Σχεδόν τρεις μήνες μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, ο Λίβανος απέκτησε το βράδυ νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία Χασάν Ντιάμπ, έπειτα από συμφωνία του ισχυρού σιιτικού κινήματος Χεζμπολά και των συμμάχων του για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Τα ονόματα των 20 υπουργών της νέας κυβέρνησης ανάγνωσε ανώτερος αξιωματούχος στο προεδρικό μέγαρο στην Βηρυτό μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος διορισμού του πρωθυπουργού και των μελών της νέας κυβέρνησης από τον πρόεδρο Μισέλ Αούν.
Ο πρωθυπουργός Ντιάμπ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να ανταποκριθεί στα αιτήματα του κινήματος διαμαρτυρίας που συγκλονίζει τη χώρα για περισσότερο από τρεις μήνες και ζητεί την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος.
«Είναι μια κυβέρνηση που εκφράζει τις προσδοκίες των διαδηλωτών σε όλη τη χώρα, που διαμαρτύρονται εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, μια κυβέρνηση που θα εργαστεί για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους: ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ανάκτηση κεφαλαίων που υπεξαιρέθηκαν, καταπολέμηση του παράνομου πλουτισμού», είπε λίγο μετά την ανακοίνωση της συγκρότησης του υπουργικού συμβουλίου του.
Ο Λίβανος συγκλονίζεται από τις 17 Οκτωβρίου από πρωτόγνωρες διαδηλώσεις κατά της άρχουσας τάξης που κατηγορείται για διαφθορά και ανικανότητα με φόντο την οξεία οικονομική κρίση.
Η χώρα ανέμενε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι στις 29 Οκτωβρίου.
Μετά την παραίτηση του Χαρίρι, ανατέθηκε στις 19 Δεκεμβρίου στον Χασάν Ντιάμπ, καθηγητή μηχανικής και πρώην υπουργό Παιδείας η εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, αλλά οι διαβουλεύσεις καθυστέρησαν.
Ο Ντιάμπ είχε δεσμευτεί να επιλέξει ανεξάρτητους τεχνοκράτες, όπως απαιτούσαν οι διαδηλωτές. Χαρακτήρισε «ομάδα διάσωσης» την νέα κυβέρνηση και τόνισε πως θα κινηθεί «γρήγορα αλλά όχι βιαστικά» για την αντιμετώπιση μεγάλων οικονομικών δυσκολιών.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa)