Το υπουργείο Υγείας διερευνά τις συνθήκες γύρω από τις μεταφορές ασθενών. Οι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας, αναφέρουν κύκλοι του υπ. Υγείας, αναφορικά με την υπόθεση της νεκρής 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη αλλά και την περίπτωση της 63χρονης στην Κω δύο ημέρες νωρίτερα.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας αναμένει τα πορίσματα των ΕΔΕ από την 1η ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ, όπως επισημαίνεται.
Στο μεταξύ υπήρξε παρέμβαση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου, για τον θάνατο της νεαρής εγκύου το μεσημέρι της Τρίτης στη Νέα Μάκρη.
Συγκεκριμένα, μετά τις καταγγελίες των συγγενών της περί καθυστερημένης άφιξης του ασθενοφόρου, ο κ. Ελευθεριάνος έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας την οποία θα διενεργήσει η προϊσταμένη της ποινικής δίωξης, εισαγγελέας Αγγελική Τριανταφύλλου.
Σοβαρές καταγγελίες
Οι συγγενείς της άτυχης κοπέλας, που βρισκόταν στον 8ο μήνα κύησης, αποδίδουν την τραγική αυτή κατάληξη σε καθυστέρηση του ασθενοφόρου. Ειδικότερα, καταγγέλλουν ότι η πρώτη κλήση προς το ΕΚΑΒ έγινε χθες στις 8.30 το πρωί ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το ΕΚΑΒ, η πρώτη κλήση έγινε στη 11.00 π.μ. Η περιγραφή των συμπτωμάτων δεν παρέπεμπε σε επείγον περιστατικό, καθώς καταγράφηκε ως «καταβολή δυνάμεων» από το τηλεφωνικό κέντρο, γι’ αυτό και δεν «ανέβηκε» ψηλά στη λίστα ιεράρχης περιστατικών που χρίζουν άμεσης ανταπόκρισης, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ΕΚΑΒ.
Μία ώρα και 35 λεπτά αργότερα, στις 12.35 μ.μ., έγινε η δεύτερη κλήση προς το ΕΚΑΒ. «Κάντε γρήγορα, η κοπέλα γεννάει», είπαν. Αμέσως έφυγε κινητική Μονάδα του ΕΚΑΒ, με γιατρό, από την Αρτέμιδα και έφτασε στο σημείο περίπου 20 λεπτά αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 19χρονη ήταν χωρίς τις αισθήσεις της. Ξεκίνησε η εφαρμογή καρδιοπνευμονικής ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ) και συνεχίστηκε επί 25 λεπτά χωρίς θετικό αποτέλεσμα και έτσι η 19χρονη διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Ύγείας Νέας Μάκρης.
Η νεαρή έγκυος ήταν χωρίς καρδιακό παλμό, αλλά οι γιατροί επί άλλα 45 λεπτά έδωσαν μάχη να την κρατήσουν στη ζωή, με καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Όμως, για τη 19χρονη και το 8 μηνών έμβρυο η μάχη είχε χαθεί.
Η ιατροδικαστική εξέταση αναμένεται να ρίξει φως στα αίτια της τραγικής αυτής εξέλιξης.
Για τη διαχείριση του περιστατικού από την πλευρά του ΕΚΑΒ διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), η οποία έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα και το πόρισμά της αναμένεται σε περίπου δύο εβδομάδες. Παράλληλα, έχει διαταχθεί ΕΔΕ, για να διερευνηθεί, αν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του περιστατικού από το Κέντρο Ύγείας Νέας Μάκρης.
Στην περιοχή της Αττικής, οι ανάγκες για έγκαιρη διακομιδή των περιστατικών από το ΕΚΑΒ «επιβάλλουν» την πρόσληψη τουλάχιστον 150 διασωστών.
Ολα αυτά έρχονται μόλις δυο 24ωρα από το περιστατικό του θανάτου 63χρονης γυναίκας που κατέληξε κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο της Κω σε καρότσα φορτηγού, ελλείψει ασθενοφόρου, καθώς ήταν απασχολημένο με τη μεταφορά άλλου ασθενούς.
Ο πατέρας Αναστάσιος Τσουκαλάς, ανιψιός της 63χρονης γυναίκας, μίλησε στην ΕΡΤ και τόνισε ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι τωρινό αλλά χρόνιο. Εξήγησε δε ότι υπάρχει 3-4 ασθενοφόρα στο νησί, αλλά δεν υπάρχουν οι άνθρωποι προκειμένου να τα κινούν. «Είναι δωρεές των Ελλήνων μεταναστών της Αυστραλίας και τα οποία κάθονται σε ένα κτίριο και σαπίζουν» είπε χαρακτηριστικά.
Πρόκειται μάλιστα για το δεύτερο περιστατικό που ζει η ίδια οικογένεια, καθώς ο πατέρας Αναστάσιος έχασε και τον κουνιάδο του, 50 ετών, λόγω καθυστέρησης του ασθενοφόρου, όπως είπε.
«H κατάσταση είναι δύσκολη, δραματική σε πολλές περιοχές στη χώρα. Ακόμα και εδώ στο ΕΚΑΒ Αθηνών η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Δεν υπάρχουν ούτε διασώστες αλλά και ασθενοφόρα σε σχέση με την Κω που υπήρχαν ασθενοφόρα, άλλα δύο να επιχειρήσουν αλλά δεν υπάρχουν διασώστες για να λειτουργήσουν. Για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο 24 ώρες το 24ωρο χρειάζονται 10 διασώστες» είπε ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος των Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.
(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ, Dikastiko)