Ν. Παναγιωτόπουλος: Αν η Τουρκία έχει ειλικρινείς προθέσεις πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά

«Oι συναντήσεις σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο εξακολουθούν να γίνονται, το κανάλι επικοινωνίας θα παραμένει και πρέπει να παραμείνει ανοικτό».
Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ (Δ) και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (Α) συναντώνται στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Βέλγιο στις 16 Φεβρουαρίου 2022. (Φωτογραφία Arif Akdogan /Anadolu Agency μέσω Getty Images)
Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ (Δ) και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (Α) συναντώνται στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Βέλγιο στις 16 Φεβρουαρίου 2022. (Φωτογραφία Arif Akdogan /Anadolu Agency μέσω Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Η πρωτοβουλία για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης «καθίσταται ατελέσφορη όταν συνοδεύεται από συνεχιζόμενες παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας (όπως οι υπερπτήσεις) που ακυρώνουν το σκοπό της και το πνεύμα της», δηλαδή «την προσέγγιση των δύο πλευρών». Αν η Τουρκία «έχει ειλικρινείς και καλές προθέσεις, θα πρέπει να αλλάξει αυτή της τη συμπεριφορά». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, με άρθρο του στα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Εθνικής ’Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Υπογράμμισε ότι «οι συναντήσεις σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο εξακολουθούν να γίνονται, το κανάλι επικοινωνίας θα παραμένει και πρέπει να παραμείνει ανοικτό».

«Θεωρώ», ανέφερε, «ότι η Τουρκία δεν πρέπει να εγκαταλείψει τη διπλωματία».

«Είναι γεγονός», πρόσθεσε, «ότι στα ΜΜΕ καταγράφεται τελευταία έξαρση προκλητικών, επιθετικών και ευθέως προσβλητικών για τη χώρα μας δηλώσεων.

Εκτίμησε ότι «αυτές οι αντιδράσεις γίνονται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση από την κοινή γνώμη της γείτονος».

«Εμείς», επισημαίνει, «θα συνεχίσουμε το έργο μας απτόητοι. Για να έχουμε απτά αποτελέσματα στο πεδίο της διπλωματίας πρέπει να είμαστε ακόμα καλύτεροι στην ‘Αμυνα γι’ αυτό και από τον Ιούλιο του 2019 εργαζόμαστε καθημερινά σκληρά για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Λύσαμε», τόνισε, «μια σειρά προβλημάτων που χρόνιζαν όπως οι συμβάσεις η εν συνεχεία υποστήριξης των Μιράζ 2000-5, των C-130, των C-27 και των ΝΗ-90. Γι′ αυτό προχωρούμε στην αναβάθμιση 82 μαχητικών F-16 στην εκδοχή “Viper”, προμηθευόμαστε τα 24 υπερσύγχρονα μαχητικά “Rafale” και παράλληλα 3+1 ψηφιακές φρεγάτες “Belh@rra” καθώς και τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo και συνεχίζουμε».

«Σε αυτό το ολοκληρωμένο, προτεραιοποιημένο και κοστολογημένο σχέδιο εντάσσονται και οι πρόνοιες για το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων» συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

«Προτάσσουμε», συνέχισε, «την ενεργή Αμυντική Διπλωματία, έχοντας πετύχει τη δημιουργία και ενίσχυση ισχυρού πλέγματος συμμαχιών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για επαύξηση της εθνικής μας ισχύος και καθιστώντας τη χώρα μας πλέον βασικό πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας».

«Αυτό το πράττουμε διότι θέλουμε καλές σχέσεις και συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας με όλες τις χώρες της περιοχής με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές αρχές, αξίες και παράδοση. Διότι έτσι θα εξασφαλίσουμε ασφάλεια και ευημερία για τους λαούς μας» καταλήγει στο άρθρο του ο υπουργός Εθνικής ’Αμυνας.

«Η Ευρώπη να σταθεί ενωμένη για να αποτραπεί η ανάφλεξη στην Ουκρανία»

Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί ενωμένη και αποφασισμένη, επικοινωνώντας προς κάθε πλευρά ότι πρέπει πάση θυσία η διπλωματία, αλλά και η αποτροπή να λειτουργήσουν ταυτόχρονα, για να αποφευχθεί η ανάφλεξη στην Ουκρανία. Αυτό τόνισε μιλώντας στην Deutsche Welle ο υπουργός Εθνικής ’Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία «πάρα πολύ ανησυχητική» ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα «έχει και τη βούληση και το κύρος να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης».

Υπογράμμισε ότι «πρέπει πάση θυσία να κρατηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τη ρωσική πλευρά, έτσι ώστε να καταβληθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί αυτή η ένταση».

«Αυτός», προσέθεσε, «είναι ο λόγος μετάβασης του υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα για συναντήσεις με τον ομόλογό του, τον κ. Λαβρώφ».

Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το νότιο πυλώνα του ΝΑΤΟ, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «είναι αντικείμενο επεξεργασίας στο πλαίσιο των εσωτερικών διεργασιών του ΝΑΤΟ, αλλά και της Ε.Ε.».

Έχουμε καταδείξει ότι εμείς λειτουργούμε ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, ως δύναμη που εγγυάται την ειρήνη και τη σταθερότητα» είπε και συνέχισε: «Έχουμε αναπτύξει μία πολύ εντατική διπλωματική προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση, προς τρίτες χώρες, προς τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Παράλληλα όμως έχουμε αναπτύξει μία εξίσου εντατική προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τη συνολική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας».

«Η μείξη διπλωματίας και αποτροπής έχει αποδώσει καρπούς, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση, δεδομένου ότι οι γείτονές μας επιμένουν σε μία αναθεωρητική και πάρα πολλές φορές προκλητική συμπεριφορά» ξεκαθάρισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Έδωσε έμφαση σε δυο κατευθύνσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά «περισσότερη διπλωματία και αποτροπή μέσω της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων».

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην απόκτηση των τριών φρεγατών «Μπελαρά», αλλά και άλλων έξι αεροσκαφών «Ραφάλ» ενώ επισήμανε: «Η προσπάθεια δεν σταματάει σε κάποιο σημείο, απλά συνεχίζεται. Με σχέδιο και προτεραιότητες».

Δημοφιλή