Το Ισραήλ υποστηρίζει πως ο στρατός του έχει πλέον περικυκλώσει τα τελευταία προπύργια της Χαμάς στην Τζαμπαλία και την Σετζαϊγια στην Βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Επιμένει πως εκατοντάδες ένοπλοι της Χαμάς έχουν παραδοθεί ή συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες και όπως λέει και ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο στόχος της εξάρθρωσης όλων των θυλάκων της στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
Συνεχίζονται όμως και οι χερσαίες επιχειρήσεις στην μεγαλύτερη πόλη του νότου, την Χαν Γιουνίς ενώ τα αεροπορικά πλήγματα συνεχίστηκαν σε βορρά και νότο.
Μάλιστα, σύμφωνα με την καθημερινή έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, βομβαρδισμοί έπληξαν το μαιευτήριο του νοσοκομείου Καλάμ Αντουά στην στη Μπείτ Λαχίγια στη βόρεια Γάζα, τις τελευταίες ώρες, μια επίθεση κατά την οποία τουλάχιστον δύο μητέρες έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Το νοσοκομείο παραμένει περικυκλωμένο από ισραηλινά στρατεύματα και τανκς και οι μάχες σε κοντινή απόσταση εμποδίζουν τις επιχειρήσεις σε μια εγκατάσταση που νοσηλεύει 65 ασθενείς (συμπεριλαμβανομένων 12 παιδιών στη μονάδα εντατικής θεραπείας και έξι μωρών σε θερμοκοιτίδες).
Οι δε άμαχοι καλούνται για μια ακόμη φορά να μετακινηθούν νότια προς την Ράφα και την ερημική περιοχή του Αλ Μαουάσι.
Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει ένα ακόμη σημείο ελέγχου για την ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα για να ”διπλασιαστεί” ο όγκος της βοήθειας που θα εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα.
Το πέρασμα της Ράφα είναι το μοναδικό σημείο εισόδου στη Λωρίδα της Γάζας και ο Ισραήλ δεν θα ανοίξει κανένα άλλο πέρασμα, αλλά τα σημεία διέλευσης που βρίσκονται στο Ισραήλ, το Νιτζάνα και το Κερέμ Σαλόμ, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διενέργεια ελέγχων στα φορτηγά που περνούν από τη Ράφα.
Μπορέλ: Η καταστροφή στην Γάζα είναι χειρότερη και από αυτή της Γερμανίας κατά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η κατάστασή στον θύλακα απασχόλησε την συνεδρίαση των Υπ.Εξωτρικών της ΕΕ που με τη σειρά τους ασκούν επίσης πιέσεις προς το Ισραήλ για αλλαγή τακτικών προκειμένου να προστατευθούν οι άμαχοι ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει ξεπεράσει τους 18.200.
Χαρακτηριστική η δήλωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ: ″Δυστυχώς, το επίπεδο καταστροφής στη Γάζα είναι λίγο πολύ, ή και ακόμη μεγαλύτερο από τις καταστροφές τις οποίες υπέστησαν οι γερμανικές πόλεις κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου” ενώ έκανε λόγο για ένα ”σκηνικό Αποκάλυψης”.
Ο Ισπανός αξιωματούχος παρουσίασε στους δημοσιογράφους μια ”καταστροφική” εικόνα της Γάζας, δηλώνοντας ότι το επίπεδο των ανθρώπινων δεινών αποτελεί μια ”άνευ προηγουμένου πρόκληση”.
Οι επικεφαλής της διπλωματίας των 27 συζήτησαν για πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Χαμάς, στη βάση μιας πρότασης που διατύπωσαν η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία, θέμα για το οποίο δεν υπήρξαν διαφωνίες. Έτσι, ο Μπορέλ θα κάνει μια πρόταση προς την κατεύθυνση αυτή στους 27.
Κυρώσεις και στους εξτρεμιστές ισραλινούς εποίκους της Δ.Όχθης;
Δήλωσε επίσης όμως ότι συζητήθηκαν ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος Ισραηλινών εποίκων εξτρεμιστών στη Δυτική Όχθη, κατεύθυνση προς την οποία κινείται και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ ήδη οι ΗΠΑ έχον επιβάλλει περιορισμούς στην έκδοση βίζα.
Επί αυτού όμως δεν υπήρξε ομοφωνία αλλά ο Μπορέλ είπε πως θα κάνει επίσης μια σχετικά πρόταση στα κράτη μέλη.
Σημειώνεται πως από την έναρξη του πολέμου, το σπιράλ βίας στην Δυτική Όχθη που είχε ξεκινήσει ήδη από την έναρξη της τελευταίας πρωθυπουργία του Νετανιάχου με πρωταγωνιστές οπλισμένους ισραηλινούς παράνομων εποικισμών, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Πάνω από 250 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ”επιχειρήσεις” που διεξάγουν εξστρεμιστές ισραηλινοί και από κοντά ο στρατός και οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει κατ′ επανάληψη από το Τελ Αβίβ να λάβει μέτρα, να επιβάλλει την τάξη, να τιμωρήσει του υπαίτιους και να προστατέψει τους Παλαιστίνιους. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.
Και το τελευταίο 24ωρο παλαιστινιακά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν επιδρομές και συλλήψεις σε πολλές πόλεις της Δυτικής Όχθης. Πλάνα που δημοσιεύτηκε από το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφοριών δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να εισβάλλουν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Υπάρχουν επίσης αναφορές για άλλες επιδρομές στη Δυτική Όχθη, όπως σε Σιλγουάντ και Ναμπλούς. Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι είνα νεκροί και 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός 12χρονου αγοριού, συνελήφθησαν.
Αίτημα χωρών της ΕΕ για κάλεσμα σε εκεχειρία ενόψει της Συνόδου Κορυφής
Επίσης, χώρες της ΕΕ τάχθηκαν από την πλευρά τους υπέρ μιας διαρκούς εκεχειρίας των μαχών στη Γάζα.
″Πρέπει να καλέσουμε αμέσως όλες τις πλευρές να διακηρύξουν μια διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία, που θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος των εχθροπραξιών”, δηλώνουν οι αξιωματούχοι της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Μάλτας και του Βελγίου, σε επιστολή που απηύθυναν στον Σαρλ Μισέλ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ― θεσμού που εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη.
Το διάβημα αυτό έχει στόχο να ”βάλει τέλος στη σφαγή αθώων πολιτών”, εξήγησε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μίχολ Μάρτιν.
Οι τέσσερις χώρες ζητούν η ΕΕ να υιοθετήσει μια ισχυρή στάση σε αυτό το θέμα κατά τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Σήμερα μια ακόμη Γ.Σ του ΟΗΕ με θέμα την παύση πυρός
Στο μεταξύ, σήμερα διεξάγεται έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, μετά το αμερικανικό βέτο την Παρασκευή στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλούσε να κηρυχθεί ”ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός»”
Η ΓΣ, οι αποφάσεις της οποίας δεν είναι νομικά δεσμευτικές, ενδέχεται να εγκρίνει ψήφισμα το οποίο εκφράζει ανησυχία για την ”καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας” και ”απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός”, προστασία των αμάχων, πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την ”άμεση και άνευ όρων” απελευθέρωση όλων των ομήρων.
″Συνεχίζουμε να μην υποστηρίζουμε την παύση πυρός, διότι αυτό θα σήμαινε ότι η Χαμάς θα διατηρούσε τον έλεγχο στη Γάζα, αλλά υποστηρίζουμε απολύτως επιπρόσθετες ανθρωπιστικές παύσεις”, είπε χθες σε δημοσιογράφους ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.
Με τον όρο ”ανθρωπιστική παύση” περιγράφτηκε η ανακωχή μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου στη Λωρίδα της Γάζας που συμφώνησαν τα μέρη κατόπιν διαπραγμάτευσης με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.
Πηγές: ΒΒC, AFP, Reuters