Σε «μπαράζ» δηλώσεων που προκάλεσαν αίσθηση, ταράζοντας, μεταξύ άλλων, και το κλίμα ηρεμίας στα ελληνοτουρκικά, προέβη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.
Ο Τούρκος υπουργός χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές και παράνομες» τις απαιτήσεις Ελλάδας και Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ επίσης επανήλθε στα περί αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και ισχυρίστηκε πως η Τουρκία έδειξε αποφασιστικότητα αντιδρώντας, όπως υποστήριξε, στην πόντιση καλωδίων από το πλοίο «Ievoli Relume» στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Όπως ισχυρίστηκε, το ιταλικό πλοίο πραγματοποίησε τις δραστηριότητές του αφού «αποδέχτηκε» αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ως τουρκική «περιοχή ευθύνης», με αποτέλεσμα η Τουρκία να δείξει ότι καμία δραστηριότητα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην ανατ. Μεσόγειο χωρίς την άδειά της. Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα πως επιχειρεί τετελεσμένα γεγονότα με εκμετάλλευση «προβληματικών» περιοχών στο Αιγαίο.
Ως προς τα ελληνικά νησιά, αναφέρθηκε στο Καστελόριζο, λέγοντας ότι «βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία και απέχει από εμάς 1.900 μέτρα. Είναι ένα από τα 23 νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς των περισσότερων από αυτά τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, κατά παράβαση των συμφωνιών που έχει υπογράψει. Η θέση της Τουρκίας σχετικά με τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά είναι σαφής. Δεν είναι δυνατόν να παραβλέψουμε τον εξοπλισμό αυτών των νησιών και την παραβίαση του καθεστώτος τους. Έχουμε δηλώσει από το παρελθόν ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες για να ανατρέψει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών αυτών».
Για την ανατολική Μεσόγειο είπε ότι «λόγω των μαξιμαλιστικών και παράνομων απαιτήσεων της Ελλάδας και της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου”, υφίστανται μια σειρά διαφωνιών για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η χώρα μας αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες τόσο επί του πεδίου, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τις συμφωνίες για τις περιοχές θαλάσσιες δικαιοδοσίας που υπογράψαμε με την “ΤΔΒΚ” το 2011 και με τη Λιβύη το 2019, καθώς και με την υφαλοκρηπίδα μας που διακηρύξαμε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση».
Επίσης, αναφέρθηκε στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αλεξανδρούπολη, λέγοντας πως «επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και αφορά άμεσα τις πολιτικές ασφαλείας της Τουρκίας».
Ακόμη, η Τουρκία αναθεωρεί τη θέση της όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό 79 μαχητικών F-16 της με κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ, ωστόσο επιδιώκει την αγορά 40 νέων και εξακολουθεί να επιθυμεί την προμήθεια F-35, βάσει δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Άμυνας- ο οποίος επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα των S-400, λέγοντας πως είναι έτοιμοι για ανάπτυξη και μπορούν αν ενεργοποιηθούν εντός διαστήματος 12 ωρών.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΣΚΑΪ, Anadolu