Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπαγκλαντές αποφάσισε πως οι γυναίκες δεν θα χρειάζεται πλέον να δηλώνουν στο πιστοποιητικό γάμου αν είναι παρθένες ή όχι.
Η συζήτηση ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, όταν οργανώσεις και ακτιβιστές που προασπίζουν τα δικαιώματα των γυναικών ανέφεραν ότι η αναφορά της παρθενίας των γυναικών στο πιστοποιητικό γάμου τους αποτελεί παραβίαση της ιδιωτικότητά τους και ενδεχομένως αφορμή για τον – χωρίς λόγο – εξευτελισμό τους.
Η νομοθεσία περί γάμων στη μουσουλμανική χώρα της νότιας Ασίας προέβλεπε μέχρι πρότινος ότι η νύφη θα πρέπει να δηλώνει στο πιστοποιητικό γάμου αν είναι «κουμάρι» δηλαδή παρθένα, χήρα ή διαζευγμένη.
Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ζήτησε την Κυριακή από την κυβέρνηση να τον αντικαταστήσει με το «ανύπαντρη», μια κίνηση την οποία χαιρέτισαν σήμερα οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, και ο γαμπρός θα πρέπει πλέον να δηλώνει αν είναι ανύπαντρος, διαζευγμένος ή χήρος, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν.
«Πρόκειται για μια απόφαση που μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορούμε να πολεμήσουμε και να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες στο μέλλον», τόνισε η Αϊνούν Νάχαρ Σιντίκα, μία από τις δύο δικηγόρους που ασχολούνταν με την υπόθεση.
(Με πληροφορίες από Reuters, BBC)