Πρόσφατες μελέτες για την άνοια έχουν υποδείξει ότι η σωστή διατροφή μεταξύ 48 και 70 ετών μπορεί να είναι πιο ευεργετική για όσους επιδιώκουν να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου τους - αν και όσο περισσότερο διάστημα η διατροφή μας είναι υγιεινή, τόσο το καλύτερο.
Αλλά τι ακριβώς συνιστά υγιεινή διατροφή για τον εγκέφαλο;
Η Alzheimer’s Society UK συνιστά μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και ψάρια, καθώς συμβουλεύει ότι «η δια βίου προσέγγιση της καλής υγείας είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας».
Έχουμε ξαναγράψει στη HuffPost UK για το πώς ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα με μειωμένο κίνδυνο άνοιας.
Και τώρα, μελέτη απέδειξε ότι οι ενώσεις που βρίσκονται σε ένα κοινό βότανο μπορεί επίσης να είναι σε θέση να καταπολεμήσουν την υπάρχουσα άνοια.
Το δενδρολίβανο φάνηκε να βοηθάει τα άτομα με την πάθηση
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antioxidants διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ ενός παραγώγου του καρνοσικού οξέος, που υπάρχει σε βότανα όπως το δενδρολίβανο, και της απομάκρυνσης πρωτεϊνών που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ σε ποντίκια.
Το καρνοσικό οξύ έχει συνδεθεί με «νευροπροστατευτικές» (εγκεφαλικές και θεραπευτικές) ιδιότητες σε προηγούμενες μελέτες και είναι επίσης γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του επιδράσεις...
Οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με αυτή την έρευνα δημιούργησαν μια συνθετική έκδοση του οξέος που ονομάζεται diAcCA.
Όταν οι επιστήμονες δοκίμασαν το diAcCA σε ποντίκια με πλάκες αμυλοειδούς που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, οι επιβλαβείς πρωτεΐνες μειώθηκαν χωρίς να παρατηρηθούν αρνητικές παρενέργειες.
Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο νευρολόγος δρ Στούαρτ Λίπτον, δήλωσε: «Καταπολεμώντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες με αυτή την ένωση diAcCA, αυξήσαμε στην πραγματικότητα τον αριθμό των συνάψεων στον εγκέφαλο. Καταγράψαμε επίσης άλλες πρωτεΐνες, όπως η φωσφορυλιωμένη tau και το αμυλοειδές βήτα, οι οποίες πιστεύεται ότι πυροδοτούν τη νόσο Αλτσχάιμερ και χρησιμεύουν ως βιοδείκτες της διαδικασίας της νόσου».
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης πρόσθεσε: «Κάναμε πολλές διαφορετικές δοκιμασίες μνήμης και όλες βελτιώθηκαν με το φάρμακο. Και δεν επιβράδυνε απλώς την πτώση, αλλά βελτίωσε ουσιαστικά την (επιστροφή) στο φυσιολογικό».
Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση δενδρολίβανου θα θεραπεύσει το Αλτσχάιμερ;
Απολύτως όχι. Η μελέτη αυτή όχι μόνο έγινε σε ποντίκια, αλλά χρησιμοποίησε μια εκδοχή του οξέος που υπάρχει σε βότανα όπως το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο - δεν πρότεινε ποτέ ότι η κατανάλωση δεντρολίβανου από μόνη της θα κάνει ο,τιδήποτε.
Επίσης, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη δόση του καρνοσικού οξέος στο δενδρολίβανο, και ακόμη και το diAcCA, το οποίο είναι πολύ πιο προβλέψιμο, θα χρειαστεί χρόνια δοκιμών και δοκιμών προτού καν θεωρηθεί ως βιώσιμη θεραπεία.
Παρόλα αυτά, ο δρ Λίπτον αναφέρει ότι βλέπει μεγάλες δυνατότητες για το diAcCA μαζί με άλλα φάρμακα για τη νόσο του Alzheimer.
Όχι μόνο θα μπορούσε μια μέρα να ενισχύσει τα αποτελέσματά τους, όπως ανέφερε, αλλά «θα μπορούσε να κάνει τις υπάρχουσες θεραπείες αντισωμάτων αμυλοειδούς να λειτουργούν καλύτερα, αφαιρώντας ή περιορίζοντας και τις παρενέργειές τους».