Νέα αναβολή στο Brexit προτίθεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, όπως ανακοίνωσε η ίδια μετά τη μαραθώνια, επτάωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η Βρετανίδα πρωθυπουργός κάλεσε τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε συνομιλίες ώστε «να προσπαθήσουμε να βρούμε από κοινού μια λύση» για να την προτείνουν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.
«Μπορούμε και πρέπει να βρούμε μια συμβιβαστική λύση», τόνισε η Μέι, υπογραμμίζοντας ότι θέλει μια νέα σύντομη παράταση το πολύ μέχρι τις 22 Μαΐου, ώστε η Μ.Βρετανία να μην χρειαστεί να λάβει μέρος στις Ευρωεκλογές.
Η ίδια, όμως, επανέλαβε πως το σχέδιο της, το οποίο απορρίφθηκε τρεις φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο, θα παραμένει μέρος της συμφωνίας.
Σε δήλωσή της από την Downing Street, η Μέι τόνισε πως επιθυμεί να συμφωνήσει ένα νέο σχέδιο με τον Κόρμπιν και να το θέσει σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο πριν από τις 10 Απριλίου - όταν η ΕΕ θα πραγματοποιήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit.
Αν δεν συμφωνήσουν σε μια κοινή λύση, πρότεινε να δώσουν στους βουλευτές κάποιες επιλογές «για να καθορίσουν ποια πορεία θα ακολουθήσουν».
Η πρωθυπουργός της χώρας είπε μεταξύ άλλων: «Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για όλους. Οι εντάσεις είναι υψηλές σε όλες τις πλευρές της υπόθεσης, αλλά μπορούμε και πρέπει να βρούμε τους συμβιβασμούς, οι οποίοι θα φέρον εις πέρας αυτό που ψήφισε ο βρετανός λαός»
«Αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή στην ιστορία των νησιών μας και απαιτεί την εθνική ενότητα για την επίτευξη του εθνικού συμφέροντος» συμπλήρωσε.
Μετά τη δήλωση της, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, συνέστησε υπομονή.
Διχασμένοι οι υπουργοί της Μέι
Δεκατέσσερις υπουργοί τάχθηκαν κατά της αναβολής του Brexit για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη της εφημερίδας The Times, Σαμ Κόουτς.
Eνας συντάκτης της εφημερίδας The Sun ανέφερε πάντως ότι παρά τις διαφωνίες «κανείς δεν απείλησε με παραίτηση» κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Sky, στην ψηφοφορία που διεξήχθη μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, 10 υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της μακράς αναβολής, 14 ήθελαν ένα Brexit χωρίς συμφωνία ή μια σύντομη αναβολή και 2 δεν εξέφρασαν άποψη.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και υπέρμαχος του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να καθυστερήσει την αποχώρηση και να ξεκινήσει συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα θα παραδώσει την εξουσία στην Ευρωπαϊκή Eνωση.
«Τώρα φαίνεται πάρα πολύ πιθανό η βρετανική εμπορική πολιτική και οι νομοθετικές εξουσίες να παραδοθούν στις Βρυξέλλες – χωρις να έχει λόγο το Ηνωμένο Βασίλειο», έγραψε στο Twitter.
«Oπως έχουν τα πράγματα, είμαστε τώρα αντιμέτωποι με τη γελοία πιθανότητα να αναγκαστούμε να συμμετάσχουμε στις ευρωεκλογές, τρία χρόνια αφού φύγαμε από την ΕΕ και έχοντας συμφωνήσει σε όρους αποχώρησης που δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτά που υποσχεθήκαμε στον λαό όταν ψήφισαν» υπέρ του Brexit στο δημόψηφισμα, πρόσθεσε.
Μιλώντας στο Sky News εξάλλου, ο Τζόνσον είπε ότι το Brexit έχει πλέον γίνει «μαλακό σε σημείο διάλυσης» και δήλωσε βαθύτατα απογοητευμένος από τις αποφάσεις της Μέι. Η χώρα είναι πιθανόν να παραμείνει σε μια τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε.
«Νομίζω ότι είναι πολύ απογοητευτικό που η διαδικασία του Brexit έχει τώρα ανατεθεί στον Τζέρεμι Κόρμπιν και το Εργατικό κόμμα και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα σχεδόν σίγουρα, αν περάσει η άποψη του Κόρμπιν, θα είναι να παραμείνουμε στην τελωνειακή ένωση», είπε.
Σηκώνει το γάντι ο Κόρμπιν
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως αναγνωρίζει την «ευθύνη» του να συναντηθεί με την Μέι, μετά την πρότασή της να τον συμπεριλάβει στις συνομιλίες για το Brexit.
«Αναγνωρίζουμε ότι έχει κάνει μια κίνηση, αναγνωρίζω την ευθύνη μου να εκπροσωπήσω τους ανθρώπους που υποστήριξαν το Εργατικό Κόμμα στις τελευταίες εκλογές και τους ανθρώπους που δεν υποστήριξαν τους Εργατικούς αλλά παρ ’όλα αυτά θέλουν βεβαιότητα και ασφάλεια για το δικό τους μέλλον και σε αυτή την βάση θα την συναντήσουμε και θα έχουμε αυτές τις συζητήσεις» δήλωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Κόρμπιν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να θέσει καμιά προϋπόθεση πριν από τις συναντήσεις του με Μέι, αλλά ότι η κατευθυντήρια αρχή του θα είναι να «αποφύγει τους κινδύνους μιας εξόδου» από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Πρόσθεσε ότι οι Εργατικοί θα ”διατηρήσουν την εφεδρική επιλογή να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει εθνικές εκλογές εάν ήταν επιτυχής.
Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν είναι τόσο σημαντικό εάν θα γίνουν Ευρωεκλογές στη Μεγάλη Βρετανία, όσο το έαν θα γίνει τελικά Brexit δίχως deal.
«Ωστόσο, οι άνθρωποι ψήφισαν στο δημοψήφισμα το 2016, αν θα παραμείνουν ή θα φύγουν (σ.σ από την ΕΕ), δεν ψήφισαν για χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, δεν ψήφισαν να χάσουν τη δουλειά τους», δήλωσε. «Και στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά περισσότερα που ενώνουν ανθρώπους και από τις δύο πλευρές για το είδος της κοινωνίας που μπορούμε να είμαστε από αυτά που τους χωρίζουν» πρόσθεσε.
Προβληματισμός και αμφιβολίες
Η Τερέζα Μέι πρέπει να επιβεβαιώσει την αλλαγή στη στρατηγική της για το Brexit με πράξεις, όμως εάν κατευθύνεται προς ένα ηπιότερο Brexit, αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο, δήλωσε ο σημαίνων βουλευτής των Εργατικών, Χίλαρι Μπεν.
«Εάν αυτή είναι μια πρώτη ένδειξη περί αλλαγής (στρατηγικής), αυτό είναι φυσικά σημαντικό, όμως εάν απλά πρόκειται για την ίδια παλιά ιστορία, τότε δεν είναι» ανέφερε ο Μπεν στο BBC, ενώ πρόσθεσε ότι εάν αυτό σημαίνει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός οδεύει προς ένα ηπιότερο Brexit «φυσικά θα το καλωσόριζα».
Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε ότι η πρόταση της Τερέζας Μέι να ζητήσει «όσο το δυνατόν συντομότερη» παράταση συνιστά μια πιθανή παγίδα.
Σύμφωνα με την ίδια, εάν οι βουλευτές συμφωνήσουν στην παράταση και να μην συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα είτε να αποδεχθούν τη συμφωνία διαζυγίου της πρωθυπουργού ή να εγκαταλείψουν την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
«Το κοινοβούλιο πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικό για το ενδεχόμενο παγίδας» έγραψε η Στέρτζον στο Twitter. «Ο λογικός δρόμος προς τα εμπρός, και νομίζω ότι μια πρωθυπουργός θα τον ακολουθούσε εάν επρόκειτο για μια σοβαρή προσπάθεια να οικοδομήσει τη συναίνεση, είναι να συμφωνήσει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, να επιδιώξει μεγαλύτερη παράταση και να επιτρέψει την επιλογή της ψήφου των πολιτών για όσα συμφωνήσει το Κοινοβούλιο».
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και οι πρώτες αντιδράσεις κομμάτων και βουλευτών σε ότι αφορά την επιτυχή έκβαση του σχεδίου που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο θέμα του Brexit, ήταν σκεπτικά έως επικριτικά.
Κυρίως εξέφρασαν αμφιβολίες για την δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αντιπολίτευσης, και αναρωτιούνταν πως ήταν δυνατό να προκύψει ένα τόσο φτωχό σχέδιο μετά από σχεδόν οχτώ ώρες συνεδρίασης στο υπουργικό συμβούλιο. Κάποιοι χαρακτήρισαν θετική την κίνηση της πρωθυπουργού ή τουλάχιστον ότι κατάλαβε πως στην διαδικασία του Brexit θα πρέπει να αφήσει τις κόκκινες γραμμές της και να συμπεριλάβει την γνώμη όλου του κοινοβουλίου.
Η επικεφαλής του Ουαλικού Plaid στο κοινοβούλιο, Λιζ Ρόμπερτς, σχολίασε ότι η πρωθυπουργός καλεί τον Κόρμπιν να συνεργαστούν σε μία άσκοπη μικρή παράταση και ότι αυτό θα θέσει σε δοκιμασία τα διαπιστευτήρια των Εργατικών για δημοψήφισμα.
Περισσότερο επικριτικός ήταν ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κέιμπλ, που επανέλαβε ότι το Brexit - είτε κόκκινο ή μπλε - θα είναι καταστροφικό για την χώρα και ότι η πρωθυπουργός τελικά αποδέχτηκε ότι δεν μπορεί να βρει υποστήριξη στην συμφωνία της, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αναγνωρίζει τον Τζέρεμι Κόρμπιν ως υποστηρικτή για το Brexit. Ο μόνος δρόμος, λέει, είναι το δημοψήφισμα και η παραμονή στην ΕΕ.
Ο πρώην βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, που παραιτήθηκε χθες μετά την αποτυχία της Βουλής να βρει μία πλειοψηφία σε εναλλακτική πρόταση, Νικ Μπολς, ο οποίος έχει επικρίνει την πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για την στάση τους στο θέμα του Brexit, καλωσόρισε την ανακοίνωση της Μέι, λέγοντας ότι είναι σωστή η προσέγγιση και «καλύτερα αργά παρά ποτέ».
Αιχμές απο Γαλλία-Γερμανία
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας ζήτησαν περισσότερη σαφήνεια από το Λονδίνο, μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Βρτανίας Τερέζα Μέι ότι θα ζητήσει νέα αναβολή στο Brexit.
«Μπαίνω στον πειρασμό να πω, ενημερώστε μας αν αλλάξει κάτι», σχολίασε ο Γάλλος υπουργός Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. «Τρία χρόνια μετά την απόφασή τους, οι Βρετανοί πρέπει να παρουσιάσουν μια σαφή γραμμή επειδή σε διαφορετική περίπτωση, δυστυχώς, τις επόμενες ημέρες θα συμβεί ένα σκληρό Brexit», πρόσθεσε.
Ο Μάας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το αίτημα της Βρετανίας για νέα αναβολή, όμως προέτρεψε το Λονδίνο να κινηθεί ταχέως: «Είναι περασμένα μεσάνυχτα, θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό και στο Λονδίνο», δήλωσε χαρακτηριστικά.