Μπαρντελά για Λεπέν: Καλεί σε «ειρηνική κινητοποίηση» ενάντια στην «δικτατορία των δικαστών»

Την υποστήριξη τους στην Μαρίν Λεπέν εξέφρασαν πολιτικά κόμματα και πρόσωπα από τον χώρο της ακροδεξιάς, τόσο στη Γαλλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Φωτογραφία Αρχείου. (AP Photo/Lewis Joly)
Φωτογραφία Αρχείου. (AP Photo/Lewis Joly)
via Associated Press

Η Μαρίν Λε Πεν, επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, πήρε θέση για πρώτη φορά σχετικά με τον αποκλεισμό της από τις επόμενες προεδρικές εκλογές μετά την καταδίκη της λέγοντας πως ο δικαστής πήρε μία «πολιτική απόφαση».

Σε συνέντευξή της στο γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TF1, ρωτήθηκε επίσης γιατί έφυγε από το δικαστήριο πριν ακούσει την απόφαση της δικαστή.

Τόνισε ότι «δεν χρειαζόταν περισσότερα», καθώς «κατάλαβε τι συνέβαινε».

Το δικαστήριο «προσπάθησε να με εμποδίσει σκόπιμα» από το να θέσω υποψηφιότητα το 2027, συμπλήρωσε, αναφερόμενη στις επόμενες προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

«Το κράτος δικαίου παραβιάστηκε πλήρως με την απόφαση που εκδόθηκε», είπε, προσθέτοντας ότι «όταν ασκείς έφεση, η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα».

«Η δικαστής ανέλαβε πολύ ξεκάθαρα να εφαρμόσει την προσωρινή εκτέλεση του κωλύματος εκλογιμότητας, με άλλα λόγια, να καταστήσει άχρηστη την έφεσή μου για το θέμα αυτό, προκειμένου να με εμποδίσει να θέσω υποψηφιότητα για τις εκλογές», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.

Η Λεπέν πρόσθεσε ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου «υπακούει σε μια εντολή, σε μια διαταγή, σε ένα κλίμα».

Η Μαρίν Λεπέν επιβεβαιώνει ότι θα ασκήσει έφεση «το συντομότερο δυνατό» κατά της δικαστικής απόφασης.

«Ο νόμος Sapin 2, ο οποίος εφαρμόζει αυτομάτως την προσωρινή εκτέλεση σε περίπτωση μη εκλογιμότητας, αγνοήθηκε από τον δικαστή, διότι ο νόμος αυτός είναι μεταγενέστερος των γεγονότων για τα οποία κατηγορούμαστε», υποστήριξε η Λεπέν, διαβεβαιώνοντας ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου εφάρμοσε «το πνεύμα ενός μεταγενέστερου, αυστηρότερου νόμου». Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης «το συντομότερο δυνατό».

«Οι δικαστές έθεσαν σε εφαρμογή πρακτικές που νομίζαμε ότι εφαρμόζονται σε αυταρχικά καθεστώτα», κατήγγειλε η Μαρίν Λεπέν. Η ίδια χαρακτήρισε την καταδίκη του ως «μια καταστροφική ημέρα […] για τη δημοκρατία μας και τη χώρα μας, όταν εκατομμύρια Γάλλοι θα στερηθούν από έναν πρωτοβάθμιο δικαστή, χωρίς δυνατότητα έφεσης, τον υποψήφιο που σήμερα θεωρείται φαβορί στις προεδρικές εκλογές».

«Είμαι αθώα», υπογράμμισε σε άλλο σημείο η Μαρίν Λεπέν, δηλώνοντας ότι θα ασκήσει έφεση, διότι «πιστεύω ότι αυτή η δίωξη που έχει ασκηθεί εναντίον μας από πολιτικούς αντιπάλους βασίζεται σε επιχειρήματα που δεν ευσταθούν. Πρόκειται για μια διοικητική διαφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει προσωπικός πλουτισμός, δεν υπάρχει διαφθορά, δεν υπάρχει τίποτα από αυτά».

«Ο Τζόρνταν Μπαρντελά είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για το κίνημα και το λέω αυτό εδώ και πολύ καιρό», όταν ρωτήθηκε για το σχέδιο Β σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η αφαίρεση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για την ίδια. «Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αυτό το περιουσιακό στοιχείο περισσότερο από όσο είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.

Η απόφαση της Δευτέρας 31/3 δεν σημαίνει ότι η Μαρίν Λεπέν θα αποσυρθεί από την πολιτική, υποστήριξε η ίδια.

Επιμένοντας ότι δεν είναι «αποθαρρυμένη», προσθέτει ότι αισθάνεται «σκανδαλισμένη από την απόφαση».

«Αισθάνομαι αγανακτισμένη», τόνισε.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε «προβληματισμένος από την απόφαση» δικαστηρίου του Παρισιού που έκρινε ένοχη σήμερα την Λε Πεν για κατάχρηση δημοσίου χρήματος και την καταδίκασε σε στέρηση δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια.

Αυτή η καταδίκη σε θέτει σε κίνδυνο την υποψηφιότητα της 56χρονης πολιτικού για τις προεδρικές εκλογές του 2027, για τις οποίες παρουσιάζεται από δημοσκοπήσεις ως φαβορί.

Επίσης, της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εκ των οποίων τα δύο επρόκειτο να τα εκτίσει υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση. Επίσης της επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.

«Σήμερα δεν είναι μόνο η Μαρίν Λε Πεν που καταδικάστηκε άδικα: Ήταν η γαλλική δημοκρατία που σκοτώθηκε», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (κόμματος της Λε Πεν), Ζορντάν Μπαρντελά.

Ο ίδιος κάλεσε σε μια «λαϊκή και ειρηνική κινητοποίηση» κατά της καταδίκης Λε Πεν, καταδίκη που την χαρακτήρισε «ένα σκάνδαλο δημοκρατίας». «Μέσα από τη λαϊκή και ειρηνική μας κινητοποίηση, ας τους δείξουμε ότι η βούληση του λαού είναι ισχυρότερη», είπε, αναρτώντας στο Χ έναν σύνδεσμο προς μια αναφορά στην ιστοσελίδα του κόμματος, η οποία καταγγέλλει «τη δικτατορία των δικαστών».

Αποστάσεις από την καταδικαστική απόφαση φαίνεται να πήρε και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν του κόμματος της γαλλικής αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία. «Η απόφαση για την απομάκρυνση ενός πολιτικού από το αξίωμα πρέπει να εναπόκειται στους πολίτες», είπε ο Μελανσόν, τονίζοντας ότι συμμερίζεται την πεποίθηση του κόμματός του ότι η μάχη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν δεν πρέπει να διεξαχθεί στο δικαστήριο αλλά στις εκλογές.

Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, Λοράν Βουκί επέκρινε επίσης τη δικαστική απόφαση. «Η απόφαση να καταδικαστεί η Μαρίν Λε Πεν είναι σοβαρή και πρωτοφανής», είπε.

Είπε ότι δεν είναι υγιές για μια δημοκρατία να απαγορεύει σε έναν εκλεγμένο πολιτικό να συμμετέχει σε εκλογές. «Οι πολιτικές συζητήσεις πρέπει να αποφασίζονται στην κάλπη από τον γαλλικό λαό».

Την υποστήριξη τους στην Μαρίν Λεπέν εξέφρασαν πολιτικά κόμματα και πρόσωπα από τον χώρο της ακροδεξιάς, τόσο στη Γαλλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη

Την υποστήριξη τους στην Μαρίν Λεπέν μετά την καταδίκη της από το δικαστήριο του Παρισιού εξέφρασαν πολιτικά κόμματα και πρόσωπα από τον χώρο της ακροδεξιάς, τόσο στη Γαλλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η πρώτη διεθνής αντίδραση ήρθε από την Μόσχα όπου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέτσκοφ δήλωσε ότι «όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιλέγουν την οδό της παραβίασης των κανόνων της Δημοκρατίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε αλληλέγγυος της Λεπέν, στην Ιταλία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι η απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης «εμπνέεται από την Ευρωπαΐκή Ενωση και συνιστά κήρυξη πολέμου από την πλευρά των Βρυξελλών», ενώ ο ακροδεξιός Ολλανδός πολιτικός Γκερτ Βιλντερς δήλωσε «συγκλονισμένος» από την «εξαιρετικά σκληρή απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου».

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως η ποινή που στερεί για πέντε χρόνια από την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν το δικαίωμα να διεκδικήσει δημόσια αξιώματα είναι «αριστερός δικαστικός ακτιβισμός».

Η Λεπέν καταδικάστηκε για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και η ποινή που της επιβλήθηκε την αφήνει εκτός κούρσας για τη διεκδίκηση της γαλλικής προεδρίας το 2027, εκτός εάν η απόφαση ανατραπεί στο εφετείο.

«Αυτή η απόφαση είναι ξεκάθαρα αριστερός δικαστικός ακτιβισμός. Όπου η δεξιά είναι παρούσα, η αριστερά και το σύστημα θα προσπαθήσουν να βγάλουν τους αντιπάλους τους εκτός παιχνιδιού», δήλωσε ο Μπολσονάρου σε συνέντευξή του. «Εδώ και στη Γαλλία, πρόκειται για εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε. «Φαίνεται όμως ότι αυτό εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο. Η αριστερά έχει βρει έναν εύκολο τρόπο να διατηρηθεί στην εξουσία, καταφεύγοντας σε δικαστικό ακτιβισμό».

Ακροδεξιοί ηγέτες από ευρωπαϊκές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας της Ισπανίας και της Ολλανδίας – καταδίκασαν την απόφαση, κάνοντας λόγο για «δικαστική υπερβολή».

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας αποφάσισε ομόφωνα να παραπέμψει σε δίκη τον πρώην πρόεδρο Μπολσονάρου με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος. Κινδυνεύει με βαριά ποινή κάθειρξης εάν κριθεί ένοχος, ενώ βλέπει τις ελπίδες του να επιστρέψει μελλοντικά στην εξουσία να σβήνουν. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου αρνείται όσα του καταλογίζουν και καταγγέλλει τη δίωξή του ως πολιτικά υποκινούμενη.

Δημοφιλή