
Στη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και στην παραδοχή των μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ότι θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, δίνοντας το στίγμα των συμπερασμάτων της διήμερης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των μελών της Συμμαχίας.
Ο ίδιος επισήμανε τη σημασία της αύξησης των αμυντικών δαπανών, αποφεύγοντας να μιλήσει για συγκεκριμένα ποσοστά, ενώ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάγια Κάλας, η οποία συμμετείχε στη Σύνοδο, προκειμένου να μιλήσει για το σχέδιο επαναξοπλισμού της Ευρώπης και προσερχόμενη δήλωσε ότι «το σχέδιο συμβαδίζει με τους στόχους του ΝΑΤΟ».

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και ο Καναδάς δήλωσαν την Παρασκευή ότι είναι πρόθυμοι να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους και πως παραμένουν ψύχραιμοι στις αμερικανικές απαιτήσεις για το μέγεθος των στρατιωτικών τους προϋπολογισμών, ιδίως δεδομένης της ετοιμότητας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να έρθει πιο κοντά στον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα για την άμυνα από τότε που ο Πούτιν διέταξε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία πριν από περισσότερα από τρία χρόνια, αλλά σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς εξακολουθεί να μην πληροί τον στόχο του ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους.
Ο Τραμπ έχει πει ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα πρέπει να δεσμευτούν να δαπανούν τουλάχιστον 5%, αλλά αυτό θα απαιτεί επενδύσεις πρωτοφανούς κλίμακας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ προβλεπόταν να έχουν δαπανήσει 3,38% πέρυσι, ο μόνος σύμμαχος του οποίου οι δαπάνες έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία.
«Είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε όλοι ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή. Αν όχι, δεν ξέρω γιατί πρέπει να αυξάνουμε πάντα όλο και περισσότερο τις αμυντικές δαπάνες», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μελανί Ζολί, στους δημοσιογράφους στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Η δημόσια «αποκατάσταση» του Πούτιν από τον Τραμπ, έχει ενοχλήσει τους συμμάχους των ΗΠΑ καθώς πιστεύουν ότι η απόφαση να αποκλείσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποδυνάμωσε το χέρι του Κιέβου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν καν αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.
Πέραν αυτού, η Ευρώπη και ο Καναδάς θορυβήθηκαν τον περασμένο μήνα όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες διχάστηκαν με τους Ευρωπαίους συμμάχους αρνούμενες να κατηγορήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία στις ψηφοφορίες για τρία ψηφίσματα του ΟΗΕ που ζητούσαν τον τερματισμό του πολέμου.

Ρούμπιο: «Για να είμαστε πραγματική συμμαχήα πρέπει οι εταίροι μας να αυξήσουν τις δαπάνες τους»
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιμένει ότι οι σύμμαχοί της πρέπει να πετύχουν το στόχο του 5% των δαπανών σε μια νύχτα, αλλά «πιστεύουμε ότι αυτό είναι το ποσό που πρέπει να δαπανήσουν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ τις απειλές που το ίδιο έχει εντοπίσει και διατυπώσει».
Ο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι πρόσθετες δαπάνες απαιτούνται για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων.
«Συμμετέχουμε στο ΝΑΤΟ σήμερα όσο ποτέ άλλοτε και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε. Αλλά πρέπει να είναι μια πραγματική συμμαχία. Και αυτό σημαίνει ότι οι εταίροι μας στη συμμαχία πρέπει να αυξήσουν τις δικές τους δυνατότητες», είπε.
Ερωτηθείς αν ότι οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν και στο στόχο του 5%, ο Ρούμπιο είπε: «Βέβαια. Οδεύουμε προς τα εκεί τώρα».

Mπαρό: «Να επενδύσουμε σε ευρωπαϊκούς και όχι αμερικανικούς εξοπλισμούς
Η Γαλλία έχει θέσει ως «στόχο το 3%-3,5% και ετοιμαζόμαστε να φτάσουμε το 3%-3,5%, που είναι περίπου το επίπεδο των αμερικανικών αμυντικών δαπανών», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό. Η Γαλλία εκτιμάται ότι δαπάνησε 2,06% πέρυσι.
Είπε ότι τα νέα κονδύλια θα πρέπει να δαπανηθούν σε ευρωπαϊκό και όχι σε αμερικανικό εξοπλισμό. Τα τελευταία χρόνια, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τοποθέτησαν περίπου τα δύο τρίτα των παραγγελιών εξοπλισμού τους σε αμερικανικές αμυντικές εταιρείες.
Μαρκ Ρούτε: Οι νέοι αμερικανικοί δασμοί δεν παραβιάζουν τις συνθήκες του ΝΑΤΟ
Ο κ. Ρούτε δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους για τους αμερικανικούς δασμούς.
Το άρθρο 2 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ ορίζει ότι οι σύμμαχοι «οφείλουν να επιδιώκουν να εξαλείψουν τις συγκρούσεις στις διεθνείς οικονομικές τους πολιτικές και να ενθαρρύνουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ οποιουδήποτε ή όλων τους».
Ερωτηθείς εάν οι δασμοί αποτελούν παραβίαση της συνθήκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε: «Όχι, δεν το νομίζω. Έχουμε δει στο παρελθόν πολλά παραδείγματα διαφορών απόψεων, μάχες για δασμούς. Αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν, χωρίς αυτό να αποτελεί παραβίαση του άρθρου 2».
Ερωτηθείς σχετικά με το πώς οι σύμμαχοι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους, εάν δεν έχουν πλέον δημοσιονομικό χώρο, ο Ρούτε δήλωσε: «δεν θα μιλήσω για αριθμούς, αλλά πρακτικά χρειαζόμαστε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές». Όπως είπε «πρέπει να δημιουργήσουμε τις δυνατότητες να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, να δημιουργήσουμε μεγαλύτερες αμυντικές δυνατότητες».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ Άιντε δήλωσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ εργάζονται για τον καθορισμό ενός νέου στόχου δαπανών, ο οποίος θα ανακοινωθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο.
Αλλά είπε ότι «το 5% είναι φυσικά πολύ περισσότερο από ό,τι δαπανούν οι ίδιες οι ΗΠΑ και είναι μια πολύ υψηλή φιλοδοξία και δεν είμαστε έτοιμοι να δεσμευτούμε σε έναν αριθμό αυτή τη στιγμή. Ακριβώς όπως είναι σημαντικό να ξοδεύουμε περισσότερα, είναι επίσης σημαντικό να ξοδεύουμε περισσότερα έξυπνα».
Πηγή: Αssociated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ