Στον τουρισμό όλοι έχουν θέσει στο επιχειρείν, αρκεί αυτό να γίνεται με κανόνες και κυρίως θεμιτό ανταγωνισμό.
Το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που ξεκίνησε ως κίνητρο για κάποιους να νοικιάζουν για λίγο διάστημα τα σπίτια τους, προκειμένου να συνεισφέρουν στο εισόδημά τους, έχει εξελιχθεί σε μπίζνα για επιχειρήσεις με πολλά ακίνητα που τα προσφέρουν για βραχυχρόνια μίσθωση.
Προκειμένου η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο, 75 ευρωβουλευτές, ανάμεσά τους και η Ελενα Κουντουρά, καθώς και 14 δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πόλεων για τις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις STHR, απέστειλαν επιστολή προς τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν και την Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ζητώντας από την Κομισιόν να θεσπίσει άμεσα νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που να ορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις STHR στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αντιμετωπίζει την παράνομη δραστηριότητα και να παρέχει τα νομικά εργαλεία στις πόλεις να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τους σχετικούς κανόνες.
Το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην ΕΕ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Όπως τονίζεται στην επιστολή, η επέκταση και η υψηλή κερδοφορία των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχουν οδηγήσει σε μία ευρέως δεδομένη τακτική μετατροπής της μίσθωσης των κατοικιών αυτών από βραχυχρόνιας σε μακροχρόνιας. Η πλειονότητα των ακινήτων που μισθώνονται ως STHR ανήκουν πλέον σε εταιρίες και επενδυτές με μεγάλο χαρτοφυλάκιο. Η προσφορά των διαθέσιμων, οικονομικά προσιτών κατοικιών στην Ευρώπη, κυρίως στις πόλεις έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Ενώ και η αύξηση του κόστους ζωής, των ενοικίων και των τιμών των κατοικιών ασκούν εντεινόμενη πίεση σε πολλά ευρωπαϊκά νοικοκυριά.
Οι κάτοικοι πολλών περιοχών εκφράζουν ανησυχία για τις συνθήκες διαβίωσης στις γειτονιές τους, όχι μόνο λόγω του υψηλού κόστους των τιμών ακινήτων και ενοικίων, αλλά και εξαιτίας της ηχορύπανσης, των κινδύνων για την υγεία και της αλλοίωσης της τοπικής φυσιογνωμίας της περιοχής και της τοπικής αγοράς.
Με την επιστολή οι ευρωβουλευτές και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών ευρωπαϊκών πόλεων, επισημαίνουν ότι η Κομισιόν είχε δεσμευτεί μέσω του Επιτρόπου Μπρετόν να φέρει νομοθετική πρόταση για τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Όμως, μέχρι και σήμερα, δεν έχει υπάρξει σχετική παρέμβαση, και ούτε συμπεριλαμβάνεται το ζήτημα στις προτεραιότητες της Επιτροπής μέχρι το τέλος του έτους.
Ζητούν, λοιπόν, από την Κομισιόν να επισπεύσει και να παρουσιάσει τη νομοθετική πρόταση μέχρι το τέλος του 2022 το αργότερο, με την οποία να παραχωρεί ξεκάθαρη αρμοδιότητα στις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, για να ρυθμίσουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο γενικό κοινό, και να εισαγάγουν ρυθμιστικά πλαίσια για αυτή τη δραστηριότητα, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιοχής. Υπό αυτή την έννοια, ο όρος της εναρμόνισης των αγορών, δεν πρέπει να εμποδίζει τη διασφάλιση της στέγασης που είναι ανθρώπινο δικαίωμα, τονίζουν χαρακτηριστικά.
Για την πάταξη της παράνομης δραστηριότητας, ζητούν ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα καταχώρησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, ώστε όλες οι πλατφόρμες να κατανοούν και να συμμορφώνονται με τους τοπικούς κανόνες σε ολόκληρη την ΕΕ, ανεξάρτητα από το μέγεθος της πλατφόρμας. Ζητείται, ακόμα, να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων με τους αριθμούς καταχώρησης των ακινήτων στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλες οι πλατφόρμες, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα αναζητούν, θα ελέγχουν, και θα δημοσιοποιούν τον αριθμό καταχώρησης πριν αναρτήσουν το ακίνητο στο σύστημά τους. Προτείνεται αυτή η βάση δεδομένων να είναι προσβάσιμη για την επιβολή των τοπικών κανόνων και να δημιουργηθεί επιπλέον ένα διαδικτυακό εργαλείο της ΕΕ για την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των αρμοδίων αρχών και των πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Ενταξη καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» 2022
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης εντάσσονται στο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», του Υπουργείου Τουρισμού. Το 2021 η απορρόφηση κονδυλίων ήταν πολύ μικρή.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, επισημαίνει: «Τα ξενοδοχεία μας λειτουργούν βάσει συγκεκριμένης νομοθεσίας, πρέπει να λάβουν συγκεκριμένες αδειοδοτήσεις και να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, για τις οποίες ελέγχονται και μάλιστα αυστηρά. Πρόκειται για υποχρεώσεις που έχουν προβλεφθεί από την Πολιτεία προκειμένου να διασφαλίζεται το επίπεδο των παρεχόμενων στους πελάτες μας υπηρεσιών, βάσει της κατηγορίας του κάθε καταλύματος.
Για την ένταξη στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» οι παραπάνω αδειοδοτήσεις δεν έχουν καμία απολύτως σημασία, μιας και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να ενταχθεί οποιοδήποτε ακίνητο, αρκεί το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που το εκμεταλλεύεται να διαθέτει συσκευή POS.
Με το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» πριμοδοτούνται με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου οι διακοπές των Ελλήνων πολιτών σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, για τα οποία δεν υπάρχουν ούτε καν προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας και τα οποία η Ελληνική Πολιτεία μέχρι σήμερα δήλωνε αδυναμία να ελέγξει. Πριμοδοτείται ο αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των νόμιμα αδειοδοτημένων επιχειρήσεών μας;
Αν η Ελληνική Πολιτεία επιθυμεί να εντάξει τη βραχυχρόνια μίσθωση στο τουριστικό προϊόν της χώρας, θα πρέπει προηγουμένως, αφού την ορίσει με τρόπο επαρκή και ξεκάθαρο, ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο να λειτουργούν υπό τον μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης παράνομα καταλύματα, να προβλέψει και για αυτήν ένα νομοθετικό πλαίσιο με συγκεκριμένους κανόνες που να διασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, υγιεινής και ασφάλειας και συγκεκριμένες υποχρεώσεις (όπως ΦΠΑ, φόρο διαμονής, ασφάλιση στον ΕΦΚΑ, τέλος διαμονής παρεπιδημούντων κλπ.), ανάλογες με αυτές που ισχύουν για τις νόμιμα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.»