Mπορεί να επιλυθεί η κρίση των S-400 στην συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν; Μόνο με θαύμα!

«Δεν ξέρω αν οι χώρες του ΝΑΤΟ άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις η μία στην άλλη...» δηλώνει ο Τούρκος Πρόεδρος.
ASSOCIATED PRESS

Ο τίτλος με το μάλλον ρητορικό ερώτημα παραπάνω, είναι «δανεικός» από ένα άρθρο που έγραψε στην Hurriyet Daily News o Σερκάν Ντεμιρτάς - εκ των επιφανέστερων αναλυτών της τουρκικής εφημερίδας.

Στο ίδιο άρθρο του, o Nτεμιρτάς υπογραμμίζει:

«Η μόνη στρατηγική που μπόρεσε να παράξει μέχρι τώρα η Τουρκία, φαίνεται να είναι το φαινόμενο Tραμπ. Ο Ερντογάν και πολλοί άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν εδώ και αρκετό καιρό τη διαφορά μεταξύ του Τραμπ και των κατώτερων αξιωματούχων του στον χειρισμό της κρίσης των S-400. Πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν - αφελώς - ότι ο Τραμπ θα συμφωνήσει με τον Ερντογάν να υιοθετήσει ένα πιο μαλακό δρόμο για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, αμφισβητώντας εμπράκτως την αξιοπιστία ολόκληρου του συστήματος πληροφοριών των ΗΠΑ, το Πεντάγωνο και το Υπουργείο Εξωτερικών. Αναμένεται ότι ο Ερντογάν θα επαναλάβει την πρόταση της Τουρκίας για τη συγκρότηση μιας τεχνικής επιτροπής, με στόχο αυτή να μελετήσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την ανάπτυξη των F-35s και των ρωσικών S-400s, μαζί στα τουρκικά εδάφη. Για πολλούς στην Άγκυρα, είναι πολύ απίθανο ο Τραμπ να «κλείσει τα μάτια του» για την ασφάλεια και να αγνοήσει το διπλωματικό του προσωπικό, καθώς και το Κογκρέσο, που έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους εδώ και πολύ καιρό. Δεδομένου ότι η Τουρκία έχει ήδη αναπτύξει στρατεύματα στη Ρωσία για εκπαίδευση και κάλεσε ρώσους στρατιωτικούς εκπροσώπους να πραγματοποιήσουν την επιτόπια εξέταση σε μέρη όπου θα εγκατασταθούν τα S-400, δεν αφήνει περιθώρια για διπλωματικό ελιγμό ώστε να αναβληθεί η διαδικασία...»

Ο αρθρογράφος της Hurriyet επιλέγει, εν προκειμένω, να είναι ρεαλιστής.

Πράγματι, 48 ώρες πριν συναντηθούν (αν δεν αλλάξει κάτι στο μεταξύ) Τραμπ και Ερντογάν στην Οσάκα της Ιαπωνίας, στο περιθώριο της συνόδου των G-20, πολύ δύσκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος ένα σενάριο, όπου ξαφνικά οι δύο εγωκεντρικοί και πεισματάρηδες ηγέτες θα πάρουν πίσω όλες τις προειδοποιήσεις (από την αμερικανική πλευρά) και θα αναιρέσουν όλες τις δημόσιες δεσμεύσεις τους (από την τουρκική πλευρά) έτσι ώστε να λυθούν όλα τα προβλήματα «δια μαγείας» και να επιστρέψουν αμφότεροι ικανοποιημένοι.

Η δραματοποίηση μίας απόφασης, σαν αυτή για το σύστημα S-400, ακόμα και όταν περιλαμβάνει στοιχεία «σόου», οδηγεί έπειτα από ένα σημείο σε αυτο-εγκλωβισμό.

POOL New / Reuters

Και αν από την πλευρά του Τραμπ αυτό είναι σχετικό, καθώς έχουν μεσολαβήσει προσεκτικές αποφάσεις από την οργανωμένη γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, από την πλευρά του Ερντογάν μιλάμε για τον απόλυτο αυτο-εγκλωβισμό - με μοναδικό κίνητρο την προεκλογική συσπείρωση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και τη δημιουργία συνθηκών φόβου στο τουρκικό εκλογικό σώμα, ώστε να «υπακούσει» αυτό στις επιθυμίες του «σουλτάνου».

Σε άλλες εποχές, ίσως ήταν απλό για τον Ερντογάν: Θα μπορούσε να ασκήσει την προσωπική του γοητεία στους Τούρκους πολίτες και να παρουσιάσει μία «κολοτούμπα» σαν μεγάλη εθνική επιτυχία.

Όχι μετά την ήττα στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και όχι μετά από το ρεσιτάλ ακραίων δηλώσεων, μέσω των οποίων ο Ερντογάν παρουσίασε την αγορά των S-400 ως μείζον ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

POOL New / Reuters

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu, πιστό στον Ερντογάν, προσπάθησε για μία ακόμη φορά χθες το απόγευμα (Τετάρτη 26 Ιουνίου), να αποδείξει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος και δεν κάνει πίσω - και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται. Ακούγεται κομμάτι δύσκολο...και η αντίφαση είναι προφανής.

Το πρακτορείο Anadolu γράφει στον τίτλο του: «Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βασίζονται στην στρατηγική συνεργασία» και επικαλείται τον Ερντογάν που δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400:

«Δεν ξέρω αν οι χώρες του ΝΑΤΟ άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις η μία στην άλλη. Δεν έλαβα αυτή την εντύπωση κατά τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ».

Σε 48 ώρες, στην Οσάκα, ο Ερντογάν θα χρειαστεί να πείσει τον Τραμπ ότι οι κυρώσεις είναι αχρείαστες και ότι η αγορά των S-400 δεν χρειάζεται να ματαιωθεί.

Αν τα καταφέρει θα είναι ένα θαύμα - και όχι μικρό. Ακόμα και για «σουλτάνο».

πηγή: Hurriyet Daily News, Anadolu Agency

Δημοφιλή