Το ότι πρέπει «να πίνουμε με μέτρο» είναι μια συμβουλή που ακούμε συχνά. Ωστόσο, μετά από μια μακρά περίοδο διακοπών, όπως αυτή των Χριστουγέννων γεμάτη εξόδους για ποτό, δεν είναι και τόσο εύκολο να την τηρήσουμε. Κι όμως, όταν πετυχαίνουμε τον στόχο της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, συνήθως αισθανόμαστε πολύ καλά με τον εαυτό μας.
Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θα πει λιγότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι αν πίνουμε ένα ποτήρι κρασί μετά τη δουλειά κάθε μέρα, δεν κάνουμε κακό στο σώμα και τον εγκέφαλό μας; Εξαρτάται.
Η δρ Eλίζαμπεθ Λάντσβερκ, γηριατρός και ειδικός στην άνοια, εξηγεί στη HuffPost ότι ο τρόπος με τον οποίο το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα διαφέρει ανάλογα με την ηλικία μας.
Στα είκοσί μας χρόνια και μέχρι τα τριάντα
Στην ηλικία των 20 το σώμα είναι πιο ανθεκτικό. Γι′ αυτό πιθανώς τα συμπτώματα του hangover είναι σχετικά ήπια κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας.
«Το συκώτι και ο εγκέφαλος έχουν τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Για αυτόν τον λόγο, ως γηρίατρος, θα έλεγα ότι ένα ή δύο ποτά την εβδομάδα είναι μια χαρά», επισημαίνει η Λάντσβερκ.
Στα σαράντα
Στη δεκαετία από τα τριάντα μέχρι τα σαράντα αρχίζουν σιγά-σιγά να εμφανίζονται περισσότεροι κίνδυνοι για την υγεία.
«Η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη, που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άνοιας», προειδοποιεί η γηρίατρος.
Εάν ήδη πάσχουμε με οποιαδήποτε από αυτές τις παθήσεις, ακόμη και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο περιστατικών όπως μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδια. Οπότε θα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας.
Πώς μερικά ποτά επηρεάζουν τον οργανισμό στα πενήντα και τα εξήντα
Μόλις φτάσουμε στα 50, ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει στο σώμα την απόλυτη καταστροφή.
«Το αλκοόλ, εκτός από τους κινδύνους αγγειακής βλάβης και άνοιας, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του οισοφάγου και του καρκίνου του ήπατος», προειδοποιεί η Λάντσβερκ.
Και επειδή ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται δραστικά καθώς γερνάμε, η προσθήκη οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ στην εξίσωση θα αυξήσει περαιτέρω αυτόν τον κίνδυνο.
«Επιπλέον, όσο μεγαλώνουμε, ο καλός ύπνος εξελίσσεται για πολλούς από εμάς σε ένα άπιαστο όνειρο. Και ουσίες όπως η καφεΐνη, το τσιγάρο και το αλκοόλ μας απομακρύνουν ακόμα περισσότερο από τον στόχο της ποιοτικής ξεκούρασης», προσθέτει η ειδικός.
Στα εξήντα πιθανότατα θα αρχίσουμε να αισθανόμαστε τις επιπτώσεις της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στο σώμα μας
«Εδώ μπορώ να μιλήσω εκ πείρας: Αυτή είναι η περίοδος της ζωής μας που η ανοχή στο αλκοόλ μπορεί να μειωθεί δραματικά. Εκεί που είμαστε υγιείς, πάμε για σκι και κολυμπάμε χιλιόμετρα, ξαφνικά ένα ποτήρι κρασί μας κάνει να νιώθουμε άρρωστοι και να μην μπορούμε να πάρουμε τα πόδια μας την επόμενη μέρα», επισημαίνει η ειδικός.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι 60άρηδες, με το πέρασμα του χρόνου, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να χάσουμε το ένζυμο που μεταβολίζει το αλκοόλ.
«Σε αυτό το σημείο, οργανικά εγώ αντέχω περίπου ένα ποτήρι την εβδομάδα. Αν έπινα καθημερινά, θα ένιωθα άρρωστη», σημειώνει η ειδικός.
Για αυτό η Λάντσβερκ προτείνει να βάλουμε τα ποτά στην ίδια ομάδα με τα γλυκά: Είναι απολαυστικά με μερικά γεύματα αραιά και που, αλλά μπορούν να αυξήσουν το βάρος και το σάκχαρο στο αίμα, ενώ με τις δεκαετίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και χρόνιων ασθενειών.
Εάν λοιπόν θέλουμε να παραμείνουμε όσο το δυνατόν πιο υγιείς και να νιώθουμε καλά καθώς μεγαλώνουμε, πρέπει σιγά-σιγά να εγκαταλείψουμε εντελώς το αλκοόλ, καταλήγει η Λάντσβερκ.