Μπορούν τα γένια του άντρα να μετατραπούν σε φορέα του κορονοϊού;

«Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε σταγονίδια στα γένια από φτάρνισμα η βήχα».
.
Superb Images via Getty Images
.

Με την ζωή μας να περιστρέφεται συνέχεια γύρω από το θέμα της πανδημίας του κορονοϊού, τελευταία προέκυψε και ένα νέο ερώτημα:

Μπορούν άραγε τα γένια του άντρα να αποτελέσουν φορέα του φονικού ιού και να μεταδώσουν τη νόσο;

Οχι, είναι η απάντηση που δίνουν οι επιστήμονες. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον.

Αν και τα γένια είναι πιθανόν να κουβαλούν μικρόβια, το πιο πιθανό είναι πως δεν αυξάνουν τις πιθανότητες για μετάδοση του COVID-19.

Πρόκειται για ερώτημα που έχει απασχολήσει έντονα την επιστημονική κοινότητα και προέρχεται από τις οδηγίες πρόληψης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, των Ηνωμένων Πολιτειών, για τα γένια.

Οπως όμως επισημαίνει στην HuffPost, ο Τόμας Ρούσο, γιατρός στο Ιατρικό Κέντρο του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη και επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο (State University of New York at Buffalo), οι οδηγίες αφορούν όσους εργάζονται στον χώρο των νοσοκομείων - ιατρικών κέντρων και φορούν τις ειδικές μάσκες Ν-95.

«Οσοι παρέχουν ιατρική περίθαλψη, ή εργάζονται σε νοσοκομεία, τα γένια όντως αποτελούν πρόβλημα, αλλά όχι με την έννοια του φορέα και της μετάδοσης του ιού. Ο κίνδυνος έχει κάνει με το γεγονός πως αν κάποιος έχει γένια τότε η μάσκα δεν εφάπτεται σωστά πάνω στο πρόσωπο. Ιδίως αν κάποιος έχει αυτό που θα λέγαμε «πλούσια γενιάδα», τότε το πρόβλημα αυξάνεται, καθώς δεν έχουμε την επιθυμητή προστασία από την μάσκα που φοράμε. Συνεπώς η μάσκα είναι αναποτελεσματική και δεν επιτελεί τον σκοπό της».

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο ιός μεταδίδεται από τα σταγονίδια που προέρχονται από την αναπνοή, το φτάρνισμα και τον βήχα από όταν βρισκόμαστε σε μικρή απόσταση μεταξύ μας.

Ο Τόμας Ρούσο επισημαίνει πως αυτό είναι το πρόβλημα και όχι τα γένια, καθώς αν κάποιος δεν κρατάει την σωστή απόσταση από κάποιον που έχει νοσήσει ή είναι φορέας, τότε δεν είναι τα γένια που θα μεταδώσουν τον ιό, αλλά η λανθασμένη απόσταση ασφαλείας.

«Δεν αποκλείεται να μπορούν τα γένια μας να βοηθούν στον τρόπο μετάδοσης του. Αλλά θα πρέπει να είσαι σε κοντινή απόσταση με αυτό το άτομο, κάτι που καταπατεί τους κανόνες ασφαλείας ούτως η άλλως».

Αλλωστε με τα μέχρι στιγμής στοιχεία μπορεί ο αέρας να βοηθάει στην μετάδοση του COVID-19, αλλά είναι λιγότερο πιθανό απ′ ότι τα σταγονίδια της αναπνοής ή αγγίζοντας κάποια επιφάνεια που ζει ο ιός.

Ανάλογη είναι και η άποψη του επίκουρου καθηγητής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, στην Καλιφόρνια, Τζον Ζβάρτζμπεργκ, μιλώντας στην εφημερίδα The Los Angeles Times.

«Θεωρητικά, τα γένια μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό μόνο που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμμία επιστημονική μελέτη - έρευνα που να το υποστηρίζει».

Υπάρχει, ωστόσο, επιστημονική βιβλιογραφία για ανάλογα θέματα, όπως είπε στην HuffPost η Λούσι Γουίλσον, καθηγήτρια στο τμήμα Υπηρεσιών Εκτακτης Ανάγκης στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Μόνο που οι μελέτες αυτές επικεντρώνονται στα βακτήρια, και όχι σε έναν ιο, σαν τον COVID-19.

Υπάρχουν μελέτες σχετικά με τα γένια που δείχνουν πράγματι μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια σε σχέση με τους άνδρες που ξυρίζονται. Δεν έχω δει μελέτες που εξετάζουν ιούς, αλλά η θεωρία είναι ότι οι εκδορές από το ξύρισμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης».

Ο κανόνας όμως και η βασική οδηγία παραμένει η ίδια, όπως την έχουμε πει επανειλλημμένα. Πολύ καλό πλύσιμο των χεριών και καλή σωματική υγιεινή.

«Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε σταγονίδια στα γένια από φτάρνισμα η βήχα», μας λέει η Λούσι Γουίλσον.

Και συνεχίζει.«Ακουμπώντας τα χέρια μας στο πρόσωπο μας ή στα γένια μας θα πρέπει να μας απασχολεί συνεχώς, καθώς δεν πρέπει ποτέ να το κάνουμε. Πρέπει πάντα να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας αφού έτσι μειώνεται και η περίπτωση ο ιός να μεταφερθεί από κάποια επιφάνεια που έχουμε αγγίξει».

«Γι′ αυτό δεν είναι παράλογο όταν επιστρέφουμε σπίτι είτε από το σούπερ μάρκετ, είτε από κάποιον άλλο χώρο να κάνουμε μπάνιο, απομακρύνοντας έτσι την όποια μόλυνση μπορεί να μεταφέρουμε. Το ίδιο ισχύει και με τα γένια».

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.