«Να ξαναενώσουμε την Αμερική». Αμεση ανάλυση της ομιλίας Μπάιντεν από τον πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρο Π. Μαλλιά

Μια ομιλία βαθιά ανθρώπινη και πατριωτική.
PATRICK SEMANSKY via Getty Images

Η HuffPost Greece με αφορμή την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρο Π. Μαλλιά να κάνει μια πρώτη ανάλυση της ομιλίας του και τον ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση.

«Ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην εναρκτήρια ομιλία του επεσήμανε ότι τελικά θριάμβευσε η Δημοκρατία και εξασφαλίστηκε η ομαλή μετάβαση της εξουσίας, γνωρίζοντας ότι τον παρακολουθούσαν όλοι οι αμερικανικοί πολίτες και σίγουρα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του κόσμου, δηλαδή δισεκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Επρόκειτο για μια αποτίμηση των δραματικών γεγονότων και της δοκιμασίας που γνώρισε η Αμερική πριν από δύο εβδομάδες.

Ο κ. Μπάιντεν νομίζω ότι προτίμησε να απευθυνθεί κατεξοχήν στους Αμερικανούς πολίτες στους οποίους και δεσμεύθηκε ότι «θα αποκαταστήσει το όνειρο της δικαιοσύνης για όλους». Τόνισε δε πως όραμά του είναι να ξαναενώσει την Αμερική υπογραμμίζοντας ότι δεν θα ανεχθεί τη βία.

Απέφυγε ρητορικές και πομπώδεις διατυπώσεις, επιμένοντας κυρίως σε τρεις έννοιες, στην δημοκρατία στην Αμερική, στη, ενότητα και στην αλήθεια ζητώντας την αναγκαία συμμετοχή όλων, ακόμα και εκείνων που δεν τον ψήφισαν, στη μακρά διαδικασία επούλωσης των πληγών.

Θα χαρακτήριζα τη σημερινή πρώτη ομιλία του κ. Μπάιντεν ως βαθιά ανθρώπινη και πατριωτική. Μίλησε καθαρά για τον βαθύ διχασμό και τη σύγκρουση που υπάρχει σήμερα στις ΗΠΑ και δεσμεύθηκε στο ότι όλοι οι Αμερικανοί θα πρέπει να συμμετέχουν μαζί σε αυτή την πορεία αποκατάστασης της ενότητας. Εμπνευσμένος βαθύτατα από ομιλία του προέδρου Λίνκολν σημείωσε ότι για την αποκατάσταση αυτής της ενότητας θα δώσει την ψυχή του.

Αναφέρθηκε στις οικονομικές ανισότητες και φυλετικές διακρίσεις που υπάρχουν και διαβεβαίωσε όχι μόνο για την εξάλειψη αυτών ανισοτήτων.

Επίσης, έκανε λόγο για την ανάγκη μια πανεθνικής προσπάθειας για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, έξω από πολιτικές σκοπιμότητες.

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Αμερική θα ανταποκριθεί με πείσμα και αποφασιστικότητα στις προκλήσεις. Χωρίς να χρησιμοποιεί αφοριστικές διατυπώσεις ανέδειξε ότι υπήρξε σύγκρουση της αλήθειας με το ψέμα.

Όσον αφορά σε αυτό που θα λέγαμε διεθνείς σχέσεις περιορίστηκε να σημειώσει ότι θα αποκαταστήσει τις συμμαχίες και την αξιοπιστία αυτών και υπογράμμισε ότι «η Αμερική με τη στάση της θα αποτελέσει τη δύναμη του παραδείγματος».

Ένα πρώτο συμπέρασμα, που προκύπτει από τον ομιλία του κ. Τζο Μπάιντεν είναι ότι οι θεσμοί στις ΗΠΑ δοκιμάστηκαν όσο ποτέ στο παρελθόν όμως άντεξαν. Το δεύτερο σημείο είναι πως είναι καλό να θυμόμαστε ότι ο όρκος τον οποίο έδωσε ο νέος Αμερικάνος πρόεδρος είναι ακριβώς ο όρκος που περιλαμβάνει το άρθρο 2 του Συντάγματος και είναι ο ίδιος που έχουν δώσει όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι από το 1789 και έπειτα. Αυτό από μόνο του δείχνει τις ισχυρές ρίζες και βάσεις που έχουν οι θεσμοί στις ΗΠΑ.

Τέλος, η αίσθηση που αποκόμισα ήταν η πολύ ισχυρή και σαφής έννοια της πίστης όπως την εξέφρασε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως είναι ο δεύτερος καθολικός πρόεδρος στο δόγμα μετά τον Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντι».

Δημοφιλή