Ναυάγιο στην Πύλο: Οι έρευνες για τους μετανάστες συνεχίζονται - Δραματικές ώρες στην Καλαμάτα

Ο καπετάνιος διέφυγε με ένα μικρό σκάφος και η μηχανή σταμάτησε. Αναφορές διασωθέντων, ότι στο σκάφος μπορεί να επέβαιναν 750 άτομα περίπου - ακόμη και 100 παιδιά μέσα στα αμπάρια.
.
.
Reuters

13.36 Έρευνες για τους διακινητές

13.13 Λιμενικό: Αν είχαμε επέμβει υπήρχε ο κίνδυνος να προκαλέσουμε εμείς το ναυάγιο

Το Λιμενικό θα μπορούσε το ίδιο να είχε προκαλέσει το ναυάγιο αν είχε επέμβει ενώ εκείνο έπλεε κανονικά και με καλές καιρικές συνθήκες είπε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, πλωτάρχης Νίκος Αλεξίου.

Όπως είπε, αν γινόταν κάποια βίαιη επέμβαση, σε αλιευτικό με κόσμο φορτωμένο στα έξαλα και τα ύφαλά του, θα μπορούσε να είχε προκληθεί από το ίδιο το Λιμενικό εμείς το ναυτικό ατύχημα. «Αν υπήρχε επέμβαση, υπήρχε ο κίνδυνος να προκαλέσουμε εμείς το ναυάγιο».

Ο κ.Αλεξίου πρόσθεσε ότι το Λιμενικό δεν ήταν απλός παρατηρητής στην πορεία του αλιευτικού: «Απλοί παρατηρητές που σώζουν 104 συνανθρώπους, δεν υπάρχει. Ήμασταν εκεί προσπαθώντας να τους πείσουμε να λάβουν τη βοήθεια, δεν αντιλαμβάνονταν τον κίνδυνο, καλές καιρικές συνθήκες, έπλεαν κανονικά».

Στην ερώτηση αν το ναυάγιο θα μπορούσε να αποφευχθεί ο κ.Αλεξίου είπε ότι δέκα λεπτά πριν βυθιστεί έχασε τη μηχανή του, αν δεν είχε συμβεί αυτό, πιθανότατα να μην είχαν μετακινηθεί. «Δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε εμπόρους όπλων ή ναρκωτικών, βίαιη επέμβαση σε ένα σκάφος με τόσο κόσμο θα είχαμε μετατόπιση φορτίου και να είχαμε το ναυάγιο. Παραμείναμε δίπλα, αν μας χρειασθούν να σώσουμε ανθρώπους, και αυτό κάναμε...Ειδοποιηθήκαμε από ιταλικό λιμενικό για την ύπαρξη του σκάφους, κάναμε ό,τι έπρεπε, εντοπίσθηκε το σκάφος, προσεγγίστηκε από φορτηγά, παρέλαβαν από ένα εφόδια, αρνήθηκαν στη συνέχεια. Αργότερα έφτασε και το δικό μας πλωτό, σκάφος 25-30 μέτρων που δήλωναν ότι δεν ήθελαν διάσωση, δεν ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα. Βλέποντας την κατάσταση δεν φύγαμε, δεν αποδεσμεύσαμε, τα ξημερώματα έχασε τη μηχανή του, μετακινήθηκε κόσμος, έχασε το κέντρο βάρους και ανετράπη».

Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη συλλήψεις διακινητών, ωστόσο εξετάζονται ορισμένοι ως ύποπτοι και η διαδικασία της εξέτασης είναι σε εξέλιξη, ενώ οι έρευνες εντοπισμού και διάσωσης συνεχίζονται.

13.11 Νάσος Ηλιόπουλος: Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι «εισβολείς»

«Πρώτο ζητούμενο για όλους μας αυτή τη στιγμή είναι η περίθαλψη των ανθρώπων που διασώθηκαν και η συνέχιση των ερευνών για να σωθεί έστω και ένας άνθρωπος ακόμα», είπε ο υποψήφιος βουλευτής της Α′ Αθήνας και υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο «Action 24».

Εκφράζοντας φόβο για αύξηση του αριθμού των θυμάτων, σημείωσε: «χθες ένας γιατρός από το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, ο οποίος περιέθαλψε διασωθέντες, είπε ότι, με βάση πληροφορίες που του μεταφέρθηκαν, στο αμπάρι του πλοίου υπήρχαν σχεδόν 100 γυναίκες και παιδιά».

«Είναι πολύ σημαντικό, σε ουσιαστικό και συμβολικό επίπεδο, ότι κηρύχτηκε τριήμερο εθνικό πένθος. Αυτό σημαίνει ότι δεν μιλάμε για εισβολείς. Κάτι που έχουμε ακούσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα και μάλιστα στις ”παρυφές” του λόγου κεντρικών στελεχών της κυβέρνησης της ΝΔ», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Για αυτό το τραγικό συμβάν, πρέπει να δοθούν απαντήσεις. H Frontex έβγαλε ανακοίνωση, μέσω της οποίας ζητά απαντήσεις από τις ελληνικές αρχές. Μην ξεχνάμε ότι η χώρα στο παρελθόν έχει καταδικαστεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για παρόμοιες περιπτώσεις και αναφέρομαι βέβαια στο Φαρμακονήσι, το οποίο έγινε επί κυβέρνησης ΝΔ», πρόσθεσε.

«Τα pushbacks, οι επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, είναι παράνομη πρακτική, είναι κάτι που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ένας λόγος παραπάνω, όταν βασικό σημείο αντιπαράθεσής μας με την Τουρκία είναι ότι η γειτονική χώρα δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο», τόνισε. «Είναι κρίσιμο να συμφωνήσουμε όλοι ότι όλες οι ζωές μετράνε. Και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια αποτυχημένη πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η τελευταία συμφωνία μάλιστα είναι μέρος αυτής της αποτυχίας. Μια συμφωνία που ουσιαστικά προβλέπει ότι η Ελλάδα θα γίνει αποθήκη ψυχών, φυλακή της Ευρώπης, και -αντί να υπάρχει σύστημα μετεγκαταστάσεων- θα μας πληρώνουν απλά 20.000 το κεφάλι».

12.59 Δεν υπάρχει εκτίμηση για τον αριθμό των επιβαινόντων

«Έως τώρα έχουν ανασυρθεί 78 σοροί από το ναυάγιο της Πύλου, που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, για να γίνει η ιατροδικαστική εξέτασή τους, φωτογράφιση, δακτυλοσκόπηση και λήψη βιολογικού υλικού», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, αστυνόμος Βασίλης Μακρής. Στη συγκεκριμένη Ομάδα συμμετέχουν αστυνομικοί και ιατροδικαστές, ενώ συγκροτήθηκε αμέσως μετά το ναυάγιο της Πύλου, έπειτα από σχετικό αίτημα του Λιμενικού στην ΕΛΑΣ.

«Λαμβάνουμε καταθέσεις από τα 104 άτομα που έχουν επιζήσει από το ναυάγιο και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πόσοι ακόμα ήταν πάνω στο πλοίο, ενώ ερευνούμε για το αν υπάρχουν στοιχεία για να φτιάξουμε μια λίστα αγνοουμένων», επισημαίνει στη συνέχεια ο κ.Μακρής. «Σε περίπτωση που κάποιος είναι συγγενής πρώτου βαθμού, παίρνουμε και δείγμα βιολογικού υλικού από επιζώντες για να συγκριθεί με το δείγμα που θα ληφθεί από τις σορούς».

Οσον αφορά στο εάν υπάρχει έως τώρα κάποια εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο πλοίο, ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, σημειώνει: «Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ατόμων δεν μπορεί να είναι ακριβείς, γιατί ακόμα και οι καταθέσεις των ατόμων που ήταν σε αυτό παρουσιάζουν ανακολουθίες. Οι άνθρωποι αυτοί ”συσκευάστηκαν”, ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, και ταξίδευαν για ημέρες. Κανείς δεν γνωρίζει και πόσες ακριβώς ημέρες ταξίδευαν».

Οπως επισημαίνει ο κ.Μακρής, όσοι επέβαιναν στο πλοίο, που αναχώρησε από τη Λιβύη, δεν ήθελαν να έλθουν στην Ελλάδα, αλλά να φτάσουν στην Ιταλία. Το πλοίο έστειλε σήμα SOS στις ιταλικές Αρχές, που με την σειρά τους ενημέρωσαν τις ελληνικές.

«Νιώθουμε στενοχώρια και συμπόνοια για αυτούς τους ανθρώπους που, κάτω από άθλιες συνθήκες, ταξίδευαν για ένα καλύτερο μέλλον. Σημειώστε, ότι από την πρώτη στιγμή όλοι έσπευσαν εδώ, για να βοηθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους», τονίζει ακόμα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.

12.53 Αναβολή του debate

12.46 «Ανατροπή εντός δευτερολέπτων»

12.45 Βαθιά οδύνη εκφράζει η ΓΣΕΕ

Τη βαθιά οδύνη της για το τραγικό ναυάγιο της Πύλου και «τους νεκρούς συνανθρώπους μας και όσους αγνοούνται, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά, με αυξανόμενο διαρκώς τον αριθμό τους», εκφράζει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της, «η πολυπαραγοντική εκμετάλλευση της ανάγκης για επιβίωση και ασφάλεια και η ατολμία της ευρωπαϊκής, αλλά και της εθνικής πολιτικής, για τη συνεπή ανθρωποκεντρική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, οδηγούν, αποδεδειγμένα δυστυχώς, όχι μόνο σε επικίνδυνους, αλλά και σε θανάσιμους χερσαίους και θαλάσσιους δρόμους».

«Μαζί με όλον τον κόσμο, παρακολουθούμε με ιδιαίτερη αγωνία την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, όταν αυτή ξεκίνησε, όσων συνανθρώπων μας κατάφεραν να επιβιώσουν. Ζητούμε από το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων της Ελλάδας να παλέψουν τόσο μέσα στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη και διεθνώς, για την έμπρακτη εφαρμογή της προστασίας της ζωής των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο και έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας», επισημαίνει η ΓΣΕΕ.

12.35 Εικόνες μέσα από το σκάφος

12.14 Σε εξέλιξη οι έρευνες- Λεπτομέρειες για τους διασωθέντες

Συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στα ανοιχτά της Πύλου: Επιχειρεί ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και παραπλέοντα πλοία, ενώ εναλλάσσονται ένα ελικόπτερο του Λιμενικού με ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όσον αφορά στους διασωθέντες, σύμφωνα με ενημέρωση από το Λιμενικό πρόκειται για 43 Αιγύπτιους, εκ των οποίων 5 ανήλικοι, 12 Πακιστανούς, 47 Σύριους, εκ των οποίων 3 αγόρια, και 2 από την Παλαιστίνη.

12.07 Πώς έγινε το ναυάγιο: Ανάλυση από εμπειρογνώμονα

12.03 Στο Σχιστό οι 78 νεκροί

Στην Αθήνα μεταφέρθηκαν τα πτώματα των 78 μεταναστών: Τα θύματα της τραγωδίας μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού προκειμένου να αρχίσουν οι νεκροτομές για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου.

Οι έρευνες θα γίνουν από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιά καθώς δεν υπάρχει η σχετική υποδομή στην Καλαμάτα.

.
.
Eurokinissi

11.45 Reuters: Αγωνιώδης αναζήτηση για επιζήσαντες - Ελάχιστες οι πιθανότητες

Διασώστες ερευνούν από τα χαράματα ανοιχτά των ελληνικών ακτών σε μια μαζική επιχείρηση αναζήτησης, αλλά με ελάχιστες ελπίδες για την εύρεση επιζώντων από το ναυάγιο, όπου πνίγηκαν τουλάχιστον 78 μετανάστες (επιβεβαιωμένα στοιχεία του Λιμενικού) σε μια από τις πιο θανατηφόρες τραγωδίες αυτής της μορφής στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Αναφορές αναφέρουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι είχαν επιβιβαστεί στο αλιευτικό σκάφος που ανατράπηκε και βυθίστηκε νωρίς την Τετάρτη (14 Ιουνίου 2023) σε πολύ βαθιά νερά, περίπου 50 μίλια (80 χλμ.) από την πόλη της Πύλου, ενώ το πλοίο βρισκόταν σε επαφή με την ελληνική ακτοφυλακή. Το ελληνικό Λιμενικό τονίζει ότι έθεσε ερώτημα για παροχή βοήθειας και έλαβε αρνητική απάντηση από το πλοίο.

Mετανάστες, μετά την ανατροπή του σκάφους τους, κάθονται έξω από μια αποθήκη που χρησιμοποιείται ως καταφύγιο, στο λιμάνι της Καλαμάτας, Ελλάδα, 15 Ιουνίου 2023. REUTERS/Stelios Misinas
Mετανάστες, μετά την ανατροπή του σκάφους τους, κάθονται έξω από μια αποθήκη που χρησιμοποιείται ως καταφύγιο, στο λιμάνι της Καλαμάτας, Ελλάδα, 15 Ιουνίου 2023. REUTERS/Stelios Misinas
STELIOS MISINAS via REUTERS

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ κάνει λόγο για αρχικές αναφορές περί 400 επιβαινόνων, ενώ σύμφωνα με μάρτυρες - επιβάτες, στο αμπάρι του πλοίου βρίσκονταν κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Πηγές του ΛΙμενικού ωστόσο, δεν αποκλείουν να υπήρχαν περισσότεροι από 700 άνθρωποι πάνω στο αλιευτικό, το οποίο είχε αναχωρήσει από το λιβυκό λιμάνι Τομπρούκ: «Ήταν ένα ψαροκάικο γεμάτο με ανθρώπους που αρνήθηκαν τη βοήθειά μας επειδή ήθελαν να πάνε στην Ιταλία», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Skai ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Νίκος Αλεξίου.

«Μείναμε δίπλα του σε περίπτωση που χρειαζόταν τη βοήθειά μας την οποία είχαν αρνηθεί».

Χωρίς καπετάνιο και με «νεκρή» μηχανή

Οι πιθανότητες ανάκτησης του βυθισμένου σκάφους είναι ελάχιστες ή μηδενικές, επειδή η περιοχή των διεθνών υδάτων όπου συνέβη το περιστατικό είναι μια από τις βαθύτερες στη Μεσόγειο.

Οι αεροφωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ελληνική ακτοφυλακή δείχνουν πολλές δεκάδες ανθρώπους στο πάνω και στο κάτω κατάστρωμα του σκάφους να κοιτούν ψηλά, προς το ελικόπτερο που παρακολουθούσε το αλιευτικό, ορισμένοι με τα χέρια τεντωμένα, μερικές ώρες πριν βυθιστεί το πλοίο.

Μετανάστες ξεκουράζονται σε καταφύγιο, μετά από επιχείρηση διάσωσης, μετά την ανατροπή του σκάφους τους στην ανοιχτή θάλασσα, στην Καλαμάτα, Ελλάδα, 14 Ιουνίου 2023. REUTERS/Stelios Misinas TPX IMAGES OF THE DAY
Μετανάστες ξεκουράζονται σε καταφύγιο, μετά από επιχείρηση διάσωσης, μετά την ανατροπή του σκάφους τους στην ανοιχτή θάλασσα, στην Καλαμάτα, Ελλάδα, 14 Ιουνίου 2023. REUTERS/Stelios Misinas TPX IMAGES OF THE DAY
STELIOS MISINAS via REUTERS

Η Alarm Phone, η οποία λειτουργεί ένα διευρωπαϊκό δίκτυο που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης, είπε ότι έλαβε ειδοποιήσεις από άτομα που επέβαιναν σε πλοίο που βρίσκεται σε κίνδυνο στα ανοιχτά της Ελλάδας, αργά την Τρίτη.

Είπε ότι είχε ειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές και μίλησε με άτομα στο σκάφος που υπολόγισαν ότι επέβαιναν έως και 750 άτομα, κάνοντας έκκληση για βοήθεια και με την πληροφορία ότι ο καπετάνιος είχε διαφύγει με ένα μικρό σκάφος.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι πριν ανατραπεί και βυθιστεί τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο κινητήρας του σκάφους σταμάτησε και άρχισε να γέρνει από πλευρά σε πλευρά.

Η Λιβύη, η οποία έχει ελάχιστη σταθερότητα ή ασφάλεια μετά την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ το 2011, είναι ένα σημαντικό σημείο διακίνησης για όσους θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης.

Τα δίκτυα λαθρεμπορίας ανθρώπων διοικούνται κυρίως από στρατιωτικές φατρίες που ελέγχουν τις παράκτιες περιοχές.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει περισσότερους από 20.000 θανάτους και εξαφανίσεις στην κεντρική Μεσόγειο από το 2014, καθιστώντας την το πιο επικίνδυνο πέρασμα μεταναστών στον κόσμο.

11.06 Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέλαβε την εποπτεία της έρευνας

Ο αντεισαγγελέας των Αρείου Πάγου Γεώργιος Οικονόμου ανέλαβε την εποπτεία της έρευνας και της ανάκρισης για το ναυάγιο, με εντολή του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου.

11.00 Αναφορά για έξι συλλήψεις διακινητών

Συνελήφθησαν έξι διακινητές που ήταν ανάμεσα στο διασωθέντες από το ναυάγιο, όπως μετέδωσε το dikastiko.gr- ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι Αιγύπτιοι.

10.40 ΕΡΤ: Ενδέχεται να προκύψει σύλληψη 3 ή 4 ατόμων

Σε εξέλιξη είναι η προανακριτική διαδικασία για να διαπιστωθεί αν μεταξύ των διασωθέντων ήταν και διακινητές και, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ανακρίνονται 8 άτομα, ενώ ενδέχεται να προκύψει σύλληψη 3 ή 4.

10:35 Τι λέει το Λιμενικό για τις συνθήκες του ναυαγίου

10:10 Υπ. Μετανάστευσης: Στη Μαλακάσα θα μεταφερθούν οι διασωθέντες

H μεταφορά των 104 διασωθέντων από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου θα γίνει σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τις λιμενικές αρχές στην Καλαμάτα, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η μεταφορά θα γίνει με ευθύνη του υπουργείου με μισθωμένα λεωφορεία. Στη Μαλακάσα έχουν γίνει ήδη οι προετοιμασίες για την υποδοχή τους από χθες καθώς είχε επιλέγει αυτή η δομή ευθύς εξαρχής.

09:55 Λιγοστές ελπίδες αλλά η έρευνα συνεχίζεται

H έρευνα για τον εντοπισμό επιβαινόντων συνεχίζεται και σε αυτή μετέχουν δύο πλωτά του ΛΣ και 6 παραπλέοντα ενώ υπάρχει και συνδρομή εναέριου μέσου της Frontex. Βέβαια όπως παραδέχονται αξιωματικοί του ΛΣ οι ελπίδες πια είναι λιγοστές. Ωστόσο, και με δεδομένο πως στην περιοχή έχει άριστες καιρικές συνθήκες οι προσπάθειες θα συνεχιστούν βάσει πρωτοκόλλου ενώ σήμερα θα διευρυνθεί σήμερα και η ακτίνα των ερευνών.

9:40 Η κατάσταση της υγείας των διασωθέντων

Συνολικά από το λιμάνι της Καλαμάτας διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο 34 άτομα και από αυτά τα 30 παρέμειναν για νοσηλεία, ενώ τα τέσσερα πήραν εξιτήριο. Παράλληλα στο Νοσοκομείο παραμένουν 29 άτομα που προσήλθαν σήμερα. Τα άτομα είναι ηλικίας 16 έως 49 ετών. Η κατάσταση της υγείας του είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με χθες και βεβαίως έγιναν όλες οι απαραίτητες ιατρικές πράξεις.

Εκείνο που συμβαίνει σήμερα με άλλους που είναι στην αποθήκη πως αρκετοί συνειδητοποιώντας πλέον τι έχει συμβεί και όντας και εξασθενημένοι έχουν λιποθυμικά επεισόδια ή δεν νιώθουν καλά οπότε χρειάζεται να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο, όπως είπε η διοικήτρια του νοσοκομείου στην ΕΡΤ είναι διαχειρίσιμη, το νοσοκομείο υποδέχτηκε τους ναυαγούς χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν και τα νοσοκομεία Τρίπολης, Σπάρτης και Κυπαρισσίας προκειμένου να δεχτούν και να προσφέρουν πρώτες βοήθειες στους άνθρωπος.

9:20 Διασωθέντες κάνουν λόγο για έως και 100 παιδιά στα αμπάρια

Διασωθέντες που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Καλαμάτας κάνουν λόγο για ακόμη και 100 παιδιά που ήταν στα αμπάρια του αλιευτικού που βυθίστηκε.

«Όλο το βράδυ μου έστελναν φωτογραφίες παιδιών για να μάθουν αν σώθηκαν από το ναυάγιο. Κάποιοι γνώριζαν ότι υπήρχαν παιδιά στα αμπάρια», είπε ο γιατρός του νοσοκομείου της Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης ο οποίος έδωσε το κινητό του για να επικοινωνήσουν οι διασωθέντες με τις οικογένειές τους. Όπως είπε, κάποιοι ανέφεραν πως στα αμπάρια υπήρχαν πολλά παιδιά ”Άλλοι είπαν για 20 άλλοι για έως και 100″.

Σημειώνεται πάντως πως μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί σοροί μόνο ανδρών ενώ και οι διασωθέντες είναι επίσης όλοι άνδρες.

9:00 Αναφορές για 7 διακινητές επί του αλιευτικού

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρχές έχουν εντοπίσει συνολικά 7 διακινητές, όλοι Αιγύπτιοι, μεταξύ των διασωθέντων ενώ δεν αποκλείεται να ήταν ακόμη περισσότεροι δεδομένου του μεγάλου αριθμού μεταναστών.

8:50 Η κατάσταση των διασωθέντων

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έχει δημιουργηθεί μπροστά από το λιμάνι της Καλαμάτας, πέρασαν το βράδυ οι διασωθέντες μετανάστες που δεν έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης.

Από νωρίς το πρωί οχήματα και κλιμάκια της αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται στο λιμάνι και σε ετοιμότητα να παρέχουν συνδρομή στις επιχειρήσεις, ενώ καταφτάνουν φορτηγά με νερό και τρόφιμα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ η νοσηλεύτρια του περιφερειακού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας, Αικατερίνη Τσατά, η νύχτα κύλησε ομαλά ενώ ήδη έχουν επιστρέψει κάποια άτομα τα οποία νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν εξαντλημένοι, κοιμήθηκαν μόλις έγινε η καταγραφή τους, έφαγαν, ήπιαν το νερό τους. Κοιμούνταν, ξυπνούσαν, ήταν εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά. Θέλουν ψυχοκοινωνική στήριξη, θέλουν ανθρώπους να νιώσουν ασφάλεια, να νιώσουν προστατευμένοι. Τους λέμε μην ανησυχείτε, είστε ασφαλείς, είμαστε δίπλα σας, όλοι οι φορείς και νιώθουμε ότι το εισπράττουν» επισημαίνει η κ. Τσατά και προσθέτει ότι ήδη υπάρχουν συνταγογραφήσεις φαρμακευτικής αγωγής και ο Ερυθρός Σταυρός είναι έτοιμος προς εκτέλεση αυτών για να πάρουν οι άνθρωποι τα φάρμακά τους.

via Associated Press
via Associated Press

8:40 Αναζητούν τους συγγενείς τους

Αγωνιώδεις είναι οι εκκλήσεις συγγενών, κάποιοι από τους οποίους έχουν φτάσει στο Λιμάνι της Καλαμάτας, αναζητώντας άτομα που επέβαιναν στο αλιευτικό πλοίο. Ο Μάλεκ από τη Συρία που εδώ και 6 χρόνια ζει στη Γερμανία σήμερα το πρωί κατέφτασε στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ αναζητώντας τον 18χρονο αδερφό του Μοχάμεντ. Έχουν να μιλήσουν εδώ και 6 μέρες και το μόνο που γνώριζε είναι ότι είχε ξεκινήσει από τη Συρία για να πάει Ιταλία.

Τον ανιψιό του αναζητά και ο Μάριος από τη Συρία που ζει στην Κύπρο. Όπως είπε, ο ανιψιός του επέβαινε στο αλιευτικό πλοίο που ξεκίνησε από την Λιβύη και ήθελε να φτάσει στην Ιταλία. Δεν βρίσκεται στους διασωθέντες που έχουν φτάσει στο Λιμάνι της Καλαμάτας ούτε σε κάποιο νοσοκομείο.

8:35 Στην Καλαμάτα ο Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στην Καλαμάτα στο χώρο που μεταφέρονται οι διασωθέντες μετανάστες από το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Στη συνέχεια θα ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές για την πορεία της επιχείρησης διάσωσης.

8:20 «Το νεκροταφείο τους»

Η γαλλική εφημερίδα Liberation με τον τίτλο «Το νεκροταφείο τους» πάνω σε μια φωτογραφία που δείχνει μόνο το μπλε της θάλασσας, σχολιάζει κριτικά την τραγωδίας που εκτυλίσσεται εδώ και χρόνια στην Μεσόγειο Θάλασσα με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

8:10 Φτάνουν συνεχώς σοροί στην Καλαμάτα

Σκάφος του λιμενικού μετέφερε 39 σορούς που είχαν περισυλλεγεί από τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου ενώ ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και το βράδυ της Τετάρτης λίγο πριν τις 11 με τη μεταφορά άλλων σορών που το σκάφος του λιμενικού παρέλαβε από φρεγάτα.

Σημειώνεται πως μεταξύ των νεκρών είναι και μια γυναίκα γεγονός που ενισχύει τους φόβους πως επί του σκάφους επέβαιναν και γυναίκες και παιδιά.

Στο λιμάνι της Καλαμάτας βρίσκεαι και φορτηγό – ψυγείο για να παραλάβει τις σορούς, ώστε να μεταφερθούν σε χώρο ιατροδικαστικών υπηρεσιών.

8:00 Υποψίες για τρία άτομα

Πληροφορίες αναφέρουν πως ενδέχεται να απαγγελθούν κατηγορίες σε τρία άτομα για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες πως είναι διακινητές. Βρίσκονται στο κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας στο πλαίσιο της προανάκρισης.

07:50 Πιθανή αναβολή του σημερινού ντιμπέιτ

Στις 11πμ συνεδριάζει η διακομματική Επιτροπή για να αποφασιστεί εάν αν θα διεξαχθεί ή όχι το αποψινό προγραμματισμένο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται πως η χώρα κήρυξε εθνικό πένθος και σε ένδειξη σεβασμού πολλά κόμματα ανακοίνωσαν ήδη ότι αναστέλλουν τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις και ομιλίες.

07:40 Αναφορές για 750 επιβαίνοντες

Η ΕΡΤ σε αποκλειστικό ρεπορτάζ αναφέρει πως ένας από τους διασωθέντες που νοσηλεύονται υποστήριξε σε συνομιλία με γιατρό του νοσοκομείου της Καλαμάτας πως επί του σκάφους ήταν 750 άτομα.

07:30 Όσα συνέβησαν λίγο πριν το ναυάγιο

Μιλώντας στην ΕΡΤ Νίκος Αλεξίου εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, αναφέρθηκε στο χρονικό της τραγωδίας λέγοντας πως έγινε επικοινωνία από παραπλέοντα σκάφη και το θάλαμο επιχειρήσεων, με το αλιευτικό σκάφος πριν ναυαγήσει και τους προτάθηκε η παροχή βοήθειας, με τα άτομα που απάντησαν να δηλώνουν (ελέγχεται η ακρίβεια της πληροφορίας και η ιδιότητα όσων απάντησαν, αν ήταν διακινητές ή όχι) ότι δεν θέλουν να πάνε στην Ελλάδα, αλλά θέλουν να πάνε στην Ιταλία.

Όπως είπε, Παροχή βοήθειας δέχτηκαν από ένα φορτηγό πλοίο, αλλά στη συνέχεια αρνήθηκαν από δεύτερο πλοίο που τους προσέγγισε την παροχή βοήθειας.

Δήλωσε ότι δεν επιχειρήθηκε η βίαιη ανακοπή της πορείας του σκάφους γιατί με τους υπεράριθμους επιβάτες του και την αμφίβολη ναυτοσύνη, όπως ανέφερε, όσων είχαν την ευθύνη της πορείας του, θα ανατρέπονταν το σκάφος.

Δημοφιλή