Η ομάδα των Ηνωμένων Εθνών που επισκέφθηκε την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν διαπίστωσε να έχουν σημειωθεί ζημιές σε πολιτικές υποδομές, όπως σε νοσοκομεία, σχολεία και σπίτια ή σε χώρους πολιτισμού και λατρείας, ανέφερε τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.
Οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ πήγαν στην πρωτεύουσα του Καραμπάχ, που οι Αρμένιοι αποκαλούν Στεπανακέρτ και οι Αζέροι Χανκέντι, λίγες ημέρες αφότου οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον θύλακα αυτόν, γεγονός που οδήγησε στην έξοδο τουλάχιστον 100.000 Αρμενίων.
«Οι συνάδελφοί μας έμειναν κατάπληκτοι με τον ξαφνικό τρόπο που οι ντόπιοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και την οδύνη που πρέπει να τους προκάλεσε αυτή η εμπειρία. Δεν κατέγραψαν κάποια αναφορά, είτε από τον τοπικό πληθυσμό είτε από άλλους, περί βίας σε βάρος πολιτών μετά την κατάπαυση του πυρός. Η ομάδα του ΟΗΕ δεν είδε καταστροφή γεωργικών υποδομών ή νεκρά ζώα», πρόσθεσε.
Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση, κάτι που το Μπακού διαψεύδει, επιμένοντας ότι οι Αρμένιοι του θύλακα είναι καλοδεχούμενοι και μπορούν να παραμείνουν στην περιοχή αυτή. Το Μπακού επιμένει επίσης ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί στην ίδια την Αρμενία. Νωρίτερα σήμερα η Αρμενία προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στο Αζερμπαϊτζάν για τη στρατιωτική επιχείρηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προειδοποιώντας ότι σύντομα θα εκδηλωθεί επίθεση και στην ίδια την Αρμενία, εκτός και αν η Δύση λάβει σθεναρά μέτρα.
Η αποστολή του ΟΗΕ είχε ως στόχο να αποτιμήσει την κατάσταση και να καταγράψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες τόσο εκείνων που έχουν παραμείνει στον θύλακα όσο και εκείνων που φεύγουν. Εκπρόσωποι της κοινότητας των Αρμενίων είπαν στα μέλη της αποστολής ότι στο Καραμπάχ έχουν απομείνει από 50 έως 1.000 Αρμένιοι.
Στο Στεπανακέρτ δεν υπήρχαν ανοιχτά καταστήματα. Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζονταν να επαναλειτουργήσουν ορισμένες υπηρεσίες υγείας και κοινής ωφέλειας, σημείωσε ο Ντουζαρίκ.
Συμβούλιο της Ευρώπης: Το Μπακού να σεβαστεί το δικαίωμα των Αρμενίων να επιστρέψουν στα σπίτια τους
Νωρίτερα σήμερα, το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να σεβαστεί το δικαίωμα εκείνων που έφυγαν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ να επιστρέψουν στα σπίτια τους «με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».
«Καλώ την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν να εγγυηθεί την ασφάλεια και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των Αρμενίων που παραμένουν στην περιοχή του Καραμπάχ, το δικαίωμά τους στην ίση μεταχείριση και στην προστασία απέναντι στη βία, τον εκφοβισμό και το μίσος» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς. «Οι ευάλωτες ομάδες, όπως οι τραυματίες ή όσοι χρειάζονται νοσηλεία, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και τα παιδιά, πρέπει να προστατευθούν ιδιαίτερα. Οι αρχές πρέπει να φροντίσουν ώστε τα δικαιώματα εκείνων που έφυγαν θα γίνουν πλήρως σεβαστά, όπως το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια», πρόσθεσε.
Η Μιγιάτοβιτς, που σκοπεύει να επισκεφθεί «σύντομα» την Αρμενία, αναφέρθηκε στην αποστολή του ΟΗΕ στην περιοχή χαρακτηρίζοντας «κρίσιμης σημασίας» την ελεύθερη πρόσβαση των διεθνών και ανθρωπιστικών αποστολών, «σε όλες τις ζώνες και όλα τα άτομα» που πλήττονται από την κρίση.
«Πόλη φάντασμα» η πρωτεύουσα Στεπανακέρτ
Ολοκληρώθηκε η έξοδος των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ με ελάχιστους πλέον να έχουν μείνει πίσω. Οι εικόνες από την άδεια πρωτεύουσα Στεπανακέρτ αποτυπώνει την ερήμωση του ορεινού θύλακα, καθώς περνά πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν.
Ο Αζέρος Πρόεδρος, μάλιστα, στη σκιά αυτής της μεγάλης φυγής που πυροδότησε η νίκη του Στρατού του, μίλησε για την έναρξη μιας περιόδου ειρήνης και συνεργασίας στον νότιο Καύκασο.
Προσπαθώντας να στοιβάξει όλο του το βιός σε ένα όχημα αφήνει πίσω τη γνώριμη ζωή του για ένα αβέβαιο μέλλον. Και ίσως είναι ο τελευταίος Αρμένιος που εγκαταλείπει το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο Σεργκέι αναφέρει: «Αφήσαμε στο Ν. Καραμπάχ, τα σπίτια μας… όλη μας τη ζωή. Ίσως είμαι ο τελευταίος
Αρμένιος (που φεύγει).
Όπως τονίζει μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού: «Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει φύγει. Τα νοσοκομεία είναι άδεια. Η πρωταρχική μας έννοια είναι η φροντίδα των ευάλωτων και η βοήθεια προς τους τραυματίες».
Περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και διέφυγαν προς την Αρμενία υπό τον φόβο αντιποίνων, με τον ορεινό θύλακα να έχει περάσει υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν.
Την ώρα που Αζέροι κατεβάζουν και σκίζουν με μένος την Αρμένικη σημαία, το Eρεβάν καταγγέλλει το Μπακού για αιματηρή επίθεση στη μεθόριο, κάτι το οποίο η άλλη πλευρά διαψεύδει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, ΕΡΤ