Νέα έρευνα: Το απλούστατο πράγμα που μας δίνει περισσότερη ευτυχία κι από έναν πολύ υψηλό μισθό

Μπορούμε να το κάνουμε άκοπα, ανέξοδα και με πολλούς πιθανούς τρόπους. Ας δούμε τι είναι αυτό.
RealPeopleGroup via Getty Images

Ο σύγχρονος κόσμος μας φαίνεται πολλές φορές παγερός και απόμακρος. Κι όμως αν είμαστε ανοιχτοί και τον δούμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία, υπάρχει γύρω μας πολλή καλοσύνη. Τόση, που υπόσχεται να μας φέρει περισσότερη χαρά ακόμα κι από μια αύξηση στον μισθό μας, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, είναι μια ετήσια ανάλυση για την ευτυχία και την ευημερία σε διεθνές επίπεδο και γίνεται σε συνεργασία με την Gallup, το Ερευνητικό Κέντρο Ευημερίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η φετινή έκθεση έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στις πράξεις καλοσύνης, οι οποίες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες:

  1. Δωρεές χρημάτων

  2. Εθελοντισμός

  3. Μια καλή πράξη για έναν άγνωστο άνθρωπο

Με βάση τα δεδομένα, το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έκανε τουλάχιστον μια καλή πράξη τον τελευταίο μήνα, ποσοστό που είναι πραγματικά υψηλό, σύμφωνα με τον δρ. Φέλιξ Τσένγκ, συν-συγγραφέα της έκθεσης και επίκουρο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

«Είναι ωραίο να γνωρίζουμε ότι παρά τις διεθνείς δυσμένειες σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, οι άνθρωποι εξακολουθούμε να επιδιδόμαστε σε ευγενικές και γενναιόδωρες πράξεις», συμπληρώνει η δρ Λάνα Άλκιν, καθηγήτρια κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στη Βρετανική Κολομβία και συντάκτρια της Έκθεσης.

Όμως ποιος ο λόγος να κάνουμε πράξεις γενναιοδωρίας;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το να κάνουμε καλές πράξεις βοηθά τόσο τον αποδέκτη της ευγένειάς μας, όσο και εμάς που κάνουμε την γενναιόδωρη κίνηση. Γιατί αμφότεροι μετά από μια έκρηξη γενναιοδωρίας νιώθουμε ευτυχείς και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο ως ένα ασφαλές μέρος. Κι αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες μας γεμίζει περισσότερο από έναν παχυλό μισθό ή ένα χαρτζιλίκι που θα το ξοδέψουμε για εμάς και μόνο.

Κι αυτό το διαπίστωσε ένα πείραμα με δείγμα φοιτητές από μια Πανεπιστημιούπολη. Στους φοιτητές δόθηκε ένα μικρό ποσό και τους ζητήθηκε να το ξοδέψουν για τον εαυτό τους ή για κάποιον άλλο. Στη συνέχεια αξιολογήθηκαν οι άμεσες συναισθηματικές αντιδράσεις των ανθρώπων. Και σε γενικές γραμμές διαπιστώθηκε πως όσοι δαπάνησαν το ποσό για κάποιον που το είχε ανάγκη, δήλωναν περισσότερο ευγνώμονες και χαρούμενοι σε σύγκριση με τα άτομα που ξόδεψαν τα χρήματα για τον εαυτό τους. Και το μοτίβο αυτό ήταν παρόμοιο όχι μόνο σε ευρωπαϊκές, αλλά και σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Ουγκάντα και η Ινδία.

Πώς θα κάνουμε περισσότερες καλές πράξεις

Καλή πράξη δεν σημαίνει σώνει και ντε πως διαθέτουμε χρήματα. Μια πράξη καλοσύνης περιλαμβάνει το να κάνουμε ένα σύντομο τηλεφώνημα σε κάποιον φίλο που ξέρουμε ότι περνάει δύσκολα. Ή να πούμε μια καλή κουβέντα σε έναν συνάδελφο. Είτε για την εμφάνιση, είτε για το στυλ του είτε για μια εργασιακή αποστολή την οποία έφερε εις πέρας.

Από εκεί και ύστερα, την ανάγκη μας έχουν και τα αδέσποτα ζώα, τα οποία δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από μια μικρή μερίδα τροφής και λίγο νεράκι.

Σε ό,τι αφορά τους γείτονές μας ή τους απλούς περαστικούς, αν τους δούμε να ζορίζονται με τα ψώνια τους, μπορούμε να τους προτείνουμε να βοηθήσουμε στο κουβάλημα. Ή αν δεν έχουν αυτοκίνητο και τους πετύχουμε να περπατούν για το σπίτι, να τους κάνουμε λίγο χώρο και να πάμε μαζί στην πολυκατοικία. Γενικότερα οι αφορμές να βοηθήσουμε είναι ατελείωτες. Κι αν έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά όλο και κάποια καλή ευκαιρία θα παρουσιαστεί.

Και λέμε ευκαιρία γιατί στο τέλος, η καλοσύνη μας, θα γυρίσει σε εμάς, εκτοξεύοντας τις ενδορφίνες μας και κάνοντάς μας να νιώθουμε χρήσιμοι, ανακουφισμένοι, γεμάτοι αυτοπεποίθηση. Και δεν είναι εγωιστικό μέσα από τις πράξεις καλοσύνης να προσδοκούμε και εμείς ένα μερίδιο στη χαρά. Είναι απλώς ανθρώπινο.

(Με πληροφορίες από CNN).