Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να προβεί σε καμία παραχώρηση ως προς τις βασικές ρωσικές απαιτήσεις σχετικά με την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν την Τετάρτη (26/1) γραπτή απάντηση στις απαιτήσεις ασφαλείας του Κρεμλίνου για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών πως η Μόσχα σχεδιάζει να εισβάλει στη γείτονά της, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν παρέδωσε την γραπτή απάντηση στον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο.
Οι ΗΠΑ δεν δημοσιοποιήσαν την απάντησή τους στα ρωσικά αιτήματα, αλλά έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι οι βασικές απαιτήσεις της Μόσχας είναι μη αποδεκτές.
Η Ρωσία ζήτησε εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχτεί ποτέ την Ουκρανία στους κόλπους του και άλλα πρώην σοβιετικά κράτη ως μέλη και ότι η συμμαχία θα ανακαλέσει τις αναπτύξεις στρατευμάτων σε άλλες χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Τα αιτήματα αυτά δεν είναι διαπραγματεύσιμα για τις Η.Π.Α. και τους συμμάχους της.
Η απάντηση της Τετάρτης στη Ρωσία καθιστά πολύ σαφές ότι οι Η.Π.Α. παραμένουν αμετάκλητες στις αρχές τους, τόνισε ο Μπλίνκεν. «Δεν υπάρχει αλλαγή, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή».
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, είπε στους δημοσιογράφους ότι η απάντηση των ΗΠΑ καθορίζει μια σοβαρή διπλωματική πορεία προς τα εμπρός, εάν η Ρωσία το επιλέξει, και περιέχει μια αξιόπιστη και ρεαλιστική αξιολόγηση των ανησυχιών που έχει εγείρει η Μόσχα. Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ανοιχτές στον διάλογο.
″Η γραπτή απάντηση ... ένας καλός τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε όσο το δυνατόν ακριβέστεροι και ότι οι Ρώσοι κατανοούν τις θέσεις μας, τις ιδέες μας, όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται. Αυτή τη στιγμή, το έγγραφο στα χέρια τους και η μπάλα είναι στο γήπεδο τους», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα λάβει γρήγορα «αντίποινα» εάν οι Η.Π.Α. και οι σύμμαχοί της απορρίψουν τα αιτήματά της.
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία, αλλά οι Η.Π.Α. και το ΝΑΤΟ ανησυχούν για την ανάπτυξη περίπου 100.000 ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία και την έναρξη μιας σειράς ναυτικών και στρατιωτικών ελιγμών.
Στο πλαίσιο των ασκήσεων, μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού και πυροβολικού στη νοτιοδυτική Ρωσία εξασκήθηκαν σε βολές με αληθινά πυρομαχικά, πολεμικά αεροσκάφη στο Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς, δεκάδες πολεμικά πλοία απέπλευσαν για εκπαιδευτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την Αρκτική, και ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και αλεξιπτωτιστές έφτασαν στη Λευκορωσία για κοινούς πολεμικούς αγώνες.
Νωρίτερα την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις προσωπικά στον Πούτιν. Η Ρωσία απάντησε ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα έβλαπτε τον ηγέτη του Κρεμλίνου αλλά θα ήταν «πολιτικά καταστροφική».
Εν μέσω των εντάσεων, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Αυστραλία, η Γερμανία και ο Καναδάς κινήθηκαν για να αποσύρουν ορισμένους από τους διπλωμάτες και τα εξαρτώμενα μέλη τους από το Κίεβο.
Την Τετάρτη, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο προέτρεψε τους Αμερικανούς πολίτες που επισκέπτονται την Ουκρανία να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη χώρα τώρα, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση ασφαλείας «συνεχίζει να είναι απρόβλεπτη λόγω της αυξημένης απειλής της ρωσικής στρατιωτικής δράσης και μπορεί να επιδεινωθεί με ελάχιστη προειδοποίηση».
Η Γερμανία είπε ότι θα στείλει στην Ουκρανία 5.000 στρατιωτικά κράνη, εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων για την άρνησή της να συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ στην παροχή όπλων για αμυντικούς σκοπούς ενάντια στον πολύ μεγαλύτερο στρατό της Ρωσίας.
Η τσεχική κυβέρνηση συμφώνησε να δωρίσει 4.000 πυρομαχικά πυροβολικού, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Κρίσιμες συνομιλίες στο Παρίσι
Αρκετοί γύροι διπλωματίας απέτυχαν να αποφέρουν καρπούς, αλλά μια νέα προσπάθεια γίνεται την Τετάρτη.
Στο Παρίσι, αξιωματούχοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε συνομιλίες για τον πόλεμο στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, στον οποίο έχουν σκοτωθεί περίπου 15.000 άνθρωποι από το 2014.
Ο επικεφαλής του προσωπικού του προέδρου της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Zελένσκι, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «ένα ισχυρό μήνυμα για την επίτευξη ειρήνης στην ανατολική Ουκρανία», αλλά είπε ότι σημειώνονται σημαντικές παραβιάσεις της εκεχειρίας.
Με πληροφορίες από Associated Press και Reuters