Οι άνθρωποι που επιβιώνουν από έντονες λοιμώξεις από Covid θα μπορούσαν να υποστούν εγκεφαλική βλάβη συγκρίσιμη με τη γήρανση 20 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη που προξενεί ανησυχία.
Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθείται τώρα η στρατηγική της κυβέρνησης «Living With Covid», αυτό δεν σημαίνει ότι η ασθένεια έχει εξαφανιστεί – περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί την τελευταία εβδομάδα.
Το Statista.com εκτιμά ότι 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από Covid μακράς διάρκειας από τον Ιανουάριο του 2022.
Και οι επιστήμονες ανακάλυψαν τώρα ότι για όσους είχαν σοβαρή λοίμωξη, υπάρχει πιθανότητα η γνωστική τους ανάκαμψη να είναι σταδιακή. Είναι επίσης πιθανό να έχουν επηρεαστεί (ως προς το παραπάνω) και άτομα με ηπιότερες λοιμώξεις.
Πώς θα μπορούσε να επηρεαστεί το IQ μας;
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Imperial College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι σοβαρές λοιμώξεις θα μπορούσαν να βλάψουν τη γνωστική μας λειτουργία με τον ίδιο τρόπο που ο εγκέφαλός μας γερνά φυσικά μεταξύ 50 και 70 ετών.
Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν περίπου 10 βαθμούς IQ από τη θανατηφόρα ασθένεια εάν η Covid παραμείνει ανιχνεύσιμη στο σύστημά μας περισσότερο από έξι μήνες μετά την αρχική ασθένεια.
Η έρευνα των επιστημόνων υποδεικνύει ότι αυτές οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και άτομα που είχαν μόνο ήπιες περιπτώσεις Covid.
Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από 46 άτομα που έλαβαν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη για Covid στο Νοσοκομείο Addenbrooke του Κέιμπριτζ.
Τα αποτελέσματά τους από διάφορα γνωστικά τεστ που διενεργήθηκαν σε διάστημα έξι μηνών αφ′ ότου προσβλήθηκαν από οξεία ασθένεια Covid συγκρίθηκαν στη συνέχεια με μια ομάδα ελέγχου.
Όσοι είχαν βιώσει πιο σοβαρές λοιμώξεις βρέθηκε ότι ήταν λιγότερο ακριβείς και ανταποκρίθηκαν με πιο αργό τρόπο στις δοκιμές...
Ωστόσο, ο αντίκτυπος στη γνωστική λειτουργία μπορεί να γίνει αισθητός και από εκείνους που είχαν πιο ήπιες λοιμώξεις.
Οι επιστήμονες εξήγησαν: «Συγκρίνοντας τους ασθενείς με 66.008 μέλη του ευρύτερου κοινού, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το μέγεθος της γνωστικής απώλειας είναι κατά μέσο όρο παρόμοιο με αυτό που υφιστάμεθα 20 χρόνια μεγαλώνοντας, και συγκεκριμένα σε ηλικία μεταξύ 50 και 70 ετών, και ότι αυτό ισοδυναμεί με απώλεια 10 πόντων IQ»
Ποια σημάδια συνέδεσαν οι επιστήμονες με το συγκεκριμένο πρόβλημα;
Κούραση
«Ομίχλη» εγκεφάλου
Προβλήματα στην ανάκληση λέξεων
Διαταραχές ύπνου
Ανησυχία
PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες)
Οι μνήμες, οι δεξιότητες προσοχής και οι συλλογιστικές τους ικανότητες προσβλήθηκαν, καθώς και οι δεξιότητές τους στην επίλυση προβλημάτων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πιο αργές ικανότητες επεξεργασίας μπορούν να συνδεθούν με τη μειωμένη κατανάλωση γλυκόζης στον εγκέφαλο στο τμήμα του νου που είναι υπεύθυνο για την επίλυση προβλημάτων και τη μνήμη εργασίας
Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον;
Ο καθηγητής Ντέιβιντ Μένον, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε: «Η γνωστική εξασθένηση είναι κοινή σε ένα ευρύ φάσμα νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, ακόμη και της γήρανσης ρουτίνας, αλλά τα πρότυπα που είδαμε - με το γνωστικό ”δακτυλικό αποτύπωμα” της Covid – ήταν διαφορετικά».
Ωστόσο, υπήρχαν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να είναι προσωρινό. Ο καθηγητής Μένον πρόσθεσε: «Παρακολουθήσαμε ορισμένους ασθενείς έως και 10 μήνες μετά την οξεία λοίμωξή τους, έτσι μπορέσαμε να δούμε μια πολύ αργή βελτίωση.
Αν και αυτό δεν ήταν στατιστικά σημαντικό, τουλάχιστον οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι πολύ πιθανό κάποια από αυτά τα άτομα να μην αναρρώσουν ποτέ πλήρως».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι περίπου 400.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να επηρεαστούν αυτή τη στιγμή.
Κι αυτή δεν είναι η μόνη μελέτη στο είδος της
Αυτό το συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων χρησιμοποιεί ένα σχετικά μικρό μέγεθος δείγματος μόλις 46 ατόμων.
Ωστόσο, μια άλλη μελέτη του 2021 από την Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη διαπίστωσε επίσης ότι οι ασθενείς εξακολουθούσαν να υποφέρουν από γνωστική εξασθένηση περισσότερο από επτά μήνες μετά τη διάγνωση. Μελετήθηκαν 740 άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό προβλημάτων μνήμης.
Τα άτομα ανέφεραν μακροχρόνια συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων γνωστικών προβλημάτων (συχνά ονομάζονται εγκεφαλική ομίχλη) για περισσότερους από τρεις μήνες μετά από θετικό τεστ...
Έρευνα από τον Μάρτιο – που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature – διαπίστωσε επίσης ότι η Covid συρρικνώνει ελαφρώς τον ανθρώπινο εγκέφαλο ακόμα και μετά από μια ήπια μόλυνση. Διαπιστώθηκε ότι το συνολικό μέγεθος του εγκεφάλου σε 401 συμμετέχοντες που είχαν Covid παρουσίασε συρρίκνωση μεταξύ 0,2 και 2% μήνες μετά τη μόλυνση.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να διακρίνουν εάν οι αλλαγές ήταν αναστρέψιμες ή τι αντίκτυπο είχε αυτό στους ασθενείς.