Οι ομάδες εδάφους στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλώριδα των ΗΠΑ είναι έτοιμες σήμερα, Σάββατο (3/9) για μια δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης του πυραύλου επόμενης γενιάς της NASA «Άρτεμις 1» στην πρώτη του πτήση, ελπίζοντας να έχουν διορθώσει τα προβλήματα που εμπόδισαν την αρχική αντίστροφη μέτρηση πριν από πέντε ημέρες.
Οι ελεγκτές εκτόξευσης άρχισαν τον ανεφοδιασμό του πύραυλου Space Launch System (SLS) ύψους 32 ορόφων νωρίς το Σάββατο πριν από την απογείωση η οποία είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 2:17 μ.μ. EDT από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια να σταλεί ο πύραυλος σε μια αποστολή που θα ξεκινήσει το φιλόδοξο πρόγραμμα της NASA στο φεγγάρι 50 χρόνια μετά την τελευταία σεληνιακή αποστολή Apollo.
Η εκτόξευση του πυραύλου την περασμένη Δευτέρα αναβλήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι οι τεχνικοί έχουν έκτοτε διορθώσει τη διαρροή καυσίμων που συνέβαλε στην ακύρωση της εκτόξευσης της Δευτέρας, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο Τζέρεμι Πάρσονς, αναπληρωτής διευθυντής προγράμματος στο διαστημικό κέντρο.
Επιδιορθώθηκαν επίσης ο ελαττωματικός αισθητήρας θερμοκρασίας κινητήρα και κάποιες ρωγμές στον αφρό μόνωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αποστολή «Άρτεμις 1» σηματοδοτεί το πρώτο ταξίδι τόσο για τον πανίσχυρο πύραυλο «SLS» όσο και για την κάψουλα «Orion», που κατασκευάστηκαν βάσει συμβάσεων της NASA με τον Boeing και τη Lockheed Martin Corp.
Ο καιρός είναι πάντα ένας σημαντικός παράγοντας πέρα από τους ελέγχους της NASA. Η τελευταία πρόγνωση έκανε λόγο για 70% πιθανότητα ευνοϊκών συνθηκών κατά τη διάρκεια του δίωρου παραθύρου εκτόξευσης του Σαββάτου, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Δύναμη στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Αν η αποστολή αναβληθεί εκ νέου, τότε η ΝΑΣΑ θα επαναπρογραμματίσει την εκτόξευση για Δεύτερα ή Τρίτη.
Αν και δεν υπάρχουν άνθρωποι στο σκάφος, το Ωρίων θα μεταφέρει ένα προσομοιωμένο πλήρωμα τριών αστροναυτών - έναν άνδρα και δύο γυναίκες - εξοπλισμένο με αισθητήρες για τη μέτρηση της ακτινοβολίας και άλλων πιέσεων που θα βιώσουν οι πραγματικοί αστροναύτες.
Το διαστημόπλοιο πρόκειται επίσης να απελευθερώσει ένα ωφέλιμο φορτίο 10 μικροσκοπικών επιστημονικών δορυφόρων, που ονομάζονται CubeSats.
Ένας από τους στόχους της αποστολής είναι να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα της θερμικής ασπίδας του Ωρίωνα κατά την επανείσοδο καθώς μπαίνει στην ατμόσφαιρα της Γης 39.429 χλμ/ώρα, ή 32 φορές την ταχύτητα του ήχου, κατά την επιστροφή του από τη σεληνιακή τροχιά - πολύ πιο γρήγορα από πιο συνηθισμένες επανεισόδους καψουλών που επιστρέφουν από την τροχιά της Γης.
Η θερμική ασπίδα έχει σχεδιαστεί για να αντέχει την τριβή επανεισόδου που αναμένεται να αυξήσει τις θερμοκρασίες έξω από την κάψουλα σε σχεδόν 2.760 Κελσίου.
Το διαστημόπλοιο SLS-Orion έχει μέχρι στιγμής κοστίσει στη NASA τουλάχιστον 37 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Γραφείο Γενικού Επιθεωρητή της NASA έχει προβλέψει ότι το συνολικό κόστος του Άρτεμις θα ανέλθει στα 93 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.