Νέα μελέτη δείχνει ότι το άγχος μπορεί να μειωθεί με μια ψυχοβιοτική διατροφή

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τη διαχείριση του στρες, σύμφωνα με τους ειδικούς.
ChristopherBernard via Getty Images

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κορκ της Ιρλανδίας - APC Microbiome Ireland - ανακοίνωσαν μια σημαντική ανακάλυψη για τη διαχείριση του στρες με βάση την επίδραση μιας ψυχοβιοτικής δίαιτας.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν πιθανούς τρόπους μείωσης του στρες και των διαταραχών που σχετίζονται με το στρες μέσω διατροφών, οι οποίες είναι πλούσιες σε πρεβιοτικά και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα συμμετεχόντων οι οποίοι ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες και μέτρησαν τα επίπεδα στρες.
Η δρ Κίρστεν Μπέρντινγκ, διατροφολόγος και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ιρλανδικό Συμβούλιο Έρευνας, συνεργάστηκε με τον νευροεπιστήμονα Τζον Κράιαν και τον ψυχίατρο Τεντ Ντάιναν, στον σχεδιασμό μιας δίαιτας η οποία περιλάμβανε μεγαλύτερη ποσότητα πρεβιοτικών και ζυμωμένων τροφίμων, τη λεγόμενη «ψυχοβιοτική» δίαιτα, αναφέρει το ScienceX.

Η μελέτη, η οποία διερευνά περαιτέρω τη σχέση μεταξύ μικροβιώματος, λειτουργίας του εντέρου και στρες, δημοσιεύεται στο Molecular Psychiatry.

Η συγκεκριμένη δίαιτα περιλάμβανε καθημερινά 6-8 μερίδες φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικές ίνες (όπως κρεμμύδια, πράσα, λάχανο, μήλα, μπανάνες και βρώμη), 5-8 μερίδες δημητριακών και 3-4 μερίδες οσπρίων την εβδομάδα.

Επιπλέον οι συμμετέχοντες έπρεπε να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους 2-3 μερίδες τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως ξινολάχανο, κεφίρ ή κομπούτσα). Οι συμμετέχοντες στη δίαιτα ελέγχου έλαβαν μόνο γενικές διατροφικές συμβουλές με βάση τη διατροφική πυραμίδα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ακολούθησαν την ψυχοβιοτική δίαιτα για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων παρουσίασαν μείωση του στρες, ενώ εκείνοι που την ακολούθησαν αυστηρά, παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση.

Οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές αλλαγές στο επίπεδο 40 χημικών ουσιών, ενώ παρατήρησαν μόνο ανεπαίσθητες αλλαγές στη σύνθεση και τη λειτουργία των μικροβίων. Η ποιότητα του ύπνου βελτιώθηκε τόσο στην ομάδα θεραπείας όσο και στην ομάδα ελέγχου. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ότι οι διατροφικές προσεγγίσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του στρες σε έναν ανθρώπινο πληθυσμό.

Ο καθηγητής Τζον Κράιαν, αντιπρόεδρος έρευνας και καινοτομίας του πανεπιστημίου Κορκ, και ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Η μελέτη μας παρέχει ένα από τα πρώτα δεδομένα στην αλληλεπίδραση μεταξύ της διατροφής, του μικροβιώματος και του στρες. Η υιοθέτηση μιας διατροφής που στοχεύει στη θετική διαμόρφωση της επικοινωνίας εντέρου-εγκεφάλου μπορεί να μειώσει το στρες, αλλά απαιτείται πρόσθετη έρευνα για τη διερεύνηση των υποκείμενων μηχανισμών».

Ο καθηγητής ψυχιατρικής Τεντ Ντάιναν και συν-επικεφαλής συγγραφέας, δήλωσε: «Εμείς οι ψυχίατροι σπάνια δίνουμε διατροφικές συμβουλές στους ασθενείς μας. Η έρευνά μας τα τελευταία χρόνια παρέχει στοιχεία ότι η κατάλληλη διατροφή είναι απαραίτητη για τη διαχείριση των διαταραχών που σχετίζονται με το άγχος. Ας ελπίσουμε ότι η παρούσα μελέτη θα ενθαρρύνει τους ψυχιάτρους να συμπεριλάβουν τις διατροφικές συμβουλές ως μέρος της ολιστικής διαχείρισης των ασθενών».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο «Molecular Psychiatry».