Νέα έκκληση ΟΗΕ για διεθνή επέμβαση στην Αϊτή

«Ανάπτυξη διεθνούς εξειδικευμένης δύναμης υποστήριξης».
Ricardo Arduengo via Reuters

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνε την Παρασκευή εκ νέου έκκληση η διεθνής κοινότητα να εξετάσει «επειγόντως την ανάπτυξη διεθνούς εξειδικευμένης δύναμης υποστήριξης» στην Αϊτή, όπου οι συμμορίες δημιουργούν «εφιαλτικές» συνθήκες για τους κατοίκους.

«Η αστυνομία της Αϊτής έχει ανάγκη άμεση διεθνή υποστήριξη», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πορτ-ο-Πρενς ο Φόλκερ Τουρκ, καλώντας «τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει επειγόντως την ανάπτυξη διεθνούς εξειδικευμένης δύναμης υποστήριξης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

Ολοκληρώνοντας διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα της Καραϊβικής, το στέλεχος του ΟΗΕ υπογράμμισε την ακραία βία των συμμοριών και τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Αϊτινών.

«Ο κόσμος υφίσταται διωγμό και κατατρομοκρατείται από τις συμμορίες εγκληματιών επί μήνες χωρίς το κράτος να μπορεί να βάλει τέλος» σε αυτή την κατάσταση. «Αυτό μπορεί να περιγραφεί μόνο ως πραγματικός εφιάλτης», τόνισε εξάλλου σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στη Γενεύη ο Φόλκερ Τουρκ, κάνοντας λόγο για τη χρήση από συμμορίες «ελεύθερων σκοπευτών, οι οποίοι πυροβολούν αδιακρίτως όποιον μπαίνει στο οπτικό τους πεδίο».

Ο Αυστριακός δικηγόρος στηλίτευσε, στις δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της αϊτινής πρωτεύουσας, το γεγονός ότι «πάνω από 500.000 παιδιά ζουν σε συνοικίες που ελέγχονται από τις συμμορίες», άρα αδυνατούν να έχουν «πρόσβαση στην παιδεία», υπενθυμίζοντας ακόμη πως από την αρχή της χρονιάς «έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 18 αστυνομικοί εξαιτίας της βίας των συμμοριών».

Μόνο στη συνοικία Μπρούκλιν, στη Σιτέ Σολέιγ, πάμφτωχη, πυκνοκατοικημένη κοινότητα στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, στις συμμορίες αποδόθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2022 τουλάχιστον 263 φόνοι και τουλάχιστον 57 ομαδικοί βιασμοί γυναικών και κοριτσιών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν χθες τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι συμμορίες, που ελέγχουν πάνω από τη μισή επικράτεια της Αϊτής, διαπράττουν καθημερινά απαγωγές πολιτών και απαιτούν δεκάδες, ως ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από τους συγγενείς ως λύτρα για τα θύματά τους, πολλά από τα οποία υφίστανται σεξουαλικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους.

Τον Οκτώβριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετέφερε την έκκληση για βοήθεια που απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Αϊτής Αριέλ Ανρί, ζητώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναπτύξει πολυεθνική, οπλισμένη δύναμη ειδικού σκοπού, για να βοηθήσει την αστυνομία.

Δεν υπήρξε αποτέλεσμα έκτοτε: αν και κάποιες χώρες άφησαν να εννοηθεί ότι θα ήταν διατεθειμένες να συμμετάσχουν, καμιά δεν φάνηκε να έχει πρόθεση να αναλάβει πρωτοβουλία και να τεθεί επικεφαλής της. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά, στις οποίες στράφηκαν τα περισσότερα βλέμματα, μοιάζουν πολύ επιφυλακτικές.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Αϊτή, ο κ. Τουρκ επέκρινε επίσης χθες τους μαζικούς επαναπατρισμούς αϊτινών μεταναστών και χαρακτήρισε «ταπεινωτική» τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται σε πολλούς από αυτούς.

«Οι πολλαπλές κρίσεις» που εξωθούν πολλούς κατοίκους να εγκαταλείπουν τη χώρα «δεν επιτρέπουν ασφαλή, αξιοπρεπή και βιώσιμη επιστροφή των Αϊτινών στην Αϊτή», είπε. Κι όμως, πρόσθεσε, «176.777 αϊτινοί μετανάστες επαναπατρίστηκαν την περασμένη χρονιά».

«Επιτρέψτε μου να το υπογραμμίσω εκ νέου: το διεθνές δίκαιο (...) απαγορεύει τις επαναπροωθήσεις και τις μαζικές απελάσεις χωρίς εκτίμηση κατά περίπτωση των αναγκών για διεθνή προστασία πριν από την επιστροφή» στη χώρα καταγωγής, επέμεινε ο Φόλκερ Τουρκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Δημοφιλή