή ημέρα από τις αρχές Ιουλίου, όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις κατά των ποσοστώσεων στις προσλήψεις στη δημόσια διοίκηση, με το συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 409, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος καταρτίσθηκε με βάση στοιχεία της αστυνομίας, επίσημες πηγές και πηγές σε νοσοκομεία.

Ο 84χρονος Γιουνούς είναι γνωστός επειδή έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια χάρη στην τράπεζά του, που έγινε πρωτοπόρα στις μικροχρηματοδοτήσεις. Όμως είναι αντιπαθής στην Σέιχ Χασίνα, η οποία τον έχει κατηγορήσει ότι «ρουφάει το αίμα» των φτωχών.

Αυτή τη στιγμή ο Γιουνούς βρίσκεται στην Ευρώπη και ένας από τους στενούς συνεργάτες του δήλωσε χθες το βράδυ ότι δεν έχει λάβει καμιά πρόταση από το στρατό για να ηγηθεί της προσωρινής κυβέρνησης.

Ο Ναχίντ Ισλάμ και άλλοι ηγέτες των φοιτητών επρόκειτο να συναντηθούν σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) με τον αρχηγό του στρατού στρατηγό Γουάκερ-Ουζ-Ζαμάν. Ο Ζαμάν ανακοίνωσε την παραίτηση της Χασίνα και δήλωσε πως θα σχηματισθεί προσωρινή κυβέρνηση.

Ο 26χρονος Ισλάμ, φοιτητής της κοινωνιολογίας ο οποίος συχνά εμφανίζεται δημοσίως φορώντας εν είδει μπαντάνας στο μέτωπό του τη σημαία του Αφγανιστάν, έγινε διάσημος στη χώρα στα μέσα Ιουλίου, όταν η αστυνομία τον έθεσε υπό κράστηση μαζί με άλλους φοιτηυτές του πανεπιστημίου της Ντάκα καθώς οι διαμαρτυρίες γίνονταν αιματηρές.

Ο Ισλάμ δήλωσε πως οι φοιτητές δεν θα δεχθούν καμιά κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται ο στρατός ή η οποία θα υποστηρίζεται από το στρατό και πρότεινε να τεθεί επικεφαλής της ο Γιουνούς.

«Οποιαδήποτε κυβέρνηση άλλη απ′ αυτή που προτείνουμε δεν θα γίνει δεκτή», έγραψε σήμερα το πρωί σε ανάρτησή του στο Facebook.

Χθες, Δευτέρα, έχοντας γύρω του άλλους φοιτητικούς ηγέτες, ο Ισλάμ είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν θα προδώσουμε το αίμα που χύθηκε από τους μάρτυρες για την υπόθεσή μας. Θα δημιουργήσουμε ένα νέο δημοκρατικό Μπανγκλαντές μέσω της υπόσχεσής μας για ασφάλεια της ζωής, κοινωνική δικαιοσύνη και ένα νέο πολιτικό τοπίο».

Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα διασφαλίσει πως η χώρα αυτή των 170 εκατομμυρίων κατοίκων δεν θα επιστρέψει ποτέ σ′ αυτό που αποκάλεσε «φασιστική διακυβέρνηση» και ζήτησε από τους συμφοιτητές του να προστατατεύσουν την ινδουιστική μειονότητά της και τους χώρους λατρείας της.

Ο Ισλάμ, ο οποίος γεννήθηκε το 1998 στην Ντάκα, είναι παντρεμένος και έχει ένα μικρότερο αδελφό, τον Νακίμπ. Ο πατέρας του είναι δάσκαλος και η μητέρα του νοικοκυρά.

«Έχει απίστευτη αντοχή και έλεγε πάντα ότι η χώρα χρειάζεται να αλλάξει», είπε στο Ρόιτερς ο Νακίμπ Ισλάμ, ο οποίος σπουδάζει γεωγραφία. «Τον έπιασε η αστυνομία, τον βασάνισαν μέχρις αναισθησίας και μετά τον πέταξαν στο δρόμο. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να μάχεται. Είμαστε πεπεισμένοι πως δεν θα τα παρατήσει. Είμαι υπερήφανος γι′ αυτόν».

Η Σαμπρίνα Καρίμ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημόσιας Διοίκησης στο πανεπιστήμιο Κορνέλ, η οποία ειδικεύεται στη μελέτη της πολιτικής βίας, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ιστορική για το Μπανγκλαντές.

«Αυτή μπορεί θαυμάσια να είναι η πρώτη επιτυχημένη επανάσταση της γενιάς Z», δήλωσε. «Υπάρχει ίσως κάποια αισιοδοξία για μια δημοκρατική μετάβαση, έστω κι αν ο στρατός εμπλέκεται στη διαδικασία».

Διαλύθηκε το κοινοβούλιο - Απελευθερώθηκε η αρχηγός της αντιπολίτευσης

Το κοινοβούλιο του Μπανγκλαντές διαλύθηκε την Τετάρτη, 6 Αυγούστου, ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου της χώρας.

Η ανακοίνωση έγινε μερικές ώρες αφότου επικεφαλής των διαδηλωτών φοιτητών έθεσαν προθεσμία για τη διάλυση του κοινοβουλίου και προειδοποίησαν ότι, αν δεν τηρηθεί η προθεσμία αυτή, θα θέσουν σε εφαρμογή ένα «αυστηρό πρόγραμμα».

Εξάλλου η πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χαλέντα Ζία απελευθερώθηκε σήμερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματός της.

«Είναι πλέον ελεύθερη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος, λιγότερο από 24 ώρες αφότου ο πρόεδρος του Μπανγκλαντές Μοχάμεντ Σαχαμπουντίν είχε διατάξει την απελευθέρωση της Ζία, η οποια είχε καταδικασθεί το 2018 σε κάθειρξη 17 ετών για διαφθορά.

Ο αρχηγός του στρατού του Μπανγκλαντές στρατηγός Ουάκερ-Ουζ-Ζάμαν επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα στις 09:00 με ηγέτες των φοιτητών για να συζητήσουν το σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης, η οποία αναμένεται ότι, μόλις αναλάβει, θα διοργανώσει εκλογές.

Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής σαφές αν η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε και αν η προθεσμία, που έθεσαν οι φοιτητές για τη διάλυση του κοινοβουλίου, τέθηκε μετά τη συνάντηση.

Η Ινδία εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά ανησυχία» της για την κρίση στο γειτονικό Μπανγκλαντές.

Ο ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου στο Νέο Δελχί ότι παραμένει «βαθιά ανήσυχος μέχρι να αποκατασταθεί ξεκάθαρα η τάξη», ενώ επιβεβαίωσε την παρουσία της Σέιχ Χασίνα στην Ινδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δημοφιλή