H λαχταριστή τροφή που καταναλώνουμε κάθε μέρα κι εκτοξεύει τον κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου

Τι αναφέρει νέα έρευνα.
Εχει μεγάλη σημασία το γενικό διατροφικό μας πλάνο στην περίπτωση του καρκίνου του παχέως εντέρου.
SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images
Εχει μεγάλη σημασία το γενικό διατροφικό μας πλάνο στην περίπτωση του καρκίνου του παχέως εντέρου.

Καθώς τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου εξακολουθούν να αυξάνονται, ιδίως σε άτομα ηλικίας 60 ετών και κάτω, οι ερευνητές κάνουν ό,τι μπορούν για να μας βοηθήσουν να περιορίσουμε τον προσωπικό κίνδυνο. Πώς; Προσδιορίζοντας τα αίτια της αύξησης των θυμάτων της νόσου.

«Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό, μέσω της πληθυσμιακής έρευνας, ότι οι άνθρωποι που τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες επεξεργασμένων κρεάτων, ειδικά κόκκινου κρέατος, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς και άλλων μορφών καρκίνου», προειδοποιεί ο Δρ Νιλ Λίνγκαρ, ογκολόγος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center, στη Νέα Υόρκη.

Kαι πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στην κλινική του Κλίβελαντ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό NPJ Precision Oncology, πηγαίνουν αυτά τα δεδομένα ένα βήμα παραπέρα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μεταβολίτες που διαχέονται στο σώμα από τη διάσπαση τροφών όπως το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας, συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, ακόμα και σε νεότερους ενήλικες.

«Αυτή η μελέτη ήρθε να ρίξει ακόμα περισσότερο φως στα δεδομένα από τις προηγούμενες έρευνες. Και για να το πετύχει, χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να αναλύσει τη σχέση μεταξύ των μεταβολιτών του κρέατος και των μικροβιωμάτων του εντέρου μας. Έτσι προέκυψε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου», εξηγεί ο δρ Mέιν Αμπντελάριμ, επικεφαλής του τμήματος ογκολογίας στο Houston Methodist Neal Cancer Center.

Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, για την ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν τόσο από τους νεότερους όσο και από τους ηλικιωμένους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νεότεροι είχαν υψηλότερες ποσότητες μεταβολιτών από κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας στο αίμα τους, σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους που έπασχαν από τη συγκεκριμένη νόσο.

Δηλαδή πρέπει να το κόψουμε μαχαίρι;

Η απάντηση είναι όχι. Μπορούμε να τρώμε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας πού και πού. Απλά θα πρέπει να το περιορίσουμε.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, προτείνει εάν τρώμε κόκκινο κρέας, να το περιορίσουμε σε λιγότερες από τρεις μερίδες την εβδομάδα. Και κάθε μερίδα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 100 με 150 γραμμάρια. Κόκκινο είναι το κρέας που ωμό έχει το χαρακτηριστικό ερυθρό χρώμα, όπως το βόειο και πρόβειο κρέας, το αρνί, το ελάφι, το κατσίκι, το χοιρινό και το μοσχάρι.

Το Ινστιτούτο επίσης προτείνει, όταν πρόκειται για επεξεργασμένο κρέας, να το αποφεύγουμε εντελώς ή να τρώμε μια πολύ μικρή ποσότητα. Παραδείγματα επεξεργασμένου κρέατος είναι το λουκάνικο, το μπέικον και το κρέας ντελικατέσεν.

Το λουκάνικο κοτόπουλου και το λουκάνικο γαλοπούλας είναι επεξεργασμένα λευκά κρέατα, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο επικίνδυνα από το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας. Ωστόσο, εξακολουθούν να περιέχουν ανθυγιεινά πρόσθετα και ως εκ τούτου, είναι πιο βλαβερά από το στήθος κοτόπουλου ή το στήθος γαλοπούλας.

Το ζουμί

To να απολαμβάνουμε ένα μπέργκερ μια φορά στο τόσο, δεν θα εκτοξεύσει αυτόματα τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Είναι το γενικό διατροφικό μας πλάνο που καθορίζει την κατάσταση της υγείας μας. Σε ξεχωριστές περιστάσεις, όπως μια γιορτή, τα γενέθλια ή οι διακοπές μπορούμε να το ρίξουμε λιγάκι έξω, αφού το σώμα μας είναι «εξοπλισμένο» για να χειρίζεται περιορισμένες περιόδους «ένοχων» απολαύσεων.

Ωστόσο, στην καθημερινότητά μας, έχει σημασία να παραμένουμε συνεπείς σε ένα υγιεινό διατροφολόγιο, πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Άλλωστε, η νέα έρευνα αποδεικνύει ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Το ίδιο και η τακτική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ.