Η Ελλάδα πρωτοστατεί στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης και ο λόγος δεν είναι άλλος από την μεγάλη καταστροφή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων της Μόριας.
«Κάηκε ολοσχερώς ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων στην Ευρώπη», «στον δρόμο και πάλι 13.000 άνθρωποι», είναι μερικοί από τους τίτλους που αναφέρονται στη νέα τραγωδία που γράφτηκε την Τετάρτη.
Η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της ίδιας μέρας κατέστρεψε ολοσχερώς τον διαρκώς επεκτεινόμενο καταυλισμό-έκτρωμα. Τις σκηνές και τα υπάρχοντα που είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν χιλιάδες πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια που ζούσαν στήνοντας ένα υποτυπώδες νοικοκυριό μέσα στις σκηνές και ανάμεσα σε σκουπίδια.
Επίσης όμως καταστράφηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και οι εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και ο εξοπλισμός της ενώ ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας κ.α.
Αργά το απόγευμα δύο ακόμα μέτωπα ξέσπασαν αμέσως μόλις σκοτείνιασε στα τμήματα του καταυλισμού του ΚΥΤ της Μόριας που δεν είχαν καεί νωρίτερα.
Όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διέμεναν στο καιόμενο τμήμα εγκατέλειψαν τις σκηνές τους και προστέθηκαν στις χιλιάδες των άστεγων που βρίσκονται από χθες κατά μήκος του δρόμου Μυτιλήνης - Παναγιούδας, ή στην είσοδο της πόλης που φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα σχετικά με την πυρκαγιά στη Μόρια, εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Η πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό στη Λέσβο είναι μια πρόσθετη τραγωδία για τους χιλιάδες μετανάστες που ήταν ήδη σε απελπιστική κατάσταση. Η Γαλλία θα είναι για άλλη μια φορά παρούσα στο ραντεβού της αλληλεγγύης με την Ελλάδα. Αύριο θα δω τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα Μίχαελ Ροτ τάχθηκε «υπέρ ενός κοινού προγράμματος υποδοχής προσφύγων, στο οποίο να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προστασία της Ευρώπης σημαίνει υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Σημειώνεται ότι από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης η Γερμανία εξέφρασε την πρόθεσή της να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα. Το θέμα τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης του υπουργικού συμβουλίου, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες μένουν εκ νέου άστεγοι, χωρίς να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει η επόμενη μέρα.O Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, εξερχόμενος από τη συνεδρίαση σχολίασε τις δραματικές εικόνες από τον καταυλισμό της Μόριας, ενώ είπε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να μην αφήσουμε την Ελλάδα μόνη σε αυτό. Δεν θα αφήσουμε κανέναν άνθρωπο μόνο του στη Λέσβο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο της έχει ευθύνη για την κατάσταση αυτή».
Είκοσι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ε.Ε. να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα
Άμεση δράση εκ μέρους της Ε.Ε., προκειμένου να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα μετά τα θλιβερά γεγονότα στη Μόρια, ζητούν με ανακοίνωσή τους 20 ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες.
«Τώρα είναι η ώρα η Ε.Ε. να δείξει ισχυρότερη και έμπρακτη αλληλεγγύη στη διαχείριση του προσφυγικού, στηρίζοντας την Ελλάδα και τους πρόσφυγες», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.
Οι ευρωβουλευτές από τις πολιτικές ομάδες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων ζητούν από την Ε.Ε. να μην περιορίζεται μόνον την παροχή κονδυλίων, αλλά να μεριμνήσει για την άμεση μεταφορά των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Η δράση αυτή, τονίζουν, πρέπει να αφορά όλους τους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζουν «τον επιθετικό ρόλο της Τουρκίας» και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, δηλώνοντας ότι «όσο συνεχίζουν οι πολιτικές που αποδέχονται την εργαλειοποίηση των ανθρώπων, η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί. Τώρα είναι η ώρα η Ε.Ε. να δείξει ισχυρότερη και έμπρακτη αλληλεγγύη στη διαχείριση του προσφυγικού, στηρίζοντας την Ελλάδα και τους πρόσφυγες. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζουμε ότι και σε αυτόν τον τομέα είναι απαραίτητο η Ευρώπη να αναγνωρίσει τον ρόλο και τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας και να αναλάβει την απαραίτητη δράση σε όλους τους τομείς των σχέσεων μαζί της».
«Έχοντας επίγνωση του κατεπείγοντος του ζητήματος και με το βλέμμα στραμμένο σε μία μακροπρόθεσμη λύση», οι υπογράφοντες ζητούν να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:
- Τα ασυνόδευτα παιδιά, οι οικογένειες και οι γυναίκες πρέπει να μετεγκατασταθούν με προτεραιότητα, και να τους δοθεί ασφαλές καταφύγιο, ώσπου να μεταφερθούν, το συντομότερο δυνατόν, σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.
- Οι αιτούντες άσυλο δεν πρέπει να τοποθετούνται σε κέντρα κράτησης, αλλά να μεταφέρονται σε ασφαλή, ανοιχτά καταφύγια στην ενδοχώρα και η Ε.Ε. οφείλει να εξασφαλίσει τη μεταφορά τους στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ως έμπρακτη χειρονομία αλληλεγγύης προς τους ίδιους και την Ελλάδα.
- Πρέπει να διενεργηθεί έρευνα ως προς τα αίτια αυτού του σοβαρού συμβάντος.
- Οι αιτούντες άσυλο πρέπει να προστατεύονται από βίαιες επιθέσεις.
- Οργανισμοί της Κοινωνίας των Πολιτών πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αγαθά και τις υπηρεσίες που χρειάζονται, ιδιαίτερα δε, σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Οι ευρωβουλευτές
Κώστας Αρβανίτης, GUE/NGL
Pernando Barrena, GUE/NGL
Pietro Bartolo, S&D
Malin Björk, GUE/NGL
Clare Daly, GUE/NGL
Cornelia Ernst, GUE/NGL
Dietmar Köster, S&D
Στέλιος Κούλογλου, GUE/NGL
Pierfrancesco Majorino, S&D
Marisa Matias, GUE/NGL
Anne-Sophie Pelletier, GUE/NGL
Manu Pineda, GUE/NGL
Sira Rego, GUE/NGL
Massimiliano Smeriglio, S&D
Tineke Strik, Greens/EFA
Miguel Urban, GUE/NGL
Bettina Vollath, S&D
Sylvia Spurek, S&D
Erik Marquardt Greens/EFA
Damian Boeselager Greens/EFA