
Το μπότοξ είναι μια ομολογουμένως ακριβή θεραπεία αντιγήρανσης. Κι όμως, ακόμα κι αν εμπιστευτούμε τους καλύτερους, υπάρχει περίπτωση τα χρήματά μας να πάνε στράφι. Εκτός και αν ακολουθήσουμε συγκεκριμένες οδηγίες. Τότε το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει.
Ευτυχώς για εμάς η Κριστίνα Κίτσος, εργαζόμενη στον τομέα της αισθητικής με 20ετή εμπειρία, γνωρίζει όλα όσα δεν πρέπει να κάνουμε μετά από την εν λόγω ενέσιμη θεραπεία.
«Εάν μετά το μπότοξ δεν ακολουθήσουμε με συνέπεια την ρουτίνα που συνίσταται, κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ασυμμετρίες, πεσμένα βλέφαρα και άλλου είδους δυσμορφίες», προειδοποιεί η ειδικός.
Τι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνουμε μετά το μπότοξ;
1. Δεν τρίβουμε ούτε κάνουμε μασάζ στην περιοχή του προσώπου
Η ουσία του μπότοξ χρειάζεται τουλάχιστον 24 ώρες για να εγκατασταθεί στους μύες του προσώπου. Και η πίεση μπορεί κάνει την εν λόγω ουσία να «μεταναστεύσει» από τους μύες για τους οποίους προοριζόταν, προκαλώντας ανομοιόμορφα αποτελέσματα ή επηρεάζοντας ακούσιους μύες, όπως αυτούς που στηρίζουν τα βλέφαρά μας. Και εκτός αυτού, ελλοχεύει ο κίνδυνος λόγω της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων που προκαλεί η πίεση να ανοίξουν ξανά οι πόροι που τρυπήθηκαν με ενέσεις και να προκληθούν μώλωπες και πρηξίματα.
2. Δεν κάνουμε άλλη «κούρα» ομορφιάς μέσα στην ίδια εβδομάδα
Οι περιποιήσεις προσώπου περιλαμβάνουν συνήθως μασάζ και μερικές φορές αυξάνουν τη θερμοκρασία σε περιοχές της επιδερμίδας, πράγμα που επίσης απειλεί να επηρεάσει την ομαλή τοποθέτηση και δράση της ουσίας του μπότοξ. Οπότε για μία εβδομάδα μετά το μπότοξ δεν έχει χημικά πίλινγκ και ό,τι περιλαμβάνει μασάζ τρίψιμο και πρόκληση υπεραιμίας. Μην ... πάμε για μαλλί και βγούμε κουρεμένοι.
3. Δεν κάνουμε σκληρή γυμναστική για δύο 24ωρα
Μετά το μπότοξ περιμένουμε από 24 έως 48 ώρες προτού το ρίξουμε στην προπόνηση. Διότι η άσκηση αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, καθώς και την αρτηριακή πίεση και τους ρυθμούς εφίδρωσης. Όλα αυτά με τη σειρά τους ενισχύουν τους ρυθμούς αιμάτωσης του οργανισμού, μαζί και τις πιθανότητες να ανοίξουν ξανά τα μικρά αγγεία που τρυπήθηκαν με τις ενέσεις μπότοξ και να προκαλέσουν μώλωπες , όπως και στην περίπτωση του μασάζ.
4. Δεν φοράμε σφιχτά αξεσουάρ στο κεφάλι
Κορδέλες, στέκες, κράνη ή στενά καπέλα ενδέχεται να ασκήσουν πίεση στις περιοχές που έχουν υποστεί θεραπεία. Και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται για τουλάχιστον 24 ώρες.
5. Δεν πίνουμε αλκοόλ για τουλάχιστον δύο μέρες
Το αλκοόλ είναι αγγειοδιασταλτικό. Αυτό σημαίνει ότι προκαλεί διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, μια παρενέργεια που επιφέρει αυξημένη ροή του αίματος και έξαψη του προσώπου. Το κοκκίνισμα του προσώπου αυξάνει τις πιθανότητες πρηξίματος και μετανάστευσης της ουσίας του μπότοξ σε γειτονικούς μύες. Και τι σημαίνει αυτό; Παραμόρφωση.
6. Φροντίζουμε να μην έχουμε προγραμματίσει κάποια πτήση
Οι αλλαγές στην πίεση της καμπίνας και η αυξημένη κίνηση απειλούν να προκαλέσουν πρήξιμο. Ιδανικά προτιμάμε να μην πετάξουμε για ένα 24ωρο τουλάχιστον.
7. Δεν παίρνουμε αραιωτικά αίματος
Τα αραιωτικά αίματος ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυξήσουν τους μώλωπες μετά την ένεση. Οπότε εάν απαιτούνται λόγω ιατρικής πάθησης, πρέπει να το αναφέρουμε στον γιατρό που μας έχει αναλάβει πριν τη θεραπεία. Διότι θα πρέπει να απέχουμε για τουλάχιστον δέκα μέρες από τα φάρμακά μας. Και μπορεί η πάθησή μας να το απαγορεύει. Και τότε μια καλή ιδέα είναι να προτιμήσουμε μια άλλη θεραπεία αντιγήρανσης.
8. Αποφύγουμε κρέμες προσώπου με ισχυρά οξέα, ρετινοειδή ή απολεπιστικές ουσίες για τουλάχιστον 24 έως 48 ώρες μετά τις ενέσεις μπότοξ
Για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο ερεθισμού
9. Δεν κάνουμε σάουνα ή σολάριουμ για τουλάχιστον 24 ώρες
Η αναμονή των 24 πρώτων ωρών μετά το μπότοξ δίνει στο σώμα αρκετό χρόνο για να επουλωθούν τα μικρά αγγεία και να μην προκύψουν νέες πληγές, αιματώματα, μώλωπες και ανεξίτηλα σημάδια.
10. Δεν ξαπλώνουμε αν δεν περάσουν πρώτα 4 ώρες και δεν κοιμόμαστε μπρούμυτα για τουλάχιστον 48 ώρες
Το να ξαπλώσουμε πολύ σύντομα μετά τη θεραπεία ενισχύει τον κίνδυνο πίεσης και μετακίνησης των ουσιών του μπότοξ σε γειτονικούς αλλά άσχετους μύες. Όπως και σχεδόν όλα όσα προαναφέραμε. Για αυτό μένουμε όρθιοι για τουλάχιστον 4 ώρες μετά το μπότοξ και όταν πια ξαπλώσουμε προτιμάμε να το κάνουμε ανάσκελα.