Νέα καθίσματα, νέα ζωή σε δυο ιστορικές κινηματογραφικές αίθουσες της Θεσσαλονίκης

Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας σε νέα εποχή.
Στιγμιότυπο από τη νέα αίθουσα του Ολύμπιον
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Στιγμιότυπο από τη νέα αίθουσα του Ολύμπιον

Τα κλασικά αγαπημένα βελούδινα καθίσματα στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας ολοκλήρωσαν φέτος μια υπέροχη πορεία σχεδόν 30 ετών στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης.

Ηταν η ώρα να παραχωρήσουν τη θέση τους σε νέα πιο άνετα και πιο φιλικά προς τον θεατή και με μεγαλύτερη πλάτη, τοποθετημένα με τέτοια διαρρύθμιση ώστε να προσφέρουν μια βελτιωμένη εμπειρία θέασης. Τα νέα καθίσματα των αιθουσών Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας ανήκουν σε μια νέα εποχή η οποία, όπως αναφέρουν οι άνθρωποί τους, σέβεται την πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη του κτιρίου, διασφαλίζοντας παράλληλα το ευοίωνο μέλλον του.

Για το συνολικό έργο αντικατάστασης των καθισμάτων υπήρξε στενή συνεργασία με το γραφείο Νικηφορίδης / Cuomo Αρχιτέκτονες. Την προμήθεια και τοποθέτηση των καθισμάτων ανέλαβε η εταιρεία BIRO με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με ανάθεση που προέκυψε έπειτα από ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Για τις επιμέρους ανάγκες του συνολικού έργου (μοκέτα, βάψιμο, διάφορες εργασίες κλπ) έγινε συνεργασία με διαφορετικών ειδικοτήτων επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, ενώ φορέας χρηματοδότησης του συνολικού έργου αλλαγής των καθισμάτων στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας είναι το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Από τις εργασίες ανακαίνισης της ιστορικής αίθουσας Ολύμπιον
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Από τις εργασίες ανακαίνισης της ιστορικής αίθουσας Ολύμπιον

Με τα νέα καθίσματα η χωρητικότητα της πλατείας του Ολύμπιον ανέρχεται στις 406 θέσεις μαζί με τις θέσεις ΑΜΕΑ, ενώ το θεωρείο μπορεί πλέον να φιλοξενήσει 80 θεατές. Αντίστοιχα, η χωρητικότητα στην αίθουσα Παύλος Ζάννας διαμορφώνεται στις 180 θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων ΑΜΕΑ.

Πιστοί στους στόχους της περιβαλλοντικής μας πολιτικής αναζητήσαμε τρόπους επανάχρησης των παλαιών καθισμάτων.

Ο προϋπολογισμός για την προμήθεια των νέων καθισμάτων ανέρχεται στις 212.685 ευρώ.

Η αλλαγή των καθισμάτων έδωσε στο Φεστιβάλ την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ορισμένες σημαντικές αλλαγές σε αμφότερες τις αίθουσες. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η αίθουσα Παύλος Ζάννας βάφτηκε σε πιο σκούρες αποχρώσεις για να βελτιωθεί η φωτεινότητα και να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες θέασης. Επιπλέον, βάφτηκε και το θεωρείο του Ολύμπιον.
  • Τοποθετήθηκαν καινούριες μοκέτες και στις δύο αίθουσες.
  • Πραγματοποιήθηκαν κατασκευαστικές εργασίες στην αίθουσα Παύλος Ζάννας και στο θεωρείο προκειμένου να εξασφαλιστεί η άνεση των θεατών.
  • Πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρολογικές εργασίες (φωτιστικά ασφαλείας) και εργασίες αναβάθμισης υποδομών και διασυνδέσεων οπτικοακουστικών μέσων.
Με ολοκαίνουργια καθίσματα η αίθουσα Παύλος Ζάννας της Θεσσαλονίκης
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Με ολοκαίνουργια καθίσματα η αίθουσα Παύλος Ζάννας της Θεσσαλονίκης

Οι παραπάνω εργασίες (ηλεκτρολογικά, ξυλουργικά, κατασκευαστικά, αποξηλώσεις, βαφές, μοκέτες, τοποθετήσεις, αποκομιδή και μεταφορά υλικών, κ.ά.) έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής 100.000 ευρώ, ενώ οι εργασίες αυτές θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Από τις εργασίες για εξασφάλιση προσβασιμότητας στο Ολύμπιον
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Από τις εργασίες για εξασφάλιση προσβασιμότητας στο Ολύμπιον

Προσβασιμότητα

Παράλληλα με τις εργασίες αλλαγής των καθισμάτων ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες υποδομών προσβασιμότητας του Ολύμπιον. Το κτίριο είναι πλέον καθολικά προσβάσιμο σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Χάρη στις πρόσφατες εργασίες η σκηνή του Ολύμπιον, η αίθουσα Παύλος Ζάννας, το Πράσινο Δωμάτιο, το Δωμάτιο με Θέα, καθώς και τα γραφεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στον 5ο και 6ο όροφο του Ολύμπιον, είναι πλέον πλέον καθολικά προσβάσιμα.

Η σχετική μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Alpha Bank, χορηγό προσβασιμότητας του Φεστιβάλ. Η μελέτη εκπονήθηκε από τον Παναγιώτη Τσαλή - Δρ. Πολιτικό Μηχανικό ειδικευμένο σε θέματα προσβασιμότητας. Το έργο ανατέθηκε έπειτα από ανοιχτό διαγωνισμό στην εταιρεία Mouratidis Lift και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα έργα προσβασιμότητας κόστισαν 66.000 ευρώ.

Από τις εργασίες αποκατάστασης της αίθουσας Παύλος Ζάννας
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Από τις εργασίες αποκατάστασης της αίθουσας Παύλος Ζάννας