«Μπολερό», «Ιζαντόρα Ντακ», Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής: Πρεμιέρα στην GNO TV

Μία παράσταση χορού, ένα μιούζικαλ για όλη την οικογένεια και τέσσερις συναυλίες.
«Ιζαντόρα Ντακ»
«Ιζαντόρα Ντακ»
VALERIA ISAEVA

Η διαδικτυακή πλατφόρμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει στις οθόνες τρεις μοναδικές πρεμιέρες: μία παράσταση χορού, ένα μιούζικαλ για όλη την οικογένεια και τέσσερα συναυλιακά προγράμματα του Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής 2024.

Το εμβληματικό «Μπολερό» του Μορίς Ραβέλ, σε χορογραφία του διευθυντή Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου, το ευφάνταστο μιούζικαλ «Ιζαντόρα Ντακ», σε κείμενο και σκηνοθεσία Στέλλας Μιχαηλίδου και μουσική Κώστα Βόμβολου, και το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, με τέσσερις συναυλίες που εστιάζουν στη μουσική του 17ου αιώνα, είναι διαθέσιμα από τις 7 Απριλίου, στο nationalopera.gr/GNOTV.

«Μπολερό»

Ο Μωρίς Ραβέλ (1875-1937), ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συνθέτες του 20ού αιώνα, ανέπτυξε ένα προσωπικό ύφος που συνδυάζει στοιχεία μοντερνισμού, μπαρόκ, νεοκλασικισμού και, αργότερα, τζαζ. Το «Μπολερό», γραμμένο το 1928 για τη Ρωσίδα μπαλαρίνα Ίντα Ρουμπινστάιν, αποτελεί την πιο διάσημη σύνθεσή του. Αρχικά προορισμένο για μπαλέτο, εκτελείται συχνότερα ως ορχηστρικό έργο και θεωρείται ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια του κλασικού ρεπερτορίου.

«Μπολερό», Βαγγέλης Μπίκος
«Μπολερό», Βαγγέλης Μπίκος
φωτό Κ. Ρήγος

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος χορογράφησε το Μπολερό αντλώντας έμπνευση από την αρχική του μορφή ως δραματικού και τεχνικά απαιτητικού χορού της Ισπανίας του 18ου αιώνα, συνοδευόμενου από κιθάρα και καστανιέτες.

Στην εκδοχή αυτή, το Μπολερό παρουσιάζεται ως σόλο, με συνοδεία βιντεοπροβολών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιουργώντας ένα σημείο αναφοράς και μνήμης για τη φρίκη του πολέμου. Στη χορογραφία, η μοναχικότητα του χορευτή συνδιαλέγεται με τη μαζικότητα της καταστροφής, σαν δύο παράλληλα σύμπαντα.

Τις βιντεοπροβολές επιμελήθηκε ο Βασίλης Κεχαγιάς, το κοστούμι σχεδίασε η Τότα Πρίτσα, ενώ τους φωτισμούς υπογράφει ο Χρήστος Τζιόγκας.

Χορεύει ο Α΄ Χορευτής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Βαγγέλης Μπίκος.

Η παράσταση προβάλλεται δωρεάν.

«Ιζαντόρα Ντακ»

Το μιούζικαλ για όλη την οικογένεια Ιζαντόρα Ντακ, είναι βασισμένο στο ομότιτλο παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου, το οποίο παρουσιάστηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2024.

Πρόκειται για ένα έργο εμπνευσμένο από τη ζωή της σπουδαίας χορογράφου και χορεύτριας Ιζαντόρας Ντάνκαν, το οποίο έρχεται να προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους μια αξέχαστη μουσικοθεατρική εμπειρία. Η παράσταση, σε κείμενο και σκηνοθεσία της έμπειρης Στέλλας Μιχαηλίδου και μουσική του διακεκριμένου συνθέτη Κώστα Βόμβολου, μιλάει για τη συμπερίληψη, την αποδοχή, τη δύναμη της συγχώρεσης και την αναγνώριση του μοναδικού «άλλου», ενώ ταυτόχρονα αποτελεί για τα παιδιά μια ιδεώδη εισαγωγή στην τέχνη του χορού.

Με σαφείς αναφορές στην πρωτοπόρο του σύγχρονου χορού, την «ξυπόλυτη χορεύτρια» Ιζαντόρα Ντάνκαν, καθώς και σε κλασικά παραμύθια όπως το Ασχημόπαπο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η ηρωίδα της παράστασης, η μικρόσωμη πάπια Ιζαντόρα Ντακ με τα πανέμορφα, μοναδικά μπλε φτερά, ζει στη Λίμνη των Κύκνων και προσπαθεί να πραγματοποιήσει το όνειρό της, να γίνει μπαλαρίνα. Το πάθος και η θέληση για χορό αποτελούν τον βασικό πυρήνα της παράστασης, που καταφέρνει να μιλήσει με τρόπο απλό για σημαντικές αξίες, χαρίζοντας στο κοινό μια τρυφερή και ταυτόχρονα σκληρή περιπέτεια αυτογνωσίας με όχημα τη μουσική, τον χορό και το χιούμορ. «Στο έργο, από έναν κόσμο κλειστό, αλαζονικό, χωρίς ευαισθησία, που είναι η Λίμνη των Κύκνων, οδηγούμαστε σε έναν κόσμο συμπερίληψης, αποδοχής και αναγνώρισης του μοναδικού άλλου. Μακάρι αυτό να το κάνουμε να συμβεί και στον δικό μας κόσμο», υπογραμμίζει η Στέλλα Μιχαηλίδου.

Το σκηνικό και τα κοστούμια της παράστασης υπογράφει ο Κέννυ ΜακΛέλλαν και τη χορογραφία και κινησιολογία ο Φώτης Διαμαντόπουλος. Τον σχεδιασμό των φωτισμών έχει αναλάβει ο Χρήστος Τζιόγκας και τον σχεδιασμό των βιντεοπροβολών ο Μπάμπης Βενετόπουλος. Τον ρόλο της Ιζαντόρας ερμηνεύει η Λυδία Στέφου, τους ρόλους της Δασκάλας, της Αφηγήτριας, της Κυρίας Χόιτυ Τόιτυ και της Κυρίας Παπώφ η Μαργαρίτα Συγγενιώτου και τον Κύριο Κουντεπιέ ο Δημήτρης Ναλμπάντης. Συμμετέχουν οι μουσικοί Οδυσσέας Σιωζόπουλος (κλαρινέτο), Σοφία Ευκλείδου (βιολοντσέλο) και Χρήστος Σακελλαρίδης (πιάνο).

Η παράσταση παρουσιάζεται με δυνατότητα επιλογής υποτίτλων σε ελληνικά και αγγλικά.

Για τη μετάδοση της παραγωγής Ιζαντόρα Ντακ από την GNO TV προπωλούνται εισιτήρια των 5 ευρώ στην www.ticketservices.gr & στα Ταμεία της ΕΛΣ (2130885700, καθημερινά 9.00-21.00).

Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής

Το ιδιαίτερα αγαπητό στο φιλόμουσο κοινό Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής 2024 υπό τον τίτλο «Η εποχή των πειραμάτων», σε καλλιτεχνική επιμέλεια του πολύπλευρου και ιδιαίτερα δραστήριου καλλιτέχνη Δήμου Γκουνταρούλη, φέρνει στις οθόνες μας τέσσερις μοναδικές συναυλίες που εστιάζουν στην ιδιαίτερα πρωτότυπη και ευφάνταστη μουσική του 17ου αιώνα.

Κάθε λογής σπάνιες και μοντέρνες εφευρέσεις.
Κάθε λογής σπάνιες και μοντέρνες εφευρέσεις.
YANNIS ANTONOGLOU

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ διατρέχει αυτόν τον αιώνα μέσα από τέσσερις συναυλίες με τη συμμετοχή κορυφαίων μουσικών της ευρωπαϊκής και της ελληνικής μπαρόκ σκηνής, δίνοντας έμφαση σε έργα και συνθέτες που αναδεικνύουν το ανοιχτό και ανήσυχο πνεύμα και τον πειραματικό χαρακτήρα της πρώιμης μπαρόκ μουσικής.

Από την εξωστρεφή και τολμηρή ιταλική οργανική μουσική της εποχής του Γαλιλαίου στις μοναδικές και αινιγματικές Σονάτες των Μυστηρίων του Aυστριακού Χάινριχ Ίγκνατς Φραντς Μπίμπερ και από τα αντισυμβατικά «τραγούδια της τρέλας» που άνθισαν στην Αγγλία το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα στο εμβληματικό έργο 5 του Αρκάντζελο Κορέλλι που εκδόθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1700 και σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη μουσική του 17ου σ’ αυτήν του 18ου αιώνα.

Χάινριχ Ίγκνατς Φραντς Μπίμπερ – Οι Σονάτες των Μυστηρίων

Σίμος Παπάνας (μπαρόκ βιολί)

Εμανουέλε Φόρνι (αρχιλαούτο)

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο)

Αρκάντζελο Κορέλλι, έργο 5 – 1700, το τέλος μιας εποχής

Δήμος Γκουνταρούλης (τετράχορδο βιολοντσέλο πίκολο)

Ανδρέας Λινός (βιόλα ντα γκάμπα)

Εμανουέλε Φόρνι (αρχιλαούτο, μπαρόκ κιθάρα)

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο)

Κάθε λογής σπάνιες και μοντέρνες εφευρέσεις

Οργανική μουσική από την Ιταλία του Γαλιλαίου

Ζεφίρα Βαλόβα, Φανή Βοβώνη (μπαρόκ βιολί)

Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος (μπαρόκ βιολοντσέλο)

Πάνος Ηλιόπουλος (τσέμπαλο)

Οι Σονάτες των Μυστηρίων
Οι Σονάτες των Μυστηρίων
YANNIS ANTONOGLOU

Mad Songs, τα τραγούδια της τρέλας – Αγγλία, β΄ μισό του 17ου αιώνα

Σύλληψη: Ανδρέας Λινός, Μιγκέλ Ανρύ

Σύνολο Les Présences:

Σαντάλ Σαντόν Ζεφρύ (υψίφωνος)

Μαριόν Λε Μοάλ (αναγεννησιακά και μπαρόκ φλάουτα με ράμφος, μπαρόκ όμποε, τενόρο ντούλτσιαν)

Μελανί Φλαώ (αναγεννησιακά και μπαρόκ φλάουτα με ράμφος, μπαρόκ φαγκότο, μπάσο ντούλτσιαν)

Λούκας Σνάιντερ, Ανδρέας Λινός (βιόλες ντα γκάμπα)

Μπερτράν Κυιγέ (κλαβιόργκανουμ)

Μιγκέλ Ανρύ (αγγλική θεόρβη, μπαρόκ κιθάρα και μουσική μεταγραφή)

Οι συναυλίες προβάλλονται δωρεάν.

Δημοφιλή