Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε (Κυριακή 19 Φεβρουαρίου) περαιτέρω βοήθεια προς την Τουρκία και είπε ότι η Ουάσιγκτον θα παράσχει μακροπρόθεσμη στήριξη στην Άγκυρα, καθώς προσπαθεί να δρομολογήσει ανοικοδόμηση μετά τον φοβερό σεισμό.
Ο σεισμός 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη γειτονική Συρία στις 6 Φεβρουαρίου, άφησε πίσω περισσότερους από 45.000 νεκρούς και ένα εκατομμύριο άστεγους, με το οικονομικό κόστος της καταστροφής να αναμένεται να ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Μπλίνκεν έφτασε στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας αρχίζοντας από εκεί μία επίσημη επίσκεψη και συζητήσεις σχετικά με το πώς η Ουάσιγκτον μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω.
″Θα είμαστε εδώ για την ανοικοδήμηση”
Από το Ιντσιρλίκ, έκανε μια πτήσεη με ελικόπτερο μαζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός στη νότια επαρχία Χατάι, μια από τις σκληρότερα πληγείσες.
«Αυτή θα είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους επιστρέφοντας στην αεροπορική βάση, την οποία η Ουάσιγκτον έχει χρησιμοποιήσει ως ”αρχηγείο” για τη διεξαγωγή της προσπάθειας ανακούφισης των θυμάτων του σεισμού.
Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τον σεισμό, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης πλησιάζουν στο τέλος τους, αλλά ο Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να βοηθούν.
«Όταν δείτε την έκταση της ζημιάς, τον αριθμό των κτιρίων, τον αριθμό των διαμερισμάτων, τον αριθμό των σπιτιών που έχουν καταστραφεί, θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια για ανοικοδόμηση, αλλά δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την Τουρκία σε αυτή την προσπάθεια”, δήλωσε.
″Το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους... Με απλά λόγια, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εδώ.”
Μετά τον σεισμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν μια ομάδα έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία, μαζί με ιατρικές προμήθειες, μηχανήματα θραύσης σκυροδέματος και πρόσθετη χρηματοδότηση 85 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια που καλύπτει επίσης τη Συρία.
Ο Μπλίνκεν ανέφερε, ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να εγκρίνει 50 εκατομμύρια δολάρια σε Ταμεία Έκτακτης Βοήθειας Προσφύγων και Μετανάστευσης (ERMA) ως απάντηση στον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία.
Με τα επιπλέον 50 εκατομμύρια δολάρια που παραδόθηκαν μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της USAID, η συνολική ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ για την υποστήριξη της αντιμετώπισης του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία έφτασε τα 185 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Επίσκεψη με διετή(!) καθυστέρηση
Ο Μπλίνκεν θα έχει περαιτέρω διμερείς συνομιλίες στην Άγκυρα τη Δευτέρα με τον Τσαβούσογλου και αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν τον σχεδιασμό της επίσκεψης.
Είναι η πρώτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία ως υπουργός Εξωτερικών, την οποία είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά πραγματοποιείται τελικά δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ορισμένους από τους προκατόχους του, συμπεριλαμβανομένης της Χίλαρι Κλίντον και του Ρεξ Τίλερσον, που επισκέφτηκαν τους πρώτους τρεις μήνες της θητείας τους την Τουρκία.
Η καθυστέρηση, λένε οι αναλυτές, δείχνει την τεταμένη κατάσταση της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία έχει επιδεινωθεί από το 2019 όταν η Άγκυρα απέκτησε ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επαίνεσαν την Τουρκία για ορισμένες από τις ενέργειές της κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξακολουθούν να ανησυχούν για τη στενή σχέση της με τη Μόσχα, λένε οι ειδικοί.
Αμερικανικό ζητούμενο η ένταξη Σουδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας αναμένεται επίσης να επικεντρωθούν παράλληλα στις καθυστερημένες απαντήσεις της Τουρκία στις αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τις οποίες ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μέχρι στιγμής αρνείται να επικυρώσει, λέγοντας ότι η Στοκχόλμη ειδικότερα φιλοξενεί αυτό που αποκαλεί ”μέλη τρομοκρατικών ομάδων”.
Ο Ερντογάν τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι ήταν ανοιχτός να επικυρώσει μόνο την αίτηση του Ελσίνκι.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση πέρυσι για να ενταχθούν στο υπερατλαντικό αμυντικό σύμφωνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν απροσδόκητες αντιρρήσεις από την Τουρκία και έκτοτε προσπάθησαν να κερδίσουν την υποστήριξή της.
Η Άγκυρα θέλει το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη να υιοθετήσουν πιο σκληρή γραμμή ενάντια στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και απέναντι σε μια άλλη ομάδα (FETO) που κατηγορεί ο Ερντογάν για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.