Μαζί με το αλιευτικό που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου φαίνεται να έχει χαθεί κάθε ελπίδα να εντοπιστούν άλλοι επιζώντες πέραν των 104 διασωθέντων που περισυνελέγησαν ήδη από τις πρώτες κιόλας ώρας του πολύνεκρου ναυαγίου ενώ αν και οι έρευνες συνεχίζονται για μια ακόμη ημέρα οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν έστω μία σορό επιβαίνοντα πέραν των 78 που ανασύρθηκαν την Τετάρτη.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, στο σκάφος επέβαιναν περίπου 750 άτομα και υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους στοιβαγμένους στα αμπάρια του πλοίου, κυρίως γυναίκες και παιδιά και η προφανής εκτίμηση είναι πως παρασύρθηκαν μαζί με το σκάφος στον βυθό.
Στις έρευνες συμμετέχουν και σήμερα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και έως εννέα παραπλέοντα πλοία και πλωτά του Λιμενικού αλλά οι ελπίδες έχουν σβήσει.
Εξελίξεις ωστόσο υπήρξαν στην έρευνα για τους διακινητές με την σύλληψη εννέα ατόμων.
Η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας με τη συνδρομή των στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσιών Συνόρων, σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό γραφείο επιχειρήσεων της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων συνέλαβε εννέα μέλη πληρώματος του πλοίου που ήταν μεταξύ των διασωθέντων, εθνικότητας Αιγυπτιακής, ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών, πλήρωμα του πλοίου που φέρονται πως είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.
Οι κατηγορίες
Κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014 και για σειρά σειρά αδικημάτων το Ποινικού Κώδικα που αφορούν σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.
Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες και έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα. Οχτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το αλιευτικό σκάφος φαίνεται πως είχε αποπλεύσει από την Αίγυπτο, έκανε στάση στη Λιβύη και συνέχισε με προορισμό την Ιταλία.
Οι φερόμενοι διακινητές φαίνεται πως διατηρούσαν σελίδα στο ίντερνετ και έβρισκαν εκεί τους πελάτες, ζητώντας από 4.000 έως 6.000 ευρώ ανά άτομο, για το δρομολόγιο του θανάτου.
Στην Μαλακάσα οι διασωθέντες
Στο μεταξύ σήμερα, οι διασωθέντες αναχώρησαν από το Λιμάνι της Καλαμάτας. Συνολικά 68 άτομα μεταφέρονται στη δομή της Μαλακάσας, ανάμεσα τους και κάποιοι ανήλικοι που αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης στη συνέχεια θα μεταβούν σε δομές ανηλίκων.
Λίγο μετά τις 08:30 οι μετανάστες, όλοι ηλικίας από 16-40 ετών άρχισαν να επιβιβάζονται στα λεωφορεία. Νωρίτερα είχαν βγει έξω από τον χώρο που είχε διαμορφωθεί και διέμεναν κρατώντας σε σακουλες όσα προσωπικά τους αντικείμενα κατάφεραν να περισωσουν μετά το ναυάγιο και περίμεναν να δώσουν τα στοιχεία τους.
Η κατάσταση της υγείας όσων νοσηλεύονται
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση υγείας των διασωθέντων που νοσηλεύονται στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζεται βελτίωση, ενώ πολλοί είχαν εισαχθεί με με λοιμώξεις αναπνευστικού και μεταβολικές διαταραχές όπως υπογλυκαιμία και αφυδάτωση από την πολύωρη παραμονή στη θάλασσα.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ένα περιστατικό είναι πιο βαρύ αφού ο ασθενής παρουσιάζει με οξεία νεφρική ανεπάρκεια.
Αρχικά στο νοσοκομείο Καλαμάτας οι νοσηλείες έφταναν τις 33, οι 27 ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο, οι 6 έχουν πάρει εξιτήριο.
Συνεχίζουν να φτάνουν συγγενείς στην Καλαμάτα
Την ίδια ώρα συγγενείς συνέχιζαν να καταφθάνουν στο λιμάνι της Καλαμάτας για να αναζητήσουν τους δικούς τους.
Ανάμεσά τους ο Φάρντι ο οποίος στάθηκε στα κιγκλιδώματα που είχαν στηθεί και προσπαθούσε να αγκαλιάσει τον αδερφό του Μοχάμεντ που διασώθηκε από το πολύνεκρο ναυάγιο. Με δάκρυα στα μάτια τα δύο αδέρφια κρατούσαν ο ένας το πρόσωπο του άλλου και αγκαλιάζονταν.
Ο Φαρντι, Συρος πρόσφυγας, ήρθε από την Ολλανδία για να ψάξει και τελικά να βρει τον 18χρονο αδερφό του Μοχάμεντ που επέβαινε στο αλιευτικό πλοίο που βυθίστηκε. Ο Μοχάμεντ είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη και ο τελικός του προορισμός ήταν η Ιταλία. Δεν έφτασε ποτέ εκεί, αλλά σώθηκε.